Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 15:42

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Φανής Μέλφου Γραμματικού «Το Σκοτάδι της Αμνησίας» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Φανής Μέλφου Γραμματικού «Το Σκοτάδι της Αμνησίας» (Εκδόσεις Πηγή)

 Φανή  Μέλφου Γραμματικού
Το Σκοτάδι της Αμνησίας
Εκδόσεις Πηγή  

«Το Σκοτάδι της Αμνησίας» ονομάζεται το νέο μυθιστόρημα της Φανής  Μέλφου Γραμματικού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.  

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο Οδυσσέας Ιθακησίου, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα βυθίζεται στο “σκοτάδι της αμνησίας” με αποτέλεσμα να χάσει κάθε στοιχείο που να φανερώνει την πραγματική του ταυτότητα. Παράλληλα η γυναίκα του Πηνελόπη και ο γιος του Τηλέμαχος χάνουν εντελώς τα ίχνη του. Η μυστηριώδης Καλυψώ θα γίνει η γυναίκα - σταθμός στην κρίσιμη αυτή στιγμή της ζωής του και θα πάρει την τύχη του στα χέρια της. Τι κρύβεται όμως πίσω από την καλοσυνάτη συμπεριφορά της και τι ρόλο θα διαδραματίσει στη ζωή του; Θα μπορέσει ο Οδυσσέας ν’ ανακαλύψει  ποιος ήταν πριν το ατύχημα; Ποια μυστικά ή πλεκτάνες κρύβονται πίσω από τις ένοχες σιωπές; Στο τέλος η αλήθεια θα βρει διέξοδο προς το φως;  

Με το που αρχίζει κανείς την ανάγνωση των πρώτων κεφαλαίων, αντιλαμβάνεται πως η συγγραφέας δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη στην αρχαία ελληνική γραμματεία, καθώς η πλειοψηφία των ηρώων της έχει αρχαιοελληνικά ονόματα, όπως Εκάβη, Λήδα, Μενέλαος, Ελένη, Ηρώ, Πεισίστρατος, Πάτροκλος κ.ά. Οι δε πρωταγωνιστές έχουν τα ίδια ονόματα αλλά και κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τους αντίστοιχους ήρωες του ομηρικού έπους της «Οδύσσειας». Άρα, σαφώς υφίσταται κάποια μορφή διακειμενικότητας στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος, καθώς η  Φανή  Μέλφου Γραμματικού, χρησιμοποιεί ως “πρώτη ύλη” γνώριμα στοιχεία ή πρόσωπα που συναντάμε στην Οδύσσεια του Ομήρου. Αυτά ωστόσο τα στοιχεία, τα σμιλεύει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δίνοντάς τους τη μορφή που αυτή προτιμά και δημιουργώντας το δικό της όμορφο και κομψό αφήγημα. Αυτή, βέβαια, είναι και η μαγεία της λογοτεχνίας. Να μπορεί ο συγγραφέας να θέτει ως βάση για το έργο του στοιχεία κάποιων διαχρονικών έργων, ήδη γνωστών στο αναγνωστικό κοινό, και να τα εξελίσσει, προσαρμόζοντάς τα στα δεδομένα της εποχής του, δίνοντάς τους την τροπή που επιθυμεί.  

Αναλύοντας περαιτέρω τη σχέση αυτού του μυθιστορήματος με την Οδύσσεια, μπορούμε να σταθούμε για παράδειγμα στα αρνητικά και θετικά γνωρίσματα που διέπουν ανέκαθεν την ανθρώπινη φύση και που τα συναντάμε και στα δυο έργα:  δόλος, βιαιότητα, υπομονή, ανωτερότητα, πίστη, αφοσίωση, καρτερικότητα, συγχώρεση. Έτσι η συγγραφέας καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημά της σε ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο, με στοιχεία περιπέτειας και δράσης, το οποίο κάνει τον αναγνώστη να αγωνιά, να συμπάσχει, να εξοργίζεται με τις λάθος συμπεριφορές ή με τις συνωμοσίες, να ταλαντεύεται κι ο ίδιος με τα διλήμματα, που κάθε φορά προκύπτουν. Επίσης, όπου κάνει την εμφάνισή του το μεταφυσικό, καθιστά το κείμενο πιο αγωνιώδες και γοητευτικό. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι έντεχνες “μοιραίες” συμπτώσεις, στη ζωή των ηρώων, που δημιουργούν σασπένς και που οδηγούν τη ροή της υπόθεσης σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.  

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως σε γενικές γραμμές θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούμε το παράδειγμα των ηρώων της Φανής Μέλφου Γραμματικού, όσον αφορά την έννοια “συγχώρεση”. Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε, όσο δύσκολο κι αν είναι, γιατί αυτό είναι ένας δρόμος που μπορεί να επιφέρει την γαλήνη στην ψυχή του ανθρώπου. 

Θα ήθελα να συγχαρώ τη συγγραφέα για το έξυπνο και καλοδουλεμένο έργο, που μας χάρισε και να της ευχηθώ καλή συνέχεια στη συγγραφική της προσπάθεια.  

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

 

Σελίδα του βιβλίου:  http://iwrite.gr/bookstore/skotadi-amnisias/

 

 

Read 1565 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.