Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 09:08

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου "Το αγκάθινο στέμμα" (Εκδόσεις ΕΞΗ)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου "Το αγκάθινο στέμμα" (Εκδόσεις ΕΞΗ)

Το μυθιστόρημα “Το αγκάθινο στέμμα”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ, είναι η πρώτη προσωπική λογοτεχνική προσπάθεια του Θεόφιλου Γιαννόπουλου. Πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου, είδος όχι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας, καθώς η συνήθης οδός, που ακολουθείται, είναι τα μυθιστορήματα ερωτικού, αμιγώς ιστορικού ή κοινωνικού περιεχομένου. 

Οι κύριοι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος είναι δυο φίλοι, οι οποίοι, μετά από πολλά χρόνια, συναντιούνται ξανά: ο Κωνσταντίνος, βυζαντινολόγος και ο Άγγελος, συγγραφέας. Οι δυο τους, ύστερα από την ανακάλυψη κάποιων ευρημάτων, καλούνται να λύσουν το μυστήριο της ύπαρξής τους, ψάχνοντας λύσεις σε υπόγειες κατακόμβες και μυστικά περάσματα, ξεχασμένα στο πέρασμα των αιώνων. Όλα αυτά γίνονται κάτω από πλήρη μυστικότητα και προσπαθώντας να ξεφύγουν από ένα μυστικό ισπανικό τάγμα Ιπποτών, που τους καταδιώκει. Θα καταφέρουν τελικά οι δυο φίλοι να λύσουν το μυστήριο; Πού θα τους οδηγήσει αυτό το κυνήγι θησαυρού; Ποιοι κρύβονται πίσω από τις εγκληματικές ενέργειες που τους περιβάλλουν;  

Η γεωγραφική περιοχή, που εκτυλίσσεται η έρευνα των δυο φίλων είναι η Θράκη: Ξάνθη, Κομνηνά Ξάνθης, Μαρώνεια, Κίρκη, Αλεξανδρούπολη, Φέρες κ.α. Οι αναφορές του συγγραφέα σ’ αυτά τα όμορφα μέρη συντελούν στην περαιτέρω ανάδειξη της ιστορίας τους καθώς και της φυσικής τους ομορφιάς. Βέβαια προς εξυπηρέτηση της πλοκής του έργου, εκτός από τα ιστορικά δεδομένα, προστίθενται και μυθοπλαστικά στοιχεία. 

Ο  Θεόφιλος Γιαννόπουλος, ως “παντογνώστης αφηγητής”, με την ευρηματική του γραφή, την ωραία περιγραφή των τοπίων και των αρχαιολογικών τόπων καθώς και με την πλοκή, που δημιουργεί, καταφέρνει να συνεπάρει τους αναγνώστες του, οδηγώντας τους σε μονοπάτια γεμάτα αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Ο αναγνώστης έχει συχνά την αίσθηση ότι είναι κι ο ίδιος "εγκλωβισμένος", μαζί με τους δυο ήρωες, σε έναν λαβύρινθο, επιδιώκοντας μαζί τους την επίλυση διάφορων γρίφων. Κατανοεί τις αγωνίες τους, τον φόβο, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Περιβάλλον, που απαντάται συχνά σε μυθιστορήματα ή ταινίες μυστηρίου. Κι όλα αυτά κορυφώνονται με την ύπαρξη του μεταφυσικού, μέσω παράξενων ονείρων ή οραμάτων. 

Νοιώθω πως αυτή η πρώτη “αυτόνομη” συγγραφική δουλειά του Θεόφιλου Γιαννόπουλου είναι άξια προσοχής και επιβράβευσης. Του εύχομαι να συνεχίσει να μας κρατά συντροφιά με ανάλογα αξιόλογα έργα, καθώς διαφαίνεται πως “Το αγκάθινο στέμμα” θα έχει συνέχεια. Το μέλλον θα δείξει… 

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  

Σελίδα του βιβλίου...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 1517 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.