Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 06:51

"Το Φως του μαύρου", ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Written by
286
"Το Φως του μαύρου", ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το σημειωματάριο των εκδόσεων Πορφύρα έχει μια μαβιά μελαγχολία που «σπάει» κάπου-κάπου από μερικές φωτεινές πινελιές. Ο τίτλος του είναι «Το Φως του Μαύρου» και στις σελίδες του θα βρει κανείς αποφθέγματα 40 και πλέον μεγάλων Ελλήνων ποιητών και στοχαστών από διαφορετικές γενιές.

Επιμέλεια: Γιώργης Μυλωνάς

Σχεδιασμός έκδοσης & μακέτα εξωφύλλου: Άρτεμις Σιέρα 

Ξεφυλλίζοντάς το, μήνα τον μήνα, θα διαβάσετε μεταξύ άλλων στίχους των Κωνσταντίνου Καβάφη, Ζωής Καρέλλη, Γιώργου Σεφέρη, Κικής Δημουλά, Κώστα Καρυωτάκη.

Ενδεικτικοί οι στίχοι του Νίκου Καρούζου: «Αν είδατε τη μοναξιά πίσω απ’ το τζάμι/ να σας απειλεί/ μ’ ένα μαχαίρι σιωπή/ που αργά θα σχίσει το δικό σας στήθος/ όπως φάντασμα την πόρτα περνά/ με γελαστά τα εξογκωμένα μήλα/ και να στέκει-/ θα με αγαπήσετε…» Αλλά και του Κώστα Μόντη: «Ο κίνδυνος δεν είν’ η μοναξιά, ο κίνδυνος είναι να μη συνηθίσεις στη μοναξιά». 

Στις σελίδες του οι λέξεις συνυπάρχουν με τα εικαστικά, καθώς 12 σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί κάνουν τις δικές τους «σημειώσεις», ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. Συμμετέχουν οι: Μαρία Γιαννακάκη, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Άννα Μαρία Τσακάλη. 

Έργα των: Γιαννακάκη Μαρίας, Παπαδημητρίου Άγγελου, Άννα-Μαρία Τσακάλη και Σακαγιάν Εδουάρδου 

Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, είτε επιστρατεύοντας τον λόγο είτε την εικόνα, καταθέτουν τη δική τους εκδοχή σχετικά με τη μοναξιά. Κάποιοι τη διασκεδάζουν, άλλοι τη βρίσκουν λυτρωτική και άλλοι μιλούν γι’ ανθρώπινο δράμα. 

Επίσημη παρουσίαση και έκθεση

Το σημειωματάριο «Το Φως του Μαύρου» θα κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ η παρουσίασή του θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), στις 19:00.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης, με έργα των 12 συμμετεχόντων εικαστικών. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (28/11 με 4/12) θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. 

Συγκεκριμένα:

- Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου συναντάει ενήλικες και συζητάει μαζί τους για το χαρτί και τις χρήσεις του: «Είμαστε όλοι μας χαρτόμουτρα»! Για αλλαγή, ελάτε να παίξουμε με ανοιχτά χαρτιά και να μιλήσουμε για το χαρτί και τις χρήσεις του».

- Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο Αλέκος Κυραρίνης δίνει ραντεβού με τα παιδιά (Δ΄Δημοτικού - Α΄ Γυμνασίου) για μια διαδραστική εμπειρία με τίτλο «Ο άγγελός μου». Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι άγγελοι στην ελληνική παράδοση και τέχνη, από τα τάματα των πιστών έως και τη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη. 

Για συμμετοχή στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 213 0291224. 

Εκδόσεις Πορφύρα

213 0291224

 

www.porphyrabooks.gr 

 

 

Read 286 times

Latest from apostaktirio team