Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 15:14

Κολίτσης Νίκος, "Σχολική Επίδοση και Κοινωνική Προέλευση" (Εκδόσεις Κυριακίδη)

Written by
1787
Κολίτσης Νίκος, "Σχολική Επίδοση και Κοινωνική Προέλευση" (Εκδόσεις Κυριακίδη)

"ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ"

ΚΟΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -

Η σειρά «Καινοτομίες στην Εκπαίδευση» αποβλέπει να συμβάλλει στη σθεναρή περιχάραξη του εκπαιδευτικού έργου και της διδακτικής πράξης των υποψήφιων και των υπηρετούντων εκπαιδευτικών με δημοσιεύσεις σχετικές με την πραγμάτευση καινοτόμων θεμάτων. Η σειρά απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Η παρούσα εμπειρική ερευνητική προσπάθεια επιδιώκει να εξετάσει τη συσχέτιση της σχολικής επίδοσης με τον παράγοντα κοινωνική προέλευση σε δείγμα μαθητών γυμνασίων της. περιφέρειας δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Αρχικά επιχειρείται η ανασκόπηση του θέματος με τη συνδρομή διεθνών κοινωνιολογικών προσεγγίσεων και ελληνικών εμπειρικών ερευνών και παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια γίνεται εμπειρική διερεύνηση με ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε στη βάση αυτών των θεωρητικών προσεγγίσεων. Γενικά, η καλύτερη σχολική επίδοση που εμφανίζουν οι μαθητές του ιδιωτικού Γυμνασίου, βάση της έρευνας, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον προέλευσης των μαθητών, όπως αυτό διαμορφώνεται από το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους. Το σχολείο μέσω των μηχανισμών που χρησιμοποιεί αναπαράγει στους κόλπους του την κοινωνική ανισότητα και διαμορφώνει ανάλογα τη σχολική πορεία των μαθητών.

Ο Κολίτσης Νίκος σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και εξειδικεύτηκε στις δυσκολίες μάθησης μέσω των νέων τεχνολογιών και στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. στο πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση». Έχει εργαστεί σε σχολικές μονάδες δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και σε δομές ειδικής αγωγής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Κατερίνη και στο Αιγίνιο Πιερίας, στο Αγρίνιο, στον Πειραιά και στις Σάπες Ροδόπης. Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης της σχολικής εφημερίδας «Το Τρίτο Μάτι» του 3°'' Γυμνασίου Κομοτηνής και του περιοδικού «SAPRESS» του Διαπολιτιστικού Λυκείου Σαπών Ροδόπης και διαχειριστής σχολικών ιστοσελίδων και ιστολογιών. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον τοπικό ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για την εκπαίδευση, τις σχολικές δραστηριότητες και τον αθλητισμό.

 

 

 

Read 1787 times

Latest from apostaktirio team