Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 21:38

Η βράβευση από το Πετρίδειο Ίδρυμα και η γνωριμία μου με την όμορφη Κύπρο / Δυο λόγια από καρδιάς για όσα έζησα εκεί…

Η βράβευση από το Πετρίδειο Ίδρυμα και η γνωριμία μου με την όμορφη Κύπρο / Δυο λόγια από καρδιάς για όσα έζησα εκεί…

Οι ρόδες του αεροπλάνου ακούμπησαν στον αεροδιάδρομο και η αγωνία μου να πατήσω το πόδι μου στην Κύπρο μεγάλωνε. Άραγε τι θα συναντούσα; Πώς θα ήταν αυτή η πρώτη μου επαφή με ανθρώπους που πάντα θεωρούσα αδέρφια μου; Από την πρώτη στιγμή λοιπόν αντιλήφθηκα πως η Κύπρος είχε ανοίξει τις αγκάλες της και μας υποδεχόταν σαν παιδιά της. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πετρίδειου Ιδρύματος μάς έκαναν να νομίσουμε πως είμαστε κομμάτι της δικής τους οικογένειας και η φιλοξενία τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας ξενάγησαν στον τόπο τους, μας απέδειξαν περίτρανα πόσο μας αγαπάνε και πόσο ίδιοι είμαστε.

Η πόλη της Πάφου είναι πανέμορφη. Οι κάτοικοί της λένε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις και καινοτομίες, κυρίως λόγω του ρόλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που είχε το 2017. Κι έτσι η Πάφος έγινε ένα ζωντανό εργαστήρι Αρχιτεκτονικής, τέχνης και έξυπνων ιδεών. Κάθε στενό, κάθε πλατεία, κάθε τοίχος, αναδύει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη αίσθηση για τον επισκέπτη. Πλεκτές ονειροπαγίδες, περίτεχνα γκράφιτι, πεντακάθαροι πεζόδρομοι. Και τι να πεις για τα τόσα αξιοθέατα. Τα αρχαία ψηφιδωτά, οι τάφοι των Βασιλέων, το κάστρο στο λιμάνι, η φάμπρικα, το Εθνογραφικό Μουσείο, η κατακόμβη της Αγίας Σολομονής, η Μονή του Αγίου Νεοφύτου και τόσα άλλα σπουδαία πράγματα.

Η εκδήλωση απονομής των διακρίσεων έγινε σε έναν επίσης όμορφο χώρο. Στην Τεχνόπολις 20. Έναν πολιτιστικό χώρο με αίθουσες εκδηλώσεων, προβολών και εκθέσεων, που πλαισιώνεται από ένα παραδοσιακό καφενείο. Τα βραβεία έλαβαν η συλλογή διηγημάτων μου, «Της ζήσης χαρμολύπες» (Εκδόσεις Ινφογνώμων) και το παιδικό βιβλίο «Ο Ρίνος ο ρινόκερος και ο Αμφιβιούλης ο βατραχούλης» της Ευθυμίας Χρίστου Δημητρίου (Εκδόσεις Πάργα). Πριν την απονομή ωστόσο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον ένα βίντεο με το έργο του Ιδρύματος, που δημιούργησε ο Χριστόδουλος Πετρίδης με την σύζυγό του Μαρία. Ένα έργο που συνεχίζεται με αμείωτο πάθος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πετρίδειου Ιδρύματος.

Συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια είναι όμως και μια εκπληκτική γυναίκα. Η Αμαλία Πικρίδου Λούκα, που με όχημα το Περιοδικό της, «Ζωή και Τέχνη» συντονίζει, δημιουργεί, μεταλαμπαδεύει νέες ιδέες, οι οποίες προσδίδουν αίγλη και ποιότητα στο έργο του Ιδρύματος.

Στο περιθώριο του ταξιδιού μου είχα κι άλλη μια σημαντική συνάντηση. Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Δήμητρα Σωκράτους, απλά μου επιβεβαίωσε την αίσθηση, που είχα, πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δραστήριο και προικισμένο άτομο. Άτομο της δημιουργίας και της προσφοράς. Η συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι», το οποίο αναφέρεται στον παιδικό καρκίνο, μου άφησε ειλικρινά τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να εκφράσω τις βαθύτερες ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη και την σύζυγό του Άννα, για την εξαιρετική τους φιλοξενία, στον έξοχο και ευγενικό ταμία του Ιδρύματος Γιώργο Στεμνίωτη, στην Αμαλία Πικρίδου Λούκα και τον σύζυγό της Κώστα, που αφιέρωσαν πολύ προσωπικό χρόνο για να κάνουν υπέροχη τη διαμονή μας. Φυσικά τις ευχαριστίες μου οφείλω και σε όλο το Δ.Σ. του Ιδρύματος καθώς και στην κριτική επιτροπή, που δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων και θεμάτων υγείας, δεν έλαχε να συναντήσω. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Μαρία Ολυμπίου, Κωνσταντίνο Βολάκη.

Όταν οι ρόδες άφησαν ξανά το έδαφος της Κύπρου, με έντονη συγκίνηση κοίταξα από ψηλά αυτά τα πονεμένα χώματα. Έδωσα όμως μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Αυτή η φιλία θα πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία. Αντίο φίλοι μου και καλή αντάμωση…

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

 

Υ.Γ. Για την Ιστορία, το διήγημα «Ο θησαυρός» που περιλαμβάνεται στη Συλλογή Διηγημάτων «Της ζήσης χαρμολύπες», συμμετείχε ως θεατρικό έργο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες "Ακτίς Ονείρου 2017" στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από τους μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθέριου Κορδελιού. Την θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία, έκανε η Αναστασία Θυμιοπούλου, την επιμέλεια της ηχητικής απαγγελίας, ο Κώστας Σαμαρτζίδης, ενώ στην απαγγελία ακούγεται ο ποιητής Γιάννης Αρκέτος. Οι μαθητές απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερης Συλλογικής Προσπάθειας.

 

 

Read 1912 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας