Print this page
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 09:01

Ο Γιώργος Σιούτζος γράφει για το βιβλίο του Γιώργου Παναγιωτίδη, Ίσος Ιησούς (Εκδόσεις Γαβριηλίδης)

Written by
1884
Ο Γιώργος Σιούτζος γράφει για το βιβλίο του Γιώργου Παναγιωτίδη, Ίσος Ιησούς (Εκδόσεις Γαβριηλίδης)

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης σε αυτό του το βιβλίο προσεγγίζει ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και σύγχρονα κοινωνικά θέματα, αυτό της τεχνητής νοημοσύνης και των φόβων υπερίσχυσης της τεχνολογικής ευφυΐας έναντι της ανθρώπινης. Με φιλοσοφική και κριτική διάθεση μετουσιώνει σε λογοτεχνική πλοκή στοχασμούς, αλήθειες αλλά και μύθους πάνω σε αυτά τα θέματα. Η πλοκή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και νοήματα βαθιά προβάλλονται μέσα από διαλόγους, μονολόγους και περιγραφές. 

Συγκινησιακό, γνωστικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο κυριαρχεί σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Σαφώς μιλάμε για ένα «δύσκολο» βιβλίο (με τον γενικό και αυθαίρετο κλισέ όρο που χρησιμοποιείται)  κάτι που το κάνει συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέρον τόσο για κάθε «τεχνοκράτη» όσο και για κάθε φίλο της λογοτεχνίας (αυτά τα δύο πολλές φορές μπορούν να συνυπάρχουν). 

Ένα σημείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι πως το παρών μυθιστόρημα είναι μέρος της πρώτης διδακτορικής διατριβής που έγινε ποτέ στην Ελλάδα πάνω στη δημιουργική γραφή πρώτης διδακτορικής διατριβής στη Δημιουργική Γραφή (πράγμα που εδώ και πολλές δεκαετίες συμβαίνει στα πανεπιστήμια της Ευρώπης των ΗΠΑ και της Αυστραλίας). Αυτό δίνει σαφώς πλεονέκτημα (first-mover advantage) στο να αποτελέσει πύλες σε μία νέα περίοδο για τη δημιουργική γραφή στην Ελλάδα που θα έχει πίο συστημικά και δομημένα χαρακτηριστικά κάτι που ίσως εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα για το αναγνωστικό κοινό. 

 

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Παιδαγωγικά και είναι διδάκτορας στη Δημιουργική Γραφή. Για μία δεκαετία, έως το 2005, συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό «Μανδραγόρας» απ’ όπου κυρίως παρουσίαζε ποιητές. Το ίδιο έκανε και στο Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας. Από τις εκδόσεις “poema” επανεξέδωσε το 2017 το σύνολο του δημοσιευμένου έργου του έως το 2015 με τον τίτλο Τέσσερις ποιητικές συνθέσεις 1985-2015. Το μυθιστόρημά του Ερώτων και Αοράτων, 2007 «Γαβριηλίδης» διακρίθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» το 2008. Από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Ομορφιές αφόρητες, 2012 και Κύμα άλμα, 2014. Το βιβλίο του Γιώργος Σεφέρης – Βίος και παρωδία, 2014 «Γαβριηλίδης», βρέθηκε στη μικρή λίστα για τα βραβεία δοκιμίου του περιοδικού «Αναγνώστης» το 2015. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις e-poema το βιβλίο «Ελίζαμπεθ Μπίσοπ - Ποιήματα[2]» μετάφραση και επίμετρο Γιώργος Παναγιωτίδης. Το μυθιστόρημά του, Ίσος Ιησούς, 2017 «Γαβριηλίδης», είναι το πρώτο στην Ελλάδα ακαδημαϊκό μυθιστόρημα, μέρος της διδακτορικής διατριβής του στη Δημιουργική Γραφή.

 

Read 1884 times

Latest from apostaktirio team