Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 09:00

Ο Γερμανός Harald Gilbers των ιστορικών θρίλερ "Germania" στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Written by
331
Ο Γερμανός Harald Gilbers των ιστορικών θρίλερ "Germania" στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ο Γερμανός Harald Gilbers των ιστορικών θρίλερ "Germania" στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 

Ο γερμανός συγγραφέας Harald Gilbers επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Με την τριλογία του «Germania» ρίχνει φως σε μια άγνωστη πλευρά του Β' Παγκοσμίου πολέμου μεταφέροντάς μας στις τελευταίες μέρες της ναζιστικής Γερμανίας.

Φέτος τον Μάιο, οι έλληνες αναγνώστες που αρέσκονται να διαβάζουν ιστορικά θρίλερ θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στις 9 μ.μ., στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (εγκαταστάσεις Helexpo, περίπτερο 14, αίθουσα Δον Κιχώτης), όπου θα τον απολαύσουν σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλο με επίκεντρο τα βιβλία του, αλλά και γενικότερα την αστυνομική λογοτεχνία και τη σχέση της με την ιστορία. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα γερμανικά.  

Ο συγγραφέας

Ο Harald Gilbers είναι Γερμανός γεννημένος το 1969. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Άουγκσμπουργκ και το Μόναχο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση και ως θεατρικός σκηνοθέτης, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή. Το Σκοτεινό Βερολίνο ήταν το πρώτο του βιβλίο και το πρώτο μέρος της τριλογίας «Germania», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Friedrich Glauser. Ακολούθησαν τα δύο επόμενα βιβλία της τριλογίας με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ, τα οποία γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στη Γερμανία όσο και στις χώρες όπου μεταφράστηκαν (Γαλλία - Prix Historia 2016 για το δεύτερο μέρος της τριλογίας). Η σειρά γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που του ζητήθηκε να τη συνεχίσει κι έτσι στη Γερμανία κυκλοφόρησε ήδη πριν από λίγο καιρό η τέταρτη περιπέτεια του επιθεωρητή Οπενχάιμερ με τίτλο Κατάλογος νεκρών (Totenliste - στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2020).

Ζει κοντά στο Μόναχο.

Τα βιβλία του

Πατώντας με το ένα πόδι στην Ιστορία και με το άλλο στο αστυνομικό, ο Gilbers με την τριλογία του «Germania» γράφει στιβαρά θρίλερ με φόντο την πιο σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας. Με εξαιρετική αναβίωση της καθημερινής ζωής στο Βερολίνο του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, με αληθοφανείς χαρακτήρες και με ρυθμό που δεν χαλαρώνει, ο Gilbers κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους. Είναι εντυπωσιακό ότι αποκαλύπτονται πτυχές της ζωής των ανθρώπων που δεν είναι ευρέως γνωστές ιστορικά (π.χ. η ευρύτατη χρήση ναρκωτικών), όπως επίσης και ένας λανθάνων πόλεμος που μαινόταν στη χώρα, καθώς, έστω και κρυφά, υπήρχε ένα κομμάτι του πληθυσμού που δεν είχε υιοθετήσει τις ιδέες και τις αρχές των ναζί. Βίαιες δολοφονίες, μαύρη αγορά, μυστηριώδεις αιρέσεις κι ένας Εβραίος επιθεωρητής που αναζητά την αλήθεια στο βομβαρδισμένο τοπίο συνθέτουν τρία ατμοσφαιρικά, εξόχως πολιτικά θρίλερ, τρία ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα, εξαιρετικά τεκμηριωμένα και έξοχα γραμμένα, στα οποία ο συγγραφέας τους καταφέρνει να αποφύγει οποιοδήποτε κλισέ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η τριλογία «Germania» προσφέρει αναγνωστική απόλαυση επικών διαστάσεων.  

Σκοτεινό Βερολίνο 

Το πυρετώδες κυνήγι ενός δολοφόνου μέσα στον χιτλερικό εφιάλτη

Τον Μάιο του 1944, στο βοµβαρδισµένο Βερολίνο, ο Εβραίος πρώην επιθεωρητής της δίωξης κοινού εγκλήµατος Ρίχαρντ Οπενχάιµερ, ο οποίος είναι σε διαθεσιµότητα εξαιτίας των φυλετικών νόµων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συµβάλει στην εξιχνίαση µιας σειράς φόνων, τα θύµατα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται µε διαφορετικούς τρόπους µε το Εθνικοσοσιαλιστικό Kόµµα. Τα θύµατα, τα οποία έχουν βασανιστεί και θανατωθεί µε έναν συγκεκριµένο τρόπο, ανευρίσκονται τοποθετηµένα τελετουργικά κοντά σε µνηµεία πεσόντων του Πρώτου Παγκόσµιου Πολέµου.

Ο Οπενχάιµερ δίνει διµέτωπο αγώνα: από τη µια, παλεύει να εξιχνιάσει την υπόθεση, και από την άλλη, να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι µόλις τελειώσει µε την υπόθεση θα είναι στο έλεος των Ες Ες...  

Οι γιοι του Όντιν 

Φονικά μυστικά στα ερείπια του Τρίτου Ράιχ

Βερολίνο, Ιανουάριος 1945: Ενώ τα συμμαχικά στρατεύματα προελαύνουν προς τη Γερμανία και στη χώρα επικρατούν σύγχυση και χάος, δολοφονείται βίαια ο λοχαγός των Ες Ες Έριχ Χάουζερ, ο σύζυγος της προστάτιδας του επιθεωρητή Οπενχάιμερ, της Χίλντε. Το ζευγάρι έχει χωρίσει εδώ και χρόνια, καθώς είναι εντελώς διαφορετική η τοποθέτησή τους απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς. Ο αδίστακτος στρατιωτικός Χάουζερ διεξήγε πειράματα σε ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ανατολικά, κάτι το οποίο είχε ανακαλύψει η Χίλντε και το οποίο ενδεχομένως να ήταν το κίνητρό της για να τον δολοφονήσει. Όμως ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ, προσπαθώντας να σώσει τη φίλη του από τα νύχια του ναζιστικού δικαστικού συστήματος, θα βρει κοντά στο πτώμα μια καρφίτσα με έναν ρούνο. Η καρφίτσα αυτή τον οδηγεί στα ίχνη μιας σέχτας που τα μέλη της θεωρούν ότι ανήκουν στην κυρίαρχη φυλή και κάνουν ήδη σχέδια για τη μετα-εθνικοσοσιαλιστική εποχή...  

Οι τελευταίες μέρες 

Ένας τρομακτικός νέος κόσμος μες στα συντρίμμια

Βερολίνο, τέλος Απριλίου 1945: Τις τελευταίες ημέρες της κατάρρευσης του Τρίτου Ράιχ ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ και η σύζυγός του Λίζα τις περνούν σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Ωστόσο, η Λίζα πέφτει θύμα βιασμού από έναν ρώσο στρατιώτη. Ο δράστης είναι ένας λιποτάκτης που ονομάζεται Γκριγκόριεφ. Ο Οπενχάιμερ, όταν αρχίζει να αναζητεί τα ίχνη του, πέφτει πάνω σε ένα πλέγμα ψευδών και εξαπάτησης, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια βαλίτσα με άκρως επικίνδυνο περιεχόμενο. Είναι σαφές ότι ο Γκριγκόριεφ προσπαθεί να διαπραγματευτεί παράνομα υλικό σχετικό με τις έρευνες των ναζί στον τομέα της ατομικής ενέργειας. Και γι' αυτό τον λόγο στο παιχνίδι έχουν μπει παραπάνω από μία μυστικές υπηρεσίες...

Προσωπική εκδίκηση ή συλλογικό καλό: ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ καλείται να διαλέξει ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει. 

Και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση του Βασίλη Τσαλή. 

«ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ» ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Ο Harald Gilbers, συγγραφέας της τριλογίας «Germania», γράφει για το τρίτο μέρος, στο οποίο αναδύεται ένας τρομακτικός νέος κόσμος μες στα συντρίμμια του Τρίτου Ράιχ. Διαβάστε το σημείωμά του που έγραψε αποκλειστικά για τους Έλληνες αναγνώστες.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι Οι τελευταίες μέρες είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας της εποχής του πολέμου. Βιώνουμε το τέλος της ναζιστικής κυριαρχίας, την κατάκτηση της πόλης από τα σοβιετικά στρατεύματα και τα επακόλουθά της. Η πλοκή επικεντρώνεται στη σύντομη περίοδο κατά την οποία οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο του Βερολίνου, προτού φτάσουν οι Σύμμαχοι τον Ιούλιο του 1945. Παράλληλα, είμαστε στο κατώφλι της ατομικής εποχής, λίγο πριν πέσει η βόμβα στη Χιροσίμα, και το μυθιστόρημά μου προοιωνίζει την εξέλιξη αυτή.
Αυτή τη φορά, χρειάστηκε εξαιρετικά εκτενής έρευνα, καθώς τα γεγονότα προς το τέλος του πολέμου επιταχύνονται με καταιγιστικό ρυθμό. Ως εκ τούτου, η αποτύπωση της πτώσης του Βερολίνου καταλαμβάνει επίσης μεγάλη έκταση. Τα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της χαώδους αυτής περιόδου έχουν χαραχτεί τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη των Γερμανών που έχουν λάβει μυθικές διαστάσεις. Οι μύθοι όμως πολύ συχνά έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εξαιτίας αυτού θέλησα να ανακαλύψω τι συνέβη πραγματικά με κάθε λεπτομέρεια. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τα επακόλουθα της κυριαρχίας των Σοβιετικών στο Βερολίνο. Συνάντησα μάλιστα κάποια παραδείγματα καλοπροαίρετης μεταχείρισης του πληθυσμού. Εντέλει όλα καταλήγουν στις ηθικές επιλογές του ατόμου. Ο Μπερτσαρίν, ο διοικητής της πόλης, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ταΐσει τους κατοίκους του Βερολίνου, ενώ η μυστική αστυνομία του Στάλιν έχει ήδη αρχίσει να καταπνίγει κάθε είδους απόκλιση.
Ο Οπενχάιμερ και η γυναίκα του καταφέρνουν να επιβιώσουν αλλά με πολύ υψηλό τίμημα.  Όπως και τόσες άλλες γυναίκες στο Βερολίνο, η Λίζα βιάζεται. Η Χίλντε βρίσκει έναν τρόπο να γλιτώσει παρά τρίχα τη θανατική ποινή. Στο μεταξύ ο Οπενχάιμερ εμπλέκεται σε μια έρευνα που αφορά κλεμμένα μυστικά από τους επιστήμονες κατασκευής όπλων του Χίτλερ. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν οι μυστικές υπηρεσίες Ανατολής και Δύσης δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Η αίσθηση δικαιοσύνης του Οπενχάιμερ δοκιμάζεται όταν εντοπίζει τον βιαστή, έναν λιποτάκτη του Κόκκινου Στρατού που συμμετέχει επίσης στην παράνομη διακίνηση των εν λόγω μυστικών. Έτσι φτάνει στο σημείο να αναρωτηθεί εάν η προσωπική του εκδίκηση είναι πιο σημαντική από την παγκόσμια ασφάλεια».
Harald Gilbers

Read 331 times

Latest from apostaktirio team