Print this page
Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:05

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το νέο βιβλίο του Λευτέρη Μουφτόγλου, «Η Ιστορία με χαμόγελα»

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το νέο βιβλίο του Λευτέρη Μουφτόγλου, «Η Ιστορία με χαμόγελα»

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ

«Η Ιστορία με χαμόγελα» 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα στους αιώνες, αφού η ελληνική νοοτροπία παραμένει ίδια, οδηγώντας τον Έλληνα στην έμφυτη -μάλλον- ικανότητά του για “αυτοκαταστροφή”. Αυτό μου θύμισε έντονα το βιβλίο «Η Ιστορία με χαμόγελα», που αποτελεί το πρώτο επίσημο έργο πεζογραφίας του Λευτέρη Μουφτόγλου, ο οποίος μέχρι τώρα διακρίνεται για τις ποιητικές του συλλογές. 

Ο Λευτέρης Μουφτόγλου εύστοχα θίγει θέματα - σταθμούς στην ιστορία, θέλοντας να τονίσει τη διαχρονικότητα της ελληνικής δύναμης για εξέλιξη και δημιουργία μα και την αδυναμία αποφυγής, σε πολλές περιπτώσεις, της πανωλεθρίας. Το βιβλίο του αποτελείται από σύντομα διηγήματα, που στηρίζονται σε ακριβή ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα έως σήμερα, στολισμένα όμως με φανταστικούς διαλόγους. Με έναν έξυπνο και διπλωματικό, θα έλεγα, τίτλο, θυμίζει κάτι από Αριστοφάνη και Αρχίλοχο, αφού ήδη μας προδιαθέτει για το σατιρικό περιεχόμενο και μας υπόσχεται χαμόγελα. 

Άριστος γνώστης και λάτρης της ιστορίας, “διδάσκει” και ενεργοποιεί με τον λόγο του. Στηλιτεύει ανθρώπινα ελαττώματα και καταστάσεις, με σκοπό μέσα από την υπερβολή και την ειρωνεία, που συναντάται διάχυτη στο κείμενό του, να παραδειγματίσει κι, ενδεχομένως, να αφυπνίσει τον αναγνώστη. Με ύφος καυστικό, τόνο δηκτικό και πολύ χιούμορ σατιρίζει θέματα πολιτικής και εξουσίας. Η αγάπη του για την Ελλάδα και η πίστη του στις δυνατότητές της είναι μεγάλη, μα και ο προβληματισμός του φανερός. Καταφέρνει έντεχνα να περάσει τα ίδια συναισθήματα και στον Έλληνα αναγνώστη, ο οποίος θα βρει το έργο του ιδιαίτερα ευχάριστο. Η σάτιρα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την στείρα παρουσίαση των γεγονότων, αφού προσφέρει γέλιο και ενημερώνει ταυτόχρονα, κάτι που εγώ εισέπραξα με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης. 

Ας μη γελιόμαστε, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα. Ίσως προσαρμόζονται κάπως στην κάθε νέα πραγματικότητα που τους προκύπτει. Ας απολαύσουμε λοιπόν, ας θυμηθούμε κι ας διασκεδάσουμε με αυτό το βιβλίο. Άλλωστε είμαι σίγουρη πως κάποιος σαν “από μηχανής Θεός” πάντα θα βγάζει από τη δύσκολη θέση και θα χαρίζει “μια κάποια εξουσία”, σε όσους πολύ την ποθούν, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο συγγραφέας… 

Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής - Τμήματος Ψυχολογίας

 

Read 2075 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων