Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 09:32

Εκδήλωση-Αφιέρωμα: Ματθαίος Μουντές, η αντοχή της ποίησης 20 έτη μετά -15 Σεπτεμβρίου στο Cafe του κήπου του Νομισματικού Μουσείου

Written by
612
Εκδήλωση-Αφιέρωμα: Ματθαίος Μουντές, η αντοχή της ποίησης 20 έτη μετά -15 Σεπτεμβρίου στο Cafe του κήπου του Νομισματικού Μουσείου

Εκδήλωση-Αφιέρωμα: Ματθαίος Μουντές, η αντοχή της ποίησης 20 έτη μετά (15 Σεπτεμβρίου στο Cafe του κήπου του Νομισματικού Μουσείου)

«Ανάλαφρα σαν τον καπνό θα μας επισκεφθεί
η εποχή της γαλήνης.
Εκείνη που μας αγκάλιαζε κάποτε
πριν από τη δημιουργία των αιώνων.
Θα ’ρθει σαν τη νέα βροχή στο πλήρωμα του χρόνου,
για να ξεπλύνει τη σκουριά των ελπίδων.
Μέσα σ’ ένα χαμόγελο καλοκαιριού
θα κλείνεται κάθε της σταγόνα.
Θα μας πάρει μαζί της να μας
ταξιδέψει στα δάση και στους
λόφους των αγγέλων».
 

(Ποίημα, Ελπίδα, από τη συλλογή Ισόπεδος Διάβασις)

 Οι εκδόσεις Πρώτη ύλη και η οικογένεια του Ματθαίου Μουντέ διοργανώνουν εκδήλωση

αφιερωμένη στη μνήμη του θεολόγου και ποιητή με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του,

την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, 7:00 μ.μ.

στο Café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

     Λόγω του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6957216872.

« […] Αυτός ο τιμητικός τόμος δεν θελήσαμε να λάβει τη μορφή φιλολογικής μελέτης ή εκτενούς μονογραφίας, ούτε βέβαια και «οριστικής» μεταθανάτιας ανθολογίας. Συνεπώς δεν προείχε τόσο, για εμάς, η αναβίωση του ποιητή μέσα στα όρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, οι εκλεκτικές συγγένειες και οι πάσης φύσεως επιδράσεις, όσο το να καταστήσουμε ορατή, μέσω κάποιων αντιπροσωπευτικών έργων, την πνευματική του κληρονομιά, γενικότερα, και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, σε καιρούς δίσεχτους. Κι ακόμη, να θυμηθούμε τον αγαπημένο μας Μαθιό –παραφράζοντας τον Καβάφη–, σαν ιδανική φωνή κι αγαπημένη, που «κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό», και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ήχους, μουσικές, πρόσωπα, βιβλία, ολάκερη την ποίηση του παρελθόντος, που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη λήθη».

Από τον πρόλογο του επιμελητή, Νίκου Δαββέτα.

Ο ποιητής Ματθαίος Μουντές έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2000. Υπήρξε ένας πολυτάλαντος άνθρωπος και ένας ακάματος εργάτης του πνεύματος. Θεολόγος, ποιητής, ραδιοφωνικός παραγωγός. Στα ποιήματά του υμνεί την πενία, περιφρονεί τη νεορθοδοξία και ερμηνεύει ευαγγελικές μορφές με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο.               

« […] Ο Μουντές ήταν η επιβίωση ενός μοναδικού performer που συνόψιζε μια Ελλάδα του καημού, που έβγαινε από πολέμους με πληγές, αλλά νικήτρια, αντιπροσώπευε μια δύναμη πνεύματος που μαχόταν τη σάρκα του κόσμου και κυρίως την ψευτιά των επαγγελματιών της πίστης ή των ιδεολογιών».

Ιωσήφ Βιβιλάκης, Η μέθοδος Μουντέ-Απόσπασμα από το βιβλίο

Για τον ποιητή, τη ζωή και το έργο του κλήθηκαν να μιλήσουν άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά και έχουν νωπές τις αναμνήσεις από την παρουσία του.

Στην παρέα μας [με αλφαβητική σειρά] θα συμμετέχουν οι:

Μαριγώ Αλεξοπούλου, Φιλόλογος, Ποιήτρια

Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάμπρος Γιώτης, Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής, Σκηνοθέτης

Σωτήρης Γουνελάς, Ποιητής, Δοκιμιογράφος

Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας και επιμελητής του τόμου

και o π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Διδάκτωρ Θεολογίας, Θρησκειολογίας, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά

Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα με τη συνοδεία κιθάρας και πιάνου από τη μουσικό Άλκηστη Ραφτοπούλου και τον ηθοποιό και ανιψιό του ποιητή, Σωτήρη Τσακομίδη.

Βιογραφικά ομιλητών

Η Μαριγώ Αλεξοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Μετά τη Φιλοσοφική Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στη Γλασκόβη. Ανάμεσα σε δύο πόλεις (Αθήνα - Γλασκόβη) στράφηκε στην ποίηση. Έτσι προέκυψαν οι συλλογές: Πιο γρήγορα απ' το φως και Ποια μέρα λείπει. Όταν ολοκλήρωσε τη διατριβή της με θέμα τον νόστο στην αρχαία ελληνική τραγωδία, επέστρεψε στην Ελλάδα για να βιώσει τον δικό της νόστο και να τον μεταγράψει στην ποιητική της συλλογή το Φθονόμετρο. Ακολούθησαν οι συλλογές: Τ' αστέρια πάνε στη σειρά, Προ Φαρμακείας εποχή και Το μπλε βιβλίο. Το Νυχθημερόν είναι το έβδομο βιβλίο της. Διδάσκει στη Σχολή Μωραΐτη. Έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα poetry cafe (facebook.com/poetrycafe.marathi).

Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης είναι Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του ιδίου Πανεπιστημίου με την εργασία Η θεατρική ορολογία στους Πατέρες της Εκκλησίας. Συμβολή στη μελέτη της σχέσεως Εκκλησίας και Θεάτρου. Έχει διευθύνει τις εκδηλώσεις πολιτισμού «Τεχνών επίσκεψις» που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Πρύτανη καθηγ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη στο Παλαιό Πανεπιστήμιο της Πλάκας (2001-2003). Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα Καθημερινή γράφοντας βιβλιοκριτική. Τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Φρέαρ. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (2015-2016), Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2014-2016) και αυτή την περίοδο είναι πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ο Λάμπρος Γιώτης είναι ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης. Απόφοιτος της Σχολής Μωραίτη, είχε την ευκαιρία να έχει δάσκαλο τον Ματθαίο Μουντέ στα Θρησκευτικά, και αργότερα, όταν σπούδασε θέατρο, στη Δραματολογία. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και Θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών (Γ. Θεοδοσιάδη). Μετεκπαιδεύτηκε στη Δραματοθεραπεία στην Αγγλία, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Μαθήτευσε στο Θέατρο Playback - είδος θεάτρου για την ενίσχυση της Κοινότητας - στην Αμερική, κοντά στους πρωτεργάτες του είδους. Ήταν από τους πρώτους που το εφάρμοσε στην Ελλάδα, και είναι σήμερα διεθνώς διαπιστευμένος εκπαιδευτής. Πυλώνας, τόσο στο επάγγελμά του, όσο και στην προσωπική του δημιουργικότητα στον χώρο της Τέχνης, είναι η θεατρική έκφραση, ως μέσο ψυχοθεραπείας, κοινωνικής συνεισφοράς και υπαρξιακής αναζήτησης. Είναι δάσκαλος και επόπτης στη Δραματοθεραπεία και σκηνοθετεί σε θεατρικές σκηνές. Πεδίο των δραστηριοτήτων του είναι η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» (www.palmos.info).

Ο Σωτήρης Γουνελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας στο Παρίσι (1970-76), αλλά γρήγορα προτίμησε να προσανατολιστεί στη μελέτη της φιλοσοφίας και τη συγγραφή. Η ενασχόλησή του με τον Πλάτωνα τον βοήθησε να ανακαλύψει την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Η γνωριμία με τον Π. Νέλλα το 1982 τον φέρνει στη «Συναξη». Το διάστημα 1986-1997 έχει την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού. Μεταφράζει: Γκενόν, Βέιλ, Μπερντιάεφ, Φλωρένσκι, Ντεσέιγ.Από το 1999 επιμελείται τη σειρά «Γέφυρες» στον Αρμό. Συνεργάζεται με τα περιοδικά «Σύναξη», «Νέα Εστία», «Θεολογία», «Νέα Ευθύνη» και μέχρι πρόσφατα με τις εφημεριδες «Καθημερινή και «Ελευθεροτυπία».

Ο Νίκος Γ. Δαββέτας εμφανίστηκε στα γράμματα το 1981 από το περιοδικό «Διαγώνιος» της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία (έξι ποιητικά, μία συλλογή διηγημάτων και πέντε μυθιστορήματα). Η συλλογή του «Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ» (Κέδρος, 1995) μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ισπανικά. Το 2003 κυκλοφόρησε στη Βρετανία μία συλλογή ποιημάτων του σε μετάφραση Thom Nairn. Ποιήματα και πεζά του μεταφράστηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε για το βιβλίο του «Η Εβραία νύφη» με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Partisan Review», «Αgenda», «Waves», «Modern Poetry in Translation», «Erythia». Οι βιβλιοκριτικές του από το περιοδικό «Το τέταρτο» και τις εφημερίδες «Τύπος της Κυριακής» και το «Βήμα» συμπεριλαμβάνονται στον τόμο « Η λογοτεχνία υπό κρίση». Από το 1992 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Münster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύνδεϋ της Αυστραλίας, καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς. Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έναν σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του «Ορθοδοξία και Ισλάμ» έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί». Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με έναν σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής. Είναι παντρεμένος από το 1973 με την Αγγελική Τζουβάλη – Καριώτογλου και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Η Άλκηστις Ραφτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια τη Μαίρη Ρώτα. Το 1999 πήρε το Δίπλωμά της από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Université de Bourgogne (Dijon) στη Γαλλία, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1994. Το 2002 έγραψε μουσική για μια σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων της Ευαγγελίας Γεωργαντζή, με τίτλο, Οι Γραμματοήρωες, που διδάσκεται σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2003 συνέθεσε και ενορχήστρωσε για το θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά Το όνειρο του Σκιάχτρου, που ανέβασε το Δημοτικό Θέατρο Αργυρούπολης, και την ίδια χρονιά μελοποίησε ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, που παρουσιάστηκαν στην Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μουσικά σχήματα τζαζ, ροκ και έντεχνου ρεπερτορίου.

Ο Σωτήρης Τσακομίδης σπούδασε μαθηματικά και θέατρο και από το 2000 εργάζεται ως ηθοποιός. Μερικές από τις παραστάσεις που έλαβε μέρος: Bella Venezia και Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, του Κουτρούλη ο γάμος και Κύκλωπας στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, Έντα Γκάμπλερ, Οιδίποδας Τύραννος, Γάμος άνευ νύμφης σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου όπως Βόυτσεκ, Άλκηστη, 1984,ο Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), κ.α., στην Αποκάλυψη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου κ.α. Στην τηλεόραση έλαβε μέρος στις σειρές Κόκκινο ποτάμι σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, Η Ζωή εν Τάφω και Καρυωτάκης σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά κ.α. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική (κιθάρα, κρουστά) και με το τραγούδι.

 

 

Read 612 times

Latest from apostaktirio team