Print this page
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 16:34

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Πιστοφίδη, «Η συνωμοσία του Παύλου» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Πιστοφίδη, «Η συνωμοσία του Παύλου» (Εκδόσεις Πηγή)

«Η συνωμοσία του Παύλου»
Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Εκδόσεις Πηγή 

«Η συνωμοσία του Παύλου» του Αλέξανδρου Πιστοφίδη από τις εκδόσεις Πηγή ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών μυθιστορημάτων με έντονο το στοιχείο των θρησκευτικών μυστηρίων και των αρχαίων μύθων. Θα ολοκλήρωνα τον προσδιορισμό του βιβλίου ως προς την ταυτότητά του, επισημαίνοντας τις φιλοσοφικές καταβολές του, αφού, καθ’ όλη την ανάγνωσή του, με συνόδευε η εξής σκέψη: η φιλοσοφία της θρησκείας ή η θρησκεία ως φιλοσοφία; 

Βρισκόμαστε στα μέσα του 1ου Μεταχριστιανικού αιώνα, στην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου η είδηση της άφιξης του σημαντικότερου ιεροκήρυκα των Χριστιανών, Αποστόλου Παύλου, έρχεται να ταράξει το κοινωνικό γίγνεσθαι, αφού ο “Πρώτος” μετά τον “Ένα” (Χριστό) αποτελεί κίνδυνο∙ κίνδυνο έναντι του Μιθραϊσμού ή του αυτοκράτορα; Προκειμένου να αποσοβηθεί κάθε τριγμός από την δυναμική της νέας θρησκείας (του Χριστιανισμού) αλλά και να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν την ανατροπή του αυτοκράτορα Νέρωνα, στήνεται μια συνωμοσία από ιστορικά υπαρκτά πρόσωπα με κυριότερο στόχο τη φυλάκιση του ιεραποστόλου. 

Εύλογα η δράση εκτυλίσσεται μέσα σε ένα κλίμα δολοπλοκιών και μηχανορραφιών, όπου τα νήματα κινούνται από πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ώσπου ο αναγνώστης να φτάσει στην σκηνή της συνάντησης του Αποστόλου Παύλου με τον ιθύνοντα νου της συνωμοσίας, τον στωικό φιλόσοφο Σενέκα. Σε μια σκηνή που του δίνεται η ευκαιρία να απολαύσει τις συζητήσεις των λοιπών πρωταγωνιστών, αξιωματούχων και ποιητών, για τη νέα θρησκεία και όσων αυτή πρέσβευε γύρω από θέματα όπως η αμαρτία και ο έρωτας. 

Προσωπικά, θα προτιμούσα η πολυαναμενόμενη αυτή στιχομυθία των δυο βασικών πρωταγωνιστών να λάμβανε χώρα νωρίτερα και να της δινόταν περισσότερος χώρος και χρόνος, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις προσωπικότητες και στις απόψεις των συνδιαλεγόμενων. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι την πρόθεση του συγγραφέα, σκεπτόμενη ότι οι απόψεις περί της αρχέγονης ανάγκης του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι, δεν πρέπει να εκληφθούν από τον αναγνώστη ως η μία και μοναδική αλήθεια, αλλά παρατίθενται ως πνευματική τροφή. 

Συνοψίζοντας, το συγκεκριμένο βιβλίο σίγουρα έχει να προσφέρει αρκετά πράγματα στον αναγνώστη. Η παράθεση ιστορικών γεγονότων, γνωστών ή άγνωστων σ’ εμάς, καταδεικνύει την ενδελεχή έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας, αναμειγνύοντας εύστοχα την πραγματικότητα με την δική του μυθοπλαστική υπόθεση. Έτσι, ο αναγνώστης αφήνεται εντέχνως να σκεφτεί ξανά τα δεδομένα, να ανακαλύψει νέα στοιχεία, να φιλοσοφήσει τα όσα έχει διδαχτεί για την Ιστορία ή την Θρησκεία.  Θα έλεγα όμως ότι το σημαντικότερο προτέρημα αυτού του βιβλίου είναι πως ανοίγει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και κλείνει εκκωφαντικά την πόρτα σε ότι συνιστά τυραννία για τον νου και την ψυχή. Αυτό, λοιπόν, κρατώ από την «Συνωμοσία του Παύλου» και εύχομαι ο συγγραφέας να μας χαρίσει στο μέλλον ανάλογης αισθητικής έργα. 

Γούτση Δήμητρα, Φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.pigi.gr/?product=synomosia-pauloy

 

Ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και στη Γερμανία, για να ακολουθήσει εν τέλει το όνειρό του: να ασχοληθεί περισσότερο με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και το γράψιμο, παρά με την «επιστήμη» που ασχολείται με τη δημιουργία υλικού πλούτου. Εργάστηκε για δέκα χρόνια σε μουσείο της Γερμανίας, ως επιστημονικός συνεργάτης και συντονιστής εκθέσεων με πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο και πάνω από είκοσι χρόνια στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Παράλληλα, ακολουθώντας τη συμβουλή του Gore Vidal, «γράψε κάτι, οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι ένα σημείωμα αυτοκτονίας», δεν έπαψε, από το 1979 έως σήμερα, να γράφει ως freelancer, σε γερμανικά και ελληνικά έντυπα, σε blogs ποικίλης ύλης, ενώ παρουσίασε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τρία βιβλία. 

«Η Συνωμοσία του Παύλου» των εκδόσεων Πηγή είναι το τέταρτο και πιο αγαπημένο του συγγραφικό έργο, μιας και αποτελεί το απόσταγμα του πάθους του για την Ιστορία, τα θρησκευτικά μυστήρια και τους αρχαίους Μύθους. Οι τελευταίοι, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, μόνο μύθοι δεν είναι, αφού μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μέσα στον οποίο τυγχάνει να ζούμε.

 

Read 1465 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος