Print this page
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 13:26

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Βαρδάκα, «23» (Εκδόσεις Ρώμη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Βαρδάκα, «23» (Εκδόσεις Ρώμη)

«23»
Νίκος Βαρδάκας
Εκδόσεις Ρώμη 

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Νίκος Βαρδάκας υπογράφει τη συλλογή διηγημάτων με τον πρωτότυπο τίτλο «23», όσα δηλαδή είναι και τα κείμενά του μέσα σε αυτό το βιβλίο. 

Αν και μικρά σε μέγεθος τα διηγήματα, είναι πυκνά σε νοήματα και σε εικόνες. Ορισμένα από αυτά μοιάζουν με περιγραφή μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας, η οποία έχει εγκλωβίσει μέσα της αλήθειες, προβλήματα, ανθρώπινες φιγούρες. Ένας κλόουν, ένας άστεγος, ένας μουσικός του δρόμου. Η πόλη, το δάσος, η θάλασσα.

Με βλέμμα ανήσυχο και προβληματισμένο, ο συγγραφέας δεν καταγράφει απλά τα όσα συναντά στο διάβα του ή τα όσα ανασύρει στη μνήμη του. Αντιθέτως, φιλοσοφεί, συμπεραίνει, προτείνει. Δίνει στα στοιχεία της φύσης υπόσταση και απεικονίζει με θάρρος την ρεαλιστική πραγματικότητα της σκληρής αστικής διαβίωσης. Άγχος, ανεργία, ανθρώπινες σχέσεις, επιθετική δόμηση, μοναξιά, αδιέξοδα. Όμως πίσω από τις πολύ προσεγμένες εκφράσεις του, τονίζει τη μεγάλη σημασία της ελπίδας. Τα κάνει όλα να μοιάζουν με δύσβατο βουνό, που, αν προσπαθήσεις ωστόσο να το προσπεράσεις, θα βρεις πίσω του μια νέα σελίδα για τη ζωή σου, πιο αισιόδοξη και πιο χαρούμενη. 

Τα κείμενα του Νίκου Βαρδάκα αφ’ ενός μεν χαρακτηρίζονται από μια σκόπιμη οικονομία λόγου, αφ’ ετέρου δε τα διακρίνει μια ποιητικότητα και μια ωριμότητα. Συμβολισμοί, μεταφορές και μια ζωηρή φαντασία, φωλιάζουν μέσα σε λέξεις και εκφράσεις. Μια φαντασία που βοηθά στην “εναλλακτική” θέαση του γκρίζου κόσμου μας, ο οποίος πολεμά να την εξαφανίσει. Όπως εύστοχα μεταδίδει, χρειαζόμαστε όλοι ένα “νοητό” παράθυρο προκειμένου να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Επικρίνει τη μοιρολατρία, την παραίτηση και την αποδοχή της αποτυχίας.  Ακόμα και την απόρριψη την βλέπει ως ένα παροδικό εμπόδιο που όλοι πρέπει να αφήνουμε πίσω μας. 

Είναι εμφανές ότι ο συγγραφέας, νοσταλγεί. Νοσταλγεί την παιδική ηλικία, τις αναμνήσεις, ενδεχομένως μια πιο αγνή ζωή. Πολέμιος αυτών των αναμνήσεων η ίδια η καθημερινότητα και οι σύγχρονοι ρυθμοί. Μα όπως αφήνει κι ο ίδιος να εννοηθεί, η ερμηνεία της ζωής χρειάζεται λίγο απ’ όλα. Ματιές στο παρελθόν μας, που καθορίζει την ταυτότητά μας και θάρρος για το μέλλον, που απαιτεί αδιάκοπη προσπάθεια και φαντασία…

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

 

Σελίδα του συγγραφέα: http://nicosvardakas.blogspot.com

 

 

 

 

 

Read 1070 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας