Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 17:10

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Θάνου Τσιτσή - Κούσκου, «Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Θάνου Τσιτσή - Κούσκου, «Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα» (Άνεμος Εκδοτική)

«Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα»
Θάνος Τσιτσής - Κούσκος
Άνεμος Εκδοτική 

Το νέο βιβλίο του Θάνου Τσιτσή – Κούσκου φέρει τον πρωτότυπο τίτλο  «Χρυσόψαρο αναζητεί επειγόντως γυάλα» και πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, με αρκετές, απ’ ότι φαίνεται, αυτοβιογραφικές πινελιές και με έντονο το ερωτικό στοιχείο. 

Χρησιμοποιώντας γραμμική πορεία στην αφήγηση, ο συγγραφέας παραθέτει την ιστορία της οικογένειας του Βασίλη Αθανασιάδη (Μπίλυ), ξεκινώντας από την δεκαετία του ’30, όταν η γιαγιά Δωροθέα βρέθηκε με τα τρία της παιδιά στο Χαλάνδρι. Ένα Χαλάνδρι που δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή του μορφή, φτωχικό, αραιοκατοικημένο, με τους ανθρώπους που έμεναν εκεί να προέρχονται από διαφορετικές φυλές αλλά και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μπίλυ, παρακολουθούμε την πορεία της οικογένειάς του, η οποία, σαν καρδιογράφημα, άλλοτε εξελίσσεται ομαλά και άλλοτε ακανόνιστα. Με δυνατά προβλήματα, με εντάσεις, με διακυμάνσεις αλλά και με αγάπη, συμπόνια, αλληλεγγύη. Ένας δύσκολος πατέρας που δεν διακρίνεται για την υπευθυνότητά του στις οικογενειακές του υποχρεώσεις, μια αδερφή που σβήνει από το ξαφνικό χτύπημα της λευχαιμίας, ένας αδερφός που παλεύει να κρύψει τις ομοφυλόφιλες σεξουαλικές του προτιμήσεις και μια μάνα ηρωίδα που παλεύει για όλους και για όλα. Προσπαθώντας από τη μια να φέρει στον ίσιο δρόμο τον σύζυγό της και από την άλλη να εξασφαλίσει ένα καλό μέλλον για τα παιδιά της. Σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του Μπίλυ, τα παιδικά - εφηβικά χρόνια στο Χαλάνδρι, η φυγή στην Αγγλία και η μόνιμη επιστροφή στην Αθήνα. 

Ο αναγνώστης παρακολουθεί, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με όνειρα, με φαντασία, με τεντωμένες τις αισθητήριες κεραίες του, όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του, οικογενειακό ή μη. Γίνεται κοινωνός σε αυτά που νιώθει ο Μπίλυ, σε αυτά που τον ευχαριστούν και σε αυτά που τον πικραίνουν. Μέσα από όμορφες αλλά και σκληρές συνάμα εικόνες της εποχής, με την ένδεια να βασιλεύει, με το άκαμπτο εκπαιδευτικό σύστημα, με τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του κόσμου, με τα κοινωνικά στίγματα να “σέρνονται” για χρόνια πίσω από τις πλάτες των ανθρώπων. Τον πιο καίριο ρόλο ωστόσο στη ζωή του ήρωα έχει ο έρωτας. Ένας έρωτας αγνός, αληθινός, που υμνείται με τον καλύτερο τρόπο, που δεν σβήνει με την πάροδο του χρόνου, που μένει άσπιλος στην καρδιά του, ασχέτως αν οι καταστάσεις και ο χρόνος δοκίμασαν να τον ξεθωριάσουν. Ο συγγραφέας θίγει ωστόσο μέσα από το κείμενό του κι άλλα σημαντικά ζητήματα, τα οποία φαίνεται ότι απασχολούν διαχρονικά τους ανθρώπους. Όσον αφορά το θέμα της ομοφυλοφιλίας, κάνει βαθιά τομή στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του και εξηγεί με πολύ εύστοχο τρόπο την πραγματική ουσία αυτής της διαφορετικότητας. Με βρήκε επίσης απόλυτα σύμφωνο η άποψή του για την αξιοκρατία στην Τέχνη και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γιατί πράγματι είναι γεγονός ότι στην χώρα μας συχνά βασιλεύει η μετριότητα και ο ερασιτεχνισμός. Διότι, όπως εύστοχα τονίζει ο συγγραφέας, αντιμετωπίζουμε την Τέχνη ως χόμπι και γι’ αυτό δεν επιδιώκουμε να εξελιχτούμε ή να αποκτήσουμε πραγματική γνώση του αντικειμένου. 

Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο στον τρόπο γραφής του Θάνου Τσιτσή - Κούσκου είναι η ωριμότητά του. Απόλυτα κατασταλαγμένος και σταθερός, με μια πένα που κυλάει ομαλά, χωρίς νευρικότητα και αναταραχές, αναδύει μια μεστότητα και μια σιγουριά στον λόγο του. Φιλοσοφεί, εξηγεί, έχει τη διάθεση να αναλύσει σε βάθος ζητήματα που τον απασχολούν. Είναι απόλυτα ρεαλιστικός στις περιγραφές του, χωρίς το “φύλλο συκής” να κρύβει την πραγματικότητα των ενδόμυχων ερωτικών σκηνών. Αν δεν γνώριζα ότι αυτό είναι το δεύτερο εκδοθέν έργο του, θα πίστευα κάλλιστα ότι βρίσκεται στον λογοτεχνικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Ίσως να έχει συσσωρευτεί μέσα του η κατάλληλη εμπειρία και γνώση, που επιθυμεί πλέον να “εκκολαφθεί” και να ταξιδέψει στα χέρια και στις καρδιές των αναγνωστών. Και αυτό ενισχύεται από μια ποιοτική κουλτούρα που έχει διεισδύσει στο DNA του, από τις εικόνες που κατέγραψε στις “γειτονιές” του κόσμου αλλά και από την “open mind” αντίληψή του για τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι απόλυτα πετυχημένο και ο αναγνώστης μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από αυτό το μυθιστόρημα. Να ευχηθώ λοιπόν στον συγγραφέα, έχοντας τον χρόνο συνοδοιπόρο του, να δημιουργεί πάντα αξιόλογα έργα, όπως το «Χρυσόψαρο (που) αναζητεί επειγόντως γυάλα». 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
     

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/xrysopsaro.html 

Ο Θάνος Τσιτσής – Κούσκος γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Οι φυσικοί του γονείς είναι ο Πέτρος και η Μαρία Τσιτσή (το γένος Κούσκου), ενώ οι πνευματικοί του γονείς είναι η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Μαρσέλ Προυστ. Έχει φοιτήσει σε σχολές όπως στη Σιβιτανίδειο, στο Σεβαστοπούλειο, στη Κοντοράβδη, στη Μωραΐτη και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Westfield College), απ’ όπου απέκτησε Bachelor στη Φυσική. Από το 1983 δίδαξε σε φροντιστήρια και αγγλόφωνα σχολεία, και από το 1999 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε σε ηλικία οκτώ χρονών και από τότε, όπως δηλώνει, θυμάται πως είχε πάντα στην τσέπη ή στα χέρια ένα βιβλίο που διάβαζε και ένα σημειωματάριο όπου έγραφε.

 

 

Read 1131 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας