Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 09:22

1821 - ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΣΙΑ

Written by
616
1821 - ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΣΙΑ

 

1821. ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΣΙΑ

Συνεχίζεται στη Δυτική Πενσυλβάνια το επετειακό αφιέρωμα τιμής και μνήμης στην Ελληνική Επανάσταση, αυτή τη φορά με θέμα την ηρωϊκή συμμετοχή και προσφορά της Κύπρου στον εθνικοαπαλευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο ειδικώς επιλεγμένων ιστορικών και μουσικοφιλολογικών δράσεων πενθήμερης διάρκειας και διεθνούς εμβέλειας που οργανώνεται για πρώτη φορά σε χώρα της ελληνικής διασποράς και αποτελεί καρπό της συνεργασίας των φορέων American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP), Greek Nationality Room Committee at the University of Pittsburgh και Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν ανοικτά στο κοινό με τα πρόσφορα διαδικτυακά μέσα είναι τα ακόλουθα:

1.ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ - Ένα ιστορικό «οδοιπορικό» στα μαρτυρικά πρόσωπα του αγώνα - Τετάρτη 7  Ιουλίου 2021

2.ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - Οι σφαγές του Ιουλίου 1821 / John Carne, Esq., Queen's College Cambridge, 1826 - Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, 8 μ.μ.

3.ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ - Βασιλείου Μιχαηλίδη “H 9η Ιουλίου”. Μιά Ελεγεία  σε τρία μέρη – αφιέρωμα στους σφαγιασθέντες ήρωες της Κύπρου του 1821 (Μετάφραση στα αγγλικά: Ανδρέας Α. Μελάς). Απαγγελία από χορό φοιτητών κυπριακής καταγωγής και φίλων της Κύπρου -

Παρασκευή 9, Σάββατο 10  & Κυριακή 11 Ιουλίου,  8 μ.μ. (κάθε βράδυ)

4.ΥΜΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΩΜΙΟ - “Τριώδιο του Ιερομάρτυρα”. Δέσμη προσομοίων και δοξαστικών σε παραδοσιακό Βυζαντινό μέλος και έμμετρη αγγλική μετάφραση – υπόκλιση βαθείας τιμής και ευλαβείας

στον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό (Στρόβολος, 1756 – Λευκωσία 9 Ιουλίου 1821).

Απόδοση σε τρείς στάσεις (“Ωδές”) από τον Χορό της Ελληνορθόδοξης Πατριαρχικής Ι. Μητρόπολης του Pittsburgh, - Παρασκευή 9, Σάββατο 10  & Κυριακή 11 Ιουλίου,  8 μ.μ. (κάθε βράδυ)

Σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της επιτροπής του προγράμματος, Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης, Εκτελεστικός Σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος Δυτικής Πενσυλβάνια και ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος, σημείωσαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο των δράσων της πολιτιστικής γέφυρας μητροπολιτικής Ελλάδας - Ομογένειας, που επί σειράν ετών αναπτύσσουμε στη δυτική Πενσυλβάνια με επίκεντρο την πόλη του Pittsburgh, εξελίσσεται και το φετινό πρόγραμμα-αφιέρωμα στην 200ή Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλάβαμε και ήδη θέτουμε σε εφαρμογή διαδικτυακή προβολή ειδικών θεμάτων αναγόμενων στη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821– συμμετοχή μεγαλειώδης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στις χώρες της «Διασποράς». Έτσι παρουσιάζουμε στην Αμερική μιά «επίσημη πρώτη» της Κυπριακής συμβολής στον αγώνα του έθνους, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στη θυσία των ηρώων μαχητών της πίστεως και της ελευθερίας, μαρτύρων της Κύπρου, των οποιών η μνήμη λαμπρύνει το οικοδόμημα της Παλιγγενεσίας προκαλώντας την ύψιστη τιμή και την ευγνωμοσύνη μας».

Λεζάντα φωτ.:

Νο 1: 200ή Επέτειος 1821 – Συνεργασία AHFWP-EUARCE. Η πόλη του Pittsburgh στα γαλάζια

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης
 
& Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη
Αναπαύσεως  14 Α΄ - 190 02 Παιανία
Τηλ.: 210.6643854
Fax: 210.6643854
 
European Art Center
and Institute for Eastern Roman Empire Research Studies in Europe
14 A' , Anapaphseos St. – 190 02 Paeanea
Tel.:+30 210.6643854
Fax: +30 210.6643854
URL: https://euarceblog.wixsite.com/euarce
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
or Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Read 616 times

Latest from apostaktirio team