Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 17:28

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Γιώργου Καψάλη, «Πιο κοντά στον Θεό» (Εκδόσεις Επτάλοφος)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Γιώργου Καψάλη, «Πιο κοντά στον Θεό» (Εκδόσεις Επτάλοφος)

«Πιο κοντά στον Θεό»
Γεώργιος Καψάλης
Εκδόσεις Επτάλοφος 

Η πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Γεώργιου Καψάλη τιτλοφορείται «Πιο κοντά στον Θεό» και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Επτάλοφος. Πρόκειται για ένα βιβλίο επιστημονικού και θεολογικού περιεχομένου, που επιχειρεί να ρίξει φως στις άγνωστες διεργασίες που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του σύμπαντος. Πάντα σε σχέση με έναν απώτερο Δημιουργό, καθώς υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις που καταδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο του σ’ αυτούς τους πολύπλοκους μηχανισμούς. 

Κατά την άποψή μου, το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο, τίθενται όλα τα επιστημονικά δεδομένα που μας πληροφορούν και μας εξηγούν για το πώς λειτουργεί το σύμπαν, ο γαλαξίας και το ηλιακό μας σύστημα, πώς αλληλεπιδρά η Γη με τον Ήλιο και τη Σελήνη, ποιοι μηχανισμοί συμβάλουν στη δημιουργία και την “αλάθητη” ισορροπία του μαγνητικού πεδίου και της ατμόσφαιρας της Γης. Η έρευνα επεκτείνεται επίσης στο ζωικό και το φυτικό βασίλειο, ενώ εντύπωση προκαλεί η παράθεση στοιχείων για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, με επίκεντρο το DNA και τον εγκέφαλο. Με απλό, κατανοητό αλλά και απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο ο συγγραφέας καταδεικνύει την πολυπλοκότητα αυτών των μηχανισμών, παραθέτοντας αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία αλλά και απόψεις σπουδαίων επιστημόνων. Με κείμενα που θα ζήλευαν άνθρωποι των θετικών επιστημών, ο Γιώργος Καψάλης ακολουθεί ως αυτό το σημείο μια ιδιότυπη μέθοδο μετάδοσης της γνώσης ή αν θέλετε της αλήθειας. Σ’ αυτό λοιπόν το πρώτο στάδιο, δεν επιδιώκει να θέσει την άποψή του για την ιδιαίτερη αυτή “ευταξία των πάντων”, αλλά πολύ ευφυέστατα, την παραθέτει μέσα από τις υπάρχουσες έρευνες και ανακαλύψεις. 

Στο δεύτερο ωστόσο μέρος, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τα δικά του προσωπικά όπλα, που είναι η Ακαδημαϊκή του κατάρτιση πάνω σε θεολογικά ζητήματα. Μοχλός στη δική του συγγραφική “θέαση” των πραγμάτων είναι οι  Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για τον ίδιο, οι Άγιοι είναι άτομα που κατέχουν την συμπαντική γνώση, ως φορείς της πνευματικής “αλήθειας” του Δημιουργού του σύμπαντος. Μάλιστα ο Γιώργος Καψάλης, αν και εν συντομία, παραθέτει απόψεις αλλά και δεδομένα άλλων θρησκειών, χωρίς ίχνος κριτικής προς αυτές, χωρίς συγκρίσεις, χωρίς να υπάρχει “στεγανή” επιβολή των απόψεών του. Άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στο τέλος του βιβλίου, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να συνυπολογίσει τα δεδομένα, να αναζητήσει την δική του αλήθεια, να αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Εξάλλου η Ορθόδοξη πίστη έχει απόλυτα φιλελεύθερο χαρακτήρα και δεν έχει ως στόχο να πείσει με ορθολογικά μέσα τον άνθρωπο. Οι Άγιοι, όπως τονίζει ο συγγραφέας, είναι απλά οι «οδοδείκτες» προκειμένου οι άνθρωποι να νιώσουν την πνευματική αύρα που προέρχεται από το “Θείο”. 

Συνοψίζοντας, είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια, μέσα από τη φιλοσοφία αλλά και μέσα από τη μελέτη της φύσης και των φαινομένων της, προσπάθησε να ερμηνεύσει τη δημιουργία του κόσμου. Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Πυθαγόρειοι, Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης. Ιδέες, νερό, αριθμοί, ύλη. Όλοι προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας, τόσο αρμονικά αλλά και τόσο δύσκολο να τα ερμηνεύσεις. Ακολούθως και οι θρησκείες έδωσαν τις δικές τους εκδοχές, με βάση τα θεολογικά κριτήριά τους αλλά και τα διάφορα θεωρητικά ιδεολογήματα. Ο Γιώργος Καψάλης θεωρεί, και όχι άδικα, ότι η θεϊκή παρέμβαση είναι διάχυτη παντού και ενδεχομένως, αδιαμφισβήτητη. Και με τα στοιχεία που μας παραθέτει, μας πείθει ότι αυτό δεν είναι μόνο η δική του ταπεινή άποψη, αλλά αποτελεί πλέον ένα ισχυρό συμπέρασμα πολλών μεγάλων επιστημόνων, οι οποίοι αποδέχτηκαν ότι τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Εύχομαι ολόψυχα στον συγγραφέα, το βιβλίο του να ταξιδέψει στα χέρια πολλών αναγνωστών και ακολούθως να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στον μακρύ δρόμο της αναζήτησης των δύσκολων, για τον άνθρωπο, ερωτημάτων. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας 

Σελίδες του βιβλίου: 

https://www.facebook.com/Πιο-κοντά-στον-Θεό-Βιβλίο-334709097395059/

https://eptalofos.gr/product/pio-konta-sto-theo/

Σημεία πώλησης:

Πρωτοπορία: https://bit.ly/2VoZVXs

Πολιτεία: https://bit.ly/2VDCDCb

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και ως ψηφιακό βιβλίο, εδώ : https://bit.ly/31tRhuR

Βιογραφικό 

Ο Γεώργιος Καψάλης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, είναι έγγαμος και υπηρετεί από το 2001 ως Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών της Σχολής Ικάρων (1997-2001) και πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (2009-2012). Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα.

 

Read 1799 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας