Print this page
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 17:30

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το βιβλίο του Θάνου Τσιτσή - Κούσκου «Η φονική θηλή», (Άνεμος Εκδοτική)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το βιβλίο του Θάνου Τσιτσή - Κούσκου «Η φονική θηλή», (Άνεμος Εκδοτική)

"Η ΦΟΝΙΚΗ ΘΗΛΗ"
ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΗΣ – ΚΟΥΣΚΟΣ
Άνεμος Εκδοτική 

Θα ξεκινήσω, χρησιμοποιώντας μια φράση του βιβλίου, που ξεχώρισα ιδιαίτερα· «...τα λόγια είναι σκοινιά που συγκρατούν τους ανθρώπους μαζί…» Τα λόγια λοιπόν είναι η αρχή και το τέλος κάθε ανθρώπινης σχέσης, είναι η αντίληψη και η έκφραση της ζωής. 

Εικοσιπέντε ιστορίες, με βασικό θέμα τη ζωή και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η συλλογή διηγημάτων «Η φονική θηλή» κάνει λόγο για ανθρώπους καθημερινούς, γονείς, φίλους, εραστές, γνωστούς και αγνώστους. Ίσως να ’μαι κι εγώ ή εσύ ή κι ο καθένας μας, μπλεγμένοι σ’ ένα γαϊτανάκι, άλλοτε απρόβλεπτο κι άλλοτε προσχεδιασμένο. Σκέψεις και συναισθήματα εξαρτημένα από λόγια και πράξεις, που καθορίζουν τη ζωή μας και ορίζουν το πιο ιδιαίτερο όργανο του ανθρώπου, τον εγκέφαλο. 

Εικόνες από την καθημερινότητα, έξυπνα διατυπωμένες, πότε έμμεσα και με χιούμορ και πότε με ευθύτητα. Ο συγγραφέας, εύστοχα χρησιμοποιεί απλή γραφή, αποδίδοντας λέξεις και νοήματα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα αποδίδονταν σε έναν προφορικό διάλογο, με ένα οικείο μας πρόσωπο. Γεγονός που δικαιολογεί τη ζωντάνια και την παραστατικότητα, που χαρακτηρίζουν το κείμενο. Η δυναμική αυτών των διηγημάτων – που κατά τη γνώμη μου βασίζεται στο ότι πολύ εύκολα μπορεί ο καθένας μας να ταυτιστεί με τους ήρωες – δημιουργεί στον αναγνώστη την επιθυμία να ολοκληρώσει μονομιάς αυτή τη συλλογή, η οποία ήδη από τον τίτλο τού κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ένας ιδιαίτερος τίτλος, που προσφέρει τροφή για σκέψη κι ένα εξώφυλλο, στο οποίο θα μπορούσε να αποδώσει κανείς διάφορες έννοιες. 

Μικρές ιστορίες λοιπόν, για τον φόβο που διαδέχεται την αγάπη και για τον θυμό που πολλές φορές διαδέχεται τον έρωτα. Γυναίκες που κατορθώνουν το ακατόρθωτο, στην προσπάθειά τους να καταφέρουν όσα διακαώς επιθυμούν. Άντρες υπόλογοι των επιλογών τους και έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ηθικοί κανόνες που μπαίνουν στην άκρη, μπροστά στην επιθυμία των ανθρώπων για ζωή. Απάθεια, μοναξιά, εγωισμός, λογική, συμβιβασμός, διεκδίκηση, όλα χαρακτηριστικά και πάθη ανθρώπων, που πότε είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν και πότε γίνονται έρμαιά τους. 

Όπως προανέφερα, ο κύριος Θάνος Τσιτσής μάς προσφέρει με τα διηγήματά του, τη δυνατότητα ταύτισης με κάποιον από τους ήρωές του. Πολύ συχνά, κατά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, συλλάμβανα τον εαυτό μου να εκπλήσσεται από τις ομοιότητες που εντόπιζα μεταξύ εμού και κάποιων χαρακτήρων του. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, γέλασα, συλλογίστηκα, έθεσα ερωτήματα, αναστέναξα, ενώ κάποιες φορές σήκωνα το βλέμμα μου από το βιβλίο, ταξιδεύοντας με το μυαλό μου στο χωροχρόνο, αναπολώντας δικές μου ανάλογες στιγμές και εμπειρίες. 

Κλείνοντας, θα ευχηθώ στον συγγραφέα να μας χαρίσει κι άλλες παρόμοιες δημιουργικές στιγμές, με πολλά ακόμη τρυφερά, ανθρώπινα και διαχρονικά έργα, που να αφήνουν ωστόσο στο τελείωμά τους, μια ευχάριστη γεύση. 

Μουλαρτζή Χρυσούλα, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής - Τμήματος Ψυχολογίας

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/thili.html

Θάνος Τσιτσής-Κούσκος 

Γεννήθηκα στους Αμπελόκηπους και μεγάλωσα στο Χαλάνδρι. Οι φυσικοί μου γονείς είναι ο Πέτρος και η Μαρία Τσιτσή (το γένος Κούσκου), ενώ οι πνευματικοί μου γονείς είναι η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Μαρσέλ Προυστ. Έχω περάσει από τις σχολές Σιβιτανίδειο, Σεβαστοπούλειο, Κοντοράβδη, Μωραΐτη και από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Westfield College), απ’ όπου απέκτησα Bachelor στη Φυσική. Από το 1983 δίδασκα σε φροντιστήρια και αγγλόφωνα σχολεία, και από το 1999 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Τα πρώτα μου ποιήματα τα έγραψα σε ηλικία οκτώ χρονών και από τότε θυμάμαι πως είχα πάντα στην τσέπη ή στα χέρια ένα βιβλίο που διάβαζα και ένα σημειωματάριο όπου έγραφα.

 

Read 1267 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων