Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 16:46

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Άννης Παπαθεοδώρου, «Ευτοπία - Η φλόγα της Επανάστασης» (Άνεμος Εκδοτική)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Άννης Παπαθεοδώρου, «Ευτοπία - Η φλόγα της Επανάστασης» (Άνεμος Εκδοτική)

«Ευτοπία – Η φλόγα της Επανάστασης»
(Βιβλίο Δεύτερο)
Άννη Παπαθεοδώρου
Άνεμος Εκδοτική 

«Λυπάμαι για τον κόσμο που τον κληροδοτήσαμε και που δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να τον αλλάξουμε». Θα σταθώ σε αυτή τη φράση που συνάντησα στην αρχή του βιβλίου και τόσο πολύ με επηρέασε. Ποιος δεν ονειρεύεται έναν κόσμο όμορφο, ελεύθερο, όπου θα κυριαρχεί η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη; Έναν κόσμο που οι άνθρωποί του, με πάθος θα αγωνίζονται για να πραγματοποιούν τα όνειρά τους; 

Οι άνθρωποι που περιγράφει στο βιβλίο της, η Άννη Παπαθεοδώρου, έζησαν το Μανιφέστο. Τη διακήρυξη - πολιτική και κοινωνική - βάσει της οποίας, στήθηκε η νέα πραγματικότητα στον κόσμο μετά την κρίση. Μια κατάσταση “υποδούλωσης” τολμώ να πω, κυρίως ψυχικής, η οποία περιγράφεται στο πρώτη βιβλίο με τίτλο «ΕΥΤΟΠΙΑ – Τα χρόνια του Μανιφέστου». 

Τώρα πια, στο δεύτερο βιβλίο μιλάμε για αφύπνιση του κόσμου και επίγνωση της κατάστασης, με σκοπό την καλλιέργεια μιας πιο επαναστατικής συνείδησης, η οποία ενδεχομένως μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτικές αλλαγές στον βίο των ανθρώπων. Επανάσταση απέναντι σε καθετί ακραίο, όπως αυτά που εξελίσσονται στο βιβλίο και καλούνται οι ήρωες να αντιμετωπίσουν. Ελεγχόμενα σύνορα, οικονομία, παραγωγή, ελεγχόμενος τρόπος ζωής. Ουσιαστικά και στα δύο της βιβλία, η συγγραφέας παρουσιάζει τις εξελίξεις μιας κατάστασης που ήδη βιώνουμε. Κρίση, φτώχεια, αδιαφορία των ανθρώπων για ό, τι συμβαίνει, εγκληματικότητα, αδυναμία αφύπνισης. 

Στην άλλη άκρη του νήματος, η ομάδα διάσωσης των Άλφα που αμύνεται σθεναρά απέναντι στο Μανιφέστο ώστε να σωθεί κάθε ίχνος δημιουργίας και κοινωνικής εξέλιξης. Το «Πρώτο χωριό» περιμένει να κρύψει στους κόλπους του όσους ζητούν να σωθούν και να σταθούν απέναντι από τον σκοτεινό πραγματικό κόσμο. Ένα μέρος αθέατο για το κοινό, όπου οι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι και ακμάζουν σε κάθε επίπεδο, αφού πορεύονται με συνοδούς την ελευθερία και τη δημιουργία. 

«Η φλόγα της επανάστασης» αποτελεί ως βιβλίο την συνέχεια του πρώτου μέρους του Μανιφέστου και κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών από τις πρώτες του σελίδες. Η συγγραφέας φαίνεται να γνωρίζει καλά πώς να κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς η υπόθεση του μυθιστορήματός της αποτελεί τροφή για σκέψη, αλλά και αφορμή για γενικότερη “αφύπνιση”, αφού στηρίζεται στην πραγματικότητα και στην σημερινή κατάσταση, οικονομική και κοινωνική. Μια αφύπνιση που επιδιώκει να επιφέρει μια νέα κατάσταση, θα έλεγα ιδανική. Τέτοια, που κάθε άνθρωπος θέλει, δικαιούται και αξίζει να ζήσει. 

Η οικογένεια του Σάββα, που τη συναντάμε στο πρώτο βιβλίο, συνεχίζει να παλεύει για ένα καλύτερο αύριο. Η εμφάνιση του Νίκου και της Θάλειας θα δώσει τη δική της πνοή βοήθειας στον αγώνα. Είναι παιδιά που προέρχονται από διακεκριμένα πρόσωπα - μέλη του Μανιφέστου κι αυτό καθιστά τα πράγματα πιο περίπλοκα απ’ ότι είναι ήδη. Η δύναμη της αγάπης όμως, είναι ικανή να ξεπεράσει τον φόβο που επιβάλει η καταστροφική πραγματικότητα; Η θέληση για ένα καλύτερο αύριο, θα καταφέρει να εδραιώσει την ελπίδα στις καρδιές των ηρώων;

Ερωτήματα που φαντάζουν αέναα, αλλά σας εγγυώμαι πως το βιβλίο της Άννης Παπαθεοδώρου «Ευτοπία - Η φλόγα της Επανάστασης» δίνει τις απαντήσεις του, προσφέροντας την εικόνα του “ιδανικού” αυτού του πραγματικά, ελεύθερου κόσμου! 

Μουλαρτζή Θ. Χρυσούλα, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, τμήμα Ψυχολογίας 

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/floga.html 

Η Άννη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολήθηκε κυρίως με θέματα της πόλης. Κυψελιώτισα γέννημα θρέμμα, ανήκει σε μια άτυπη συλλογικότητα, την Ομάδα Κατοίκων Κυψέλης. Δεν εγκατέλειψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την οικονομία, καθώς και την πολιτική, διαβάζοντας πάρα πολλά σχετικά βιβλία. Σημαντικό ενδιαφέρον της είναι το σκάκι, και είναι μέλος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης. Ζει πάντα στην Κυψέλη και έχει έναν γιο. 

Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο:

«Ευτοπία - Τα χρόνια του μανιφέστου» (μυθιστόρημα, 2018)

 

 

 

 

 

 

Read 1248 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων