Print this page
Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 13:13

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο των Yehuda Koren και Eilat Negev «Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς» (Εκδόσεις Πηγή)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο των Yehuda Koren και Eilat Negev «Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς» (Εκδόσεις Πηγή)

«Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς»
Yehuda Koren και Eilat Negev
Εκδόσεις Πηγή

«Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς» είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έφτασαν στο Αποστακτήριο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας νάνων, την οποία ερεύνησαν και μετέτρεψαν σε βιβλίο οι Ισραηλινοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι Yehuda Koren και Eilat Negev. Στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή, οι οποίες θεωρώ ότι, εκδίδοντας αυτό το βιβλίο, μας χάρισαν ένα εξαιρετικό και σπάνιο ντοκουμέντο. 

Η Εβραϊκή οικογένεια Όβιτς κατοικεί στο χωριό Ροζαβλέα, στην περιοχή Μαραμούρες της Βόρειας Ρουμανίας. Αυτή η οικογένεια όμως έχει μια εντελώς παράξενη σύνθεση. Οι μεικτοί γάμοι ανθρώπων με νανισμό με φυσιολογικά στο μέγεθος άτομα, δημιουργούν ένα σύνολο με ετερόκλητα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Άλλοι είναι νάνοι και άλλοι κανονικού μεγέθους. Τα μέλη της οικογένειας Όβιτς, άτομα με ταλέντο και ευφυΐα, γρήγορα αντιλαμβάνονται πως πρέπει να βρουν ένα κατάλληλο, για το μέγεθός τους, επάγγελμα που να τους βιοπορίζει. Ο καλλιτεχνικός θίασος των Λίλιπουτ θα ανοίξει τα φτερά του σε όλη τη Ρουμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι ενώ βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον προσγειώσει ανώμαλα. Η πολυπληθής οικογένειά Όβιτς, γονείς, παιδιά, γαμπροί και νύφες, θα συλληφθεί από τους Ναζί και θα οδηγηθεί στο Άουσβιτς. Αυτό όμως που αποτελούσε μια ζωή το πρόβλημά τους, ο νανισμός, εκεί, στο γερμανικό κρεματόριο, θα καθορίσει τη σωτηρία τους. Η οικογένεια θα πέσει στα χέρια του διαβόητου γιατρού Μένγκελε και θα μετατραπεί σε ένα “ιδανικό σύνολο” για τα απάνθρωπα πειράματά του. Ο Δρ Μένγκελε, έχοντας αδυναμία στο να μελετάει τις ανθρώπινες δυσμορφίες αλλά και ότι αφορά την φύση των διδύμων, επέλεξε να τους κρατήσει ζωντανούς για να τους υποβάλει σε αδιάκοπες, βασανιστικές αλλά και εξευτελιστικές εξετάσεις καθώς και για να τους επιδεικνύει. 

Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου περιγράφουν με σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια τα αποτρόπαια πειράματα του Γερμανού γιατρού, ο οποίος οδήγησε στην εξολόθρευση χιλιάδες αθώα θύματα. Ο αναγνώστης σοκάρεται από τα περιστατικά που περιγράφονται, τα οποία αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα. Δυστυχώς όμως, ο επονομαζόμενος και «Άγγελος του Θανάτου», Δρ Μένγκελε, ποτέ δεν τιμωρήθηκε για τις πράξεις του και πέθανε κολυμπώντας στην Βραζιλία το 1979. Και για ένα άτομο, όπως ο υποφαινόμενος, που έχει επισκεφτεί τα κτίρια και τα μέρη που περιγράφονται (Άουσβιτς και Μπιρκενάου), αυτές οι περιγραφές, όχι μόνο παίρνουν σάρκα και οστά αλλά και του προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Οργή, θυμό, λύπη, αποτροπιασμό…

Η έρευνα που έχει γίνει είναι λεπτομερής και εντυπωσιακή. Η ζωή στο γκέτο, τα πειράματα, οι διαπροσωπικές σχέσεις των αιχμαλώτων. Από τη μια ο αγώνας για επιβίωση και από την άλλη ο εξευτελισμός του ανθρώπινου είδους, από την πλευρά των αδίστακτων Ναζί. Πράγματι αυτό το βιβλίο, εκτός από την ιστορία που αφηγείται, μεταδίδει αμέτρητα υποδόρια μηνύματα. Πρέπει να είσαι απάνθρωπος και αναίσθητος για να μην τα νιώσεις. Διότι, αν δεν κατανοήσουμε σε βάθος όλα αυτά που συνέβησαν τότε, δεν θα έχουμε τη σύνεση να τα αποτρέψουμε, όταν ενδεχομένως κάποιοι θα τολμήσουν να τα αναβιώσουν. Ας μην είμαστε λοιπόν απόλυτοι ότι η Ιστορία δεν θα ξανά - επαναληφτεί και ας αποκτήσουμε όση περισσότερη γνώση μπορούμε.

Οι συγγραφείς ακολουθούν τους ήρωες ως το τέλος της ζωής τους. Η σωτηρία από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, η περιπλάνηση σε μια κατεστραμμένη Ευρώπη, η φυγή στο Ισραήλ και η δύσκολη επανένταξη στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Οι σκληρές μνήμες, τα ανάμεικτα συναισθήματα των πρωταγωνιστών για τον Μένγκελε, η δύσκαμπτη κρατική μέριμνα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.  

«Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς» είναι μια γροθιά στο στομάχι της ανθρωπότητας. Ένα μάθημα επιβίωσης, τόσο μη-ρεαλιστικό, που μοιάζει με μυθοπλασία. Ίσως γι’ αυτό και ο τίτλος, συνειρμικά και σκοπίμως παραπέμπει σε ένα γνωστό παραμύθι. Μόνο  που στη θέση της Χιονάτης, που αντιπροσωπεύει την καλοσύνη και την χαρά της ζωής, βρίσκεται ο Μένγκελε, που αντιπροσωπεύει το μίσος και τον θάνατο…

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

Σελίδα του βιβλίου: http://iwrite.gr/bookstore/οι-7-νάνοι-του-άουσβιτς-αληθινή-ιστορία/

 

 

 

 

Read 1396 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας