Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 14:00

Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση / Children of the early years meet poetry

Written by
114
Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση / Children of the early years meet poetry

Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση / Children of the early years meet poetry 

Η θεατρική ομάδα Artika, μέλος του Small size Network και του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Mappinga map on the aesthetics of performing arts for the early years» (Creative Europe 2018-2022) με μεγάλη χαρά παρουσιάζει το διαδραστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα για παιδιά έως 6 ετών: 

«Οι πολύ νεαρές ηλικίες συναντούν την ποίηση»

Κύκλος εργαστηρίων πάνω σε ποιήματα για παιδιά έως 6 χρονών

Μία δράση με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού 

H Artika, όπως πάντα δίπλα στους πολύ μικρούς της φίλους, πραγματοποίησε την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού η Αγκαλιά και από τον Φεβρουάριο 2020 ακολουθούν παρουσιάσεις στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στο παράρτημα Μητέρων στις Φυλακές Θήβας, στον παιδικό σταθμό της Κιβωτού του Κόσμου, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και αλλού. 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: 

«Πως μπορεί η ποίηση να «μιλήσει» στις πολύ νεαρές ηλικίες;» 

Η απόκτηση της γλώσσας ξεκινάει περίπου στους 5 μήνες ζωής του ανθρώπου και είναι η τροφή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιλέξαμε, λοιπόν, την ποίηση, το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος, ένα είδος ελεύθερο, που θέτει σε λειτουργία τη φαντασία και αναμειγνύει το ονειρικό στοιχείο με το ρεαλιστικό, για να δημιουργήσουμε μία σειρά εργαστηρίων πάνω σε ποιήματα από την παγκόσμια ποιητική ανθολογία, επιθυμώντας να χρησιμοποιήσουμε την κίνηση, το ρυθμό, τη μουσικότητα και τις εικόνες του λόγου για να επικοινωνήσουμε τον ίδιο τον λόγο, το περιεχόμενο, το νόημα, το συναίσθημα, τις μνήμες, όσα λέγονται και όσα δε λέγονται. 

Κατά τη διάρκεια των εργαστήριων αυτών, με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών, τα παιδιά που συμμετέχουν, μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση τεχνικών του θεάτρου, της μουσικοκινητικής, του χορού και των εικαστικών, θα έχουν τη δυνατότητα και τα ερεθίσματα, να έρθουν σε επαφή με τον ποιητικό λόγο, να «μιλήσουμε» και να παίξουμε τις ιστορίες του όλοι μαζί, ρίχνοντας φως κάθε φορά και σε ένα διαφορετικό μέσο, στο λόγο, την κίνηση, τη μουσική και την εικόνα-φως. 

Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, θα παρουσιαστεί σε ομάδες παιδιών που έχουν για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, ή άλλους, περιορισμένη πρόσβαση σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης και σε παιδικούς σταθμούς και χώρους δραστηριοτήτων για παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. 

Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες:

Ιδέα/Σχεδιασμός/Έρευνα/Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

Ηθοποιός/Μουσικός: Βασίλης Καζής

Ηθοποιός /Χορεύτρια: Κλεονίκη Καραχάλιου

Επιμέλεια εικαστικών εργαστηρίων: Μάρια Μπαχά

Σκηνογραφική επιμέλεια – Ειδικές κατασκευές: Γεωργία Μπούρδα

Σύμβουλος Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Οργάνωση παραγωγής: Artika

Περισσότερες πληροφορίες για σχολεία και φορείς: 6908881527 

Λίγα λόγια για την Artika:

H Artika, η ομάδα που έφερε το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα, έχει κλείσει 13 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και δημιουργίας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η ομάδα έχει κληθεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει παραστάσεις, σεμινάρια και φεστιβάλ αποκλειστικά για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας στην Ιταλία (La Baracca Testoni Ragazzi), την Αυστρία (Toihaus Theater), τη Ρουμανία (Teatrul Ion Creanga), τη Γαλλία (Ville de Limoges), την Ουγγαρία (Kolibri) και το Ιράν (Isfahan Theater Festival). 

Μεγάλη αναγνώριση της δουλειάς μας και τιμή για μας αποτελεί η ένταξή μας από τον Δεκέμβριο του 2018, μαζί με άλλες 17 ομάδες της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Mapping – A map on the aesthetics of performing arts for the early years» που στόχο έχει τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων σε συμπαραγωγή με τις άλλες ομάδες-θέατρα του προγράμματος και την έρευνα πάνω στην αισθητική των παραστατικών τεχνών για τις πολύ μικρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών).

Στόχος και επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός θεάματος που να μπορεί να αφομοιωθεί από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των παιδιών της πολύ μικρής ηλικίας, και να τα φέρει σε επαφή με το θέατρο και την τέχνη, μία τέχνη θετική, ελεύθερη, ρομαντική και ποιητική.

Children of the early years meet poetry
Starting from the fact that the acquisition of language begins around the fifth month of a human being’s life, and language is “food” for the development of brain, the artistic programme “Children of early years meet poetry” wishes to bring children from 0 to 6 years old in contact with this unique artistic expression.

Poetry is speech and speech has vibration, therefore movement, it has rhythm and melody, it has images. Through the program we want to make the connection of poetry between all these different aspects, and use them in order to communicate the content, the meaning, the feelings, the memories, everything that can or cannot be said.

Why poetry?
Poetry is the oldest literary genre. Even when you do not understand it, it can impose itself. Moreover, it is free, sparks the imagination and blends the dream element with the realistic. In parallel ways children, especially children those in early years, see and understand the world, but also conquer language and speech, making the transition to the symbolic and real world. Poetry thus, becomes an ideal introductory vehicle in our “Wonderful new world”.

The programme is addressed to children from 0 to 6 years old, with emphasis on children from 0 to 3. It wishes to travel to creches, kindergartens, child protection institutions, hospitals, etc, inside or outside Attica, wherever access to art and artistic process is limited.
For this purpose, in many occasions it will be offered for free.
Collaborating Artists:
Consept/Research/Direction: Marilena Triantafyllidou
Actor/Musician: Vasilis Kazis
Actor/Dancer: Kleoniki Karachaliou
Art workshops curator: Maria Bacha
Stage design - Props: Georgia Bourda
Light design consultant: George Agiannitis

Duration: September 1, 2019 – June 30, 2020.

For more information please contact: 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
To book please contact: +306908881527​

The programme is created under the auspices and support of the Greek Ministry of Culture and Sports.

Read 114 times

Latest from apostaktirio team