Print this page
Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 09:22

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ειρήνης Μαθιουδάκη, «Ο Αφρατούλης στον Λαχανόκηπο» (Εκδόσεις Ίτανος)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ειρήνης Μαθιουδάκη, «Ο Αφρατούλης στον Λαχανόκηπο» (Εκδόσεις Ίτανος)

«Ο Αφρατούλης στον Λαχανόκηπο»
Ειρήνη Μαθιουδάκη
Εκδόσεις Ίτανος 

Όταν το παιδικό βιβλίο συνδυάζει την εικονογράφηση με το κείμενο, αποτελεί παράθυρο στη φαντασία και τη σκέψη του παιδιού. Όταν, μάλιστα, το θέμα του βιβλίου είναι οικείο στην παιδική αντίληψη, τότε το αποτέλεσμα είναι ο μικρός αναγνώστης να εισέρχεται στον κόσμο του βιβλίου με την θετικότερη διάθεση. Έτσι και το παιδικό παραμύθι «Ο Αφρατούλης στον Λαχανόκηπο» της νεαρής συγγραφέως Ειρήνης Μαθιουδάκη σε συνεργασία με τη ζωγράφο Χιλετζάκη Άννα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟS μας ταξιδεύει στον λαχανόκηπο του παππού Μανόλη στην Κρήτη.

Ο Αφρατούλης είναι ένα κρουασάν που ξαφνικά πέφτει από την τσάντα του Πιερ, ο οποίος από τη Γαλλία έρχεται στην Κρήτη για διακοπές. Το λαχταριστό κρουασανάκι περιηγείται στον κήπο από τον Δροσερούλη το αγγούρι, γνωρίζοντας ένα – ένα όλα τα λαχανικά και φρούτα με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να γίνονται πολύ καλοί φίλοι. Αφήνοντας για πάντα τον Πιερ, επιλέγει να ζήσει κοντά στους νέους φίλους του. 

Μέσα από αυτήν την τρυφερή ιστορία οι μικροί αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν την κρητική διατροφή, που είναι πλούσια σε λαχανικά , όσπρια και ελαιόλαδο. Βέβαια, αυτή τη φορά οι γονικές νουθεσίες αποκτούν ζωηρά χρώματα και ευφάνταστα σκίτσα. Συνεπώς, οι γονείς σε αυτό το βιβλίο βρίσκουν τον καλύτερο σύμμαχο, προκειμένου να μυήσουν τα παιδιά τους στην υγιεινή διατροφή. 

Το μήνυμα του βιβλίου μεταφέρεται ακόμα πιο εύληπτα στους μικρούς χάρη στην πλούσια εικονογράφησή του. Οι ήρωες-λαχανικά αποκτούν πρόσωπο κι έτσι η εικόνα, σαν εικαστική και παντοδύναμη γλώσσα, συμβάλλει αφενός στην αισθητική ποιότητα του βιβλίου, αφετέρου στην αφομοίωση του μηνύματος που φέρει. Οι δημιουργοί του φαίνεται ότι συνεργάστηκαν άψογα στη διήγηση της ιστορίας, αφού λόγος και εικόνα αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αναμφισβήτητα άρτιο στα μάτια των ενηλίκων και ελκυστικό στα μάτια των μικρών αναγνωστών. 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος

Σελίδα του βιβλίου: https://www.itanosbooks.gr/el/paidika-biblia/o-afratoylhs-sto-laxanokhpo 

*Το βιβλίο περιέχει ένθετες καρτούλες φρούτων και λαχανικών για τους μικρούς αναγνώστες. 

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε τον Μάιο του 1992 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έκανε σπουδές στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διακριθεί με επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ την άνοιξη του 2005 απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό παιδικής ιστορίας του Κέντρου "Γέναθλον" για την ιστορία με τίτλο "Οι περιπέτειες της Σταλίτσας". Ακόμη ασχολείται με τη συγγραφή στίχων, το χορό και τον εθελοντισμό, που σχετίζεται με τη δημιουργική απασχόληση και την ενισχυτική διδασκαλία παιδιών και εφήβων. 

 

Read 1287 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος