Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 17:36

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Άγγελου Χαριάτη, «Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα» (Εκδόσεις Άρωμα)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Άγγελου Χαριάτη, «Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα» (Εκδόσεις Άρωμα)

«Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα»
Άγγελος Χαριάτης
Εκδόσεις Άρωμα 

«Ισορροπώντας σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα» ονομάζεται το νέο βιβλίο του πολυδιάστατου συγγραφέα, Άγγελου Χαριάτη, και πρόκειται για μια διαφορετική, από άλλες, συλλογή διηγημάτων καθώς, αν και οι ιστορίες που περιγράφονται είναι αυτόνομες, ο ήρωας – αφηγητής παραμένει ο ίδιος. 

Τα περιστατικά και η πορεία της ζωής του ήρωα δεν έχουν γραμμική χρονολογική σειρά, αλλά μοιάζουν με εικόνες που έρχονται ανακατεμένες στη σκέψη του. Παιδική ηλικία, εφηβεία, φοιτητική ζωή, στρατιωτική θητεία, είναι ορισμένα από τα χρονικά background πάνω στα οποία στήνεται η κάθε υπόθεση. Περιστατικά που βιώνει ο ήρωας σε διάφορες στιγμές της ζωής του και τα επαναφέρει στη μνήμη του, καθώς μέσα από αυτές τις εμπειρίες ζωής κι από την οικογενειεκή γαλούχηση χτίστηκε λιθαράκι λιθαράκι και η δική του προσωπικότητα. Πολλές και οι προσωπογραφίες ατόμων που πέρασαν από τη ζωή του, αφήνοντας τα σημάδια τους, πότε με καλό και πότε με άσχημο τρόπο. Ο Λάκης ο αλκοολικός, ο κύριος Wemblay, ο αγαπημένος του θείος, ο παράξενος καφετζής, ο διεφθαρμένος Βάιος, οι παλιές αγάπες, οι συμφοιτητές, ο ιδιοφυής Αλέξης είναι μερικά μόνο από τα άτομα που παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και που ο καθένας από αυτούς κρύβει και τη δική του ιστορία, άλλοτε οδυνηρή και άλλοτε αστεία. 

Κάθε διήγημα φέρει την ονομασία ενός ποτού, πράγμα που στην αρχή με παραξένεψε, όμως όταν έκλεισα και την τελευταία σελίδα, οι απαντήσεις μου είχαν δοθεί. Είναι αλήθεια ότι στον κόσμο των αντρών, και ιδιαίτερα στα ενθουσιώδη κι επαναστατικά χρόνια της νιότης, το ποτό έχει την δική του ξεχωριστή θέση. Θα μου πείτε, δεν είναι και ο καλύτερος δρόμος για έναν άνθρωπο, όμως συνιστά μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη, τουλάχιστον για την πλειοψηφία του αντρικού πληθυσμού. Σ’ αυτές τις ιστορίες όμως το ποτό έχει και μια διαφορετική σημασία. Κάθε συνάντηση με κάποιο άτομο επιφέρει αποκαλύψεις και εξομολογήσεις και γνωρίζουμε ότι με το ποτό οι καρδιές ανοίγουν περισσότερο και η γλώσσα “γλιστράει” με μεγαλύτερη ευκολία. Παρομοίως, ακόμα και τις στιγμές που ο ήρωας είναι μόνος του για να αναπολήσει κάποιες “δυνατές” για εκείνον στιγμές ή για να βρει την λογοτεχνική του έμπνευση, νιώθει ότι το ποτό θα του ανοίξει καλύτερα τα φτερά. Σε αρκετές ιστορίες το εκάστοτε ποτό σηματοδοτεί μια κοινωνική διαστρωμάτωση καθώς άλλες γεύσεις προτιμούν οι νέοι και τα λαϊκότερα στρώματα και άλλες οι πιο ευκατάστατοι ή όσοι ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της επιτυχίας. Επίσης συχνά το εκάστοτε ποτό ταυτίζεται ως εμπειρία με τους τόπους της γεωγραφικής του προέλευσης (Τύρναβος, Σάμος, Πειραιάς, Γαλλία). 

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ολόκληρο ταξίδι μετάβασης στον κόσμο των μεγάλων. Μια σκληρή μετάβαση από την ανεμελιά και την ελεύθερη, από κάθε άποψη, ζωή, σε μια ηλικία όπου η οικογένεια, η εργασία και η καθημερινότητα συχνά αποκτούν μονότονους ρυθμούς. Και συνιστά μια πραγματικότητα ότι συχνά αναπολούμε τις τρέλες με τους φίλους, το απαγορευμένο sex, τα μεθύσια, τα ξέφρενα πάρτι, τις “κακές συνήθειες”, που λέει κι ο Πασχαλίδης… 

Οι περιγραφές είναι τόσο έντονες που νομίζεις ότι βρίσκεσαι κι εσύ σε κάποια γωνία και παρακολουθείς από κοντά τους πρωταγωνιστές των ιστοριών. Γραμμένες με έντονο το στοιχειό του χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και με μια γλώσσα που ρέει σαν κρασί που ο χρόνος το έχει ωριμάσει. Ταυτόχρονα όμως υποβόσκει και μια τραγικότητα, όσον αφορά τις αγωνίες του βασικού ήρωα να πετύχει στη ζωή του αλλά και στον δύσκολο κόσμο της συγγραφής. Μελαγχολία για τον χρόνο που περνάει με απίστευτη ταχύτητα αλλά και για τις ζωές των ανθρώπων που αλλάζουν άρδην κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Ορισμένες περιγραφές ίσως κάποιοι να τις χαρακτήριζαν ως άσεμνες ή χυδαίες, όμως εγώ απλά θα τις χαρακτήριζα ως απόλυτα ρεαλιστικές, που λίγοι θα τολμούσαν να τις εκθέσουν δημόσια. Διότι, όπως προείπα, αυτό είναι ένα βιβλίο που εκφράζει απόλυτα τον κόσμο των ανδρών και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα ήταν απλά επιδερμική. Θεωρώ επίσης ότι υπάρχουν και πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, γιατί είναι γεγονός πως αν δεν ζήσεις κάποιες καταστάσεις, απλά δεν μπορείς να τις περιγράψεις. 

Θα κλείσω λέγοντας πως η ζωή μας και η υπόστασή μας “συναρμολογήθηκε” από περιστατικά που βιώσαμε, από γεύσεις που δοκιμάσαμε, από αγωνίες που νιώσαμε, από στιγμές που χαρήκαμε ή πονέσαμε. Κι αν ισορροπούμε σε μια μεθυσμένη αλφαβήτα, όπως εύστοχα δηλώνει ο Άγγελος Χαριάτης, κι αν η αλφαβήτα σηματοδοτεί την πορεία της ζωής μας από το Άλφα ως το Ωμέγα, τότε μάλλον η γενιά μας βρίσκεται κάπου στη μέση του σχοινιού και πρέπει να καταφέρει να φτάσει με αξιώσεις στο τέρμα. Διαφυλάττοντας όλες αυτές τις μνήμες της αλλά και εξασφαλίζοντας το μέλλον της γενιάς που ακολουθεί. 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συγγραφέα. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
     

Σελίδα του βιβλίου:
https://ekdoseisaroma5.webnode.gr/p/isorropontas-se-mia-methysmeni-alfavita/
 

Ο Άγγελος Χαριάτης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής το 1975 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Ζει και εργάζεται στα Νότια Προάστεια.

Έργα του:

25 Ιστορίες για Ευτυχισμένους Αστούς - Εκδόσεις Μαραθιά,
Παράπλευρες Απώλειες - Εκδόσεις Ιβίσκος,
Το Δάκτυλο - Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή,
Μαύρο-Κόκκινο (e-book)- Εκδόσεις Σαΐτα,
Όταν ξημερώνει…- Εκδόσεις Μ.Σιδέρη,
Οι Δέκα Εντολές (e-book) -  Εκδόσεις tovilvio.net,
Η πόλη των Γενναίων (Brave City) -  Εκδόσεις Μ.Σιδέρη

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Read 1154 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας