Print this page
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 16:03

Άρθρο της Μαργαρίτας Αρβανίτη, της οποίας το νέο μυθιστόρημα αφορά την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε την "περιπέτεια" του καρκίνου και βγήκε νικήτρια

Written by
1468
Άρθρο της Μαργαρίτας Αρβανίτη, της οποίας το νέο μυθιστόρημα αφορά την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε την "περιπέτεια" του καρκίνου και βγήκε νικήτρια

 

Με αφορμή το ότι ο μήνας Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, φιλοξενούμε στο Αποστακτήριο ένα σχετικού άρθρο της συγγραφέως Μαργαρίτας Αρβανίτη, της οποίας το νέο μυθιστόρημα αφορά την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε την περιπέτεια αυτή και βγήκε νικήτρια, καθώς και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Tης Μαργαρίτας Αρβανίτη

«Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα» . Ένα θαύμα είναι η ζωή που αξίζει να το ζήσουμε ξεπερνώντας εμπόδια, δυσκολίες , φόβους πραγματικούς και πλασματικούς προκειμένου όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχίσουμε. «Ήρωας» και πηγή έμπνευσης του βιβλίου είναι ο σύγχρονος άνθρωπος και η κοινωνία του.

Ο άνθρωπος και ο σεβασμός στην μοναδικότητα του, ο οποίος σαν οντότητα ανεπανάληπτη πάνω σε αυτή τη γη, αξίζει να ζήσει όπως ονειρεύεται και επιθυμεί. Αυτονόητο δικαίωμα το οποίο δεν του αναγνωρίζεται ούτε του δίνεται πάντα η ευκαιρία να το ζήσει.

Εδώ, έρχεται η συγγραφή του βιβλίου να στηρίξει την τόσο αναγκαία προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να διεκδικήσει ότι δεν του «χαρίζεται».

Ο ήρωας του βιβλίου συγχρόνως και παραλήπτης των μηνυμάτων της συγγραφής, της προσδίδει αξία πρακτικής σημασίας καθώς προορίζεται να συντελέσει με τα στηρικτικά της μηνύματα σε διαμόρφωση καλύτερης ζωής. Η δομή στήριξης του θέματος εκπληρώνεται μέσω της κεντρικής ηρωίδας, της Ελπίδας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το απροσδόκητο του Ca μαστού. Επισημαίνεται συγκεκριμένα η αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου μαστού για περισσότερη ευαισθητοποίηση των γυναικών που αποφεύγουν τον έλεγχο από τον φόβο των εξετάσεων και των γνωματεύσεων .

Η αξία γενικότερα της προληπτικής ιατρικής που σώζει ζωές όταν στην απουσία της χάνονται εκατομμύρια ψυχές καθώς και η αξία της πρόληψης όσων «νοσούν» την κοινωνία που συντελεί στην επιβίωση και στην ευτυχία , αποτελούν τον κεντρικό άξονα του βιβλίου καθώς η πρόληψη στηριγμένη σε γνώσεις μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τον «εχθρό» είτε της υγείας είτε της κοινωνίας, για άμεση και νικηφόρα αντιμετώπισή του. Η ηρωίδα του βιβλίου μπροστά στην συνειδητοποίηση της προσωρινότητας της ζωής μετά το πρώτο ξάφνιασμα πιάνει δυναμικά τη θέση της στη «μάχη», εστιάζει στην αξία της κάθε στιγμής για ζωή με ουσία και πληρότητα καθώς στην απουσία τους όσα χρόνια και αν δοθούν πάλι λίγα θα είναι.

Κατανοεί ότι δεν μπορεί να νοηθεί υγεία χωρίς υγεία και εξυγίανση της κοινωνίας γι αυτό , αν και στοχοπροσηλωμένη στην ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική της αγωγή και σε όσα στηρίζουν την «κατάφαση» της ζωής μέσα στη καθημερινότητά της, έρωτας παιδιά οικογένεια, αγάπη για δημιουργία και όσα συμβαίνουν γύρω της , παρατηρεί παράλληλα προσεκτικά τη κοινωνία της με στόχο να ερμηνεύει τα αίτια των συμπεριφορών της. Η γνώση τους, την οδηγεί σε ανάλογο προγραμματισμό για έγκαιρη αντιμετώπισης τους. Συνειδητή επιδίωξης της είναι αν δεν μπορεί να αλλάξει τα δυσάρεστα τουλάχιστον να μη γίνεται συνένοχη σε αυτά! Η προσωπική άποψη μεταφρασμένη μέσα στη κοινωνία με αντίστοιχες επιλογές ζωής συντελεί σε ανάλογη ποιότητα προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Μεγάλη η ευθύνη! Η σφαιρική άποψη αντιμετώπισης των «απειλών» ενάντια σε Ύπαρξη και Ευτυχία, η πλοκή των γεγονότων μέσα σε σκηνικά ζωής όπου οι ήρωες διεκδικούν να ζήσουν στα μέτρα της καρδιάς, το ενδιαφέρον , τα συναισθήματα που πυροδοτούν, η «καθαρή» ματιά σε όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω μας απαλλαγμένη από τη πλάνη του ψεύδους που ξεστρατίζει από κάθε «υγιή» προορισμό, δομούν ένα βιβλίο του οποίου τα μηνύματα θα επιβεβαιώνονται συνεχώς μέσα στη σύγχρονη ζωή , όπως φάνηκε μέσα στα τρία χρόνια που χρειάστηκαν για τη γραφή του.

Προσδοκία των μηνυμάτων του να προσθέσει το δικό του « λιθαράκι» μέσα στη γενικότερη κοινωνική προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολύτιμο δώρο η ζωή! Αξίζει να το προστατεύουμε, να το φροντίζουμε και όπου δεν μας χαρίζεται να το διεκδικούμε!

 

 

Read 1468 times

Latest from apostaktirio team