Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 17:42

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Ιωάννας Κύρου, «8 Μικρές Ιστορίες» (121 Words)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Ιωάννας Κύρου, «8 Μικρές Ιστορίες» (121 Words)

Ιωάννα Κύρου
«8 Μικρές Ιστορίες»
- 121 Words - 

Το διήγημα είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά λογοτεχνικά είδη, καθώς μέσα σε μια περιορισμένη έκταση πρέπει να αποδώσεις μια αυτοτελή ιστορία, με ολοκληρωμένη υπόθεση και με συγκεκριμένους στόχους. Και αυτοί οι στόχοι μπορεί να αφορούν ένα γενικότερο μήνυμα, μια ιστορική πληροφόρηση, ένα λαογραφικό στοιχείο ή και ένα πραγματικό περιστατικό. Φανταστείτε λοιπόν τις δυσκολίες ενός μικροδιηγήματος 121 λέξεων που κυριολεκτικά ο συγγραφέας πρέπει να συμπιέσει τις πληροφορίες του σε ένα αρκετά μικρό κείμενο. Αυτά είναι λοιπόν τα λεγόμενα και ως bonsai διηγήματα, λόγω του μικρού μεγέθους τους αλλά και της φροντίδας που χρειάζονται, όπως ακριβώς τα μικρά δενδρύλλια της Ιαπωνίας. 

Και ας έρθουμε λοιπόν στα ίδια τα κείμενα της Ιωάννας Κύρου, τα οποία, μπορώ να πω, ότι με εξέπληξαν ευχάριστα, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι τα πρώτα της γραπτά έργα που εκδίδονται. 

Αυτά τα διηγήματα λοιπόν έχουν μια γεύση από το παλιό. Από εκείνο το συστατικό που μας άφησαν οι παππούδες μας μέσα από τα ταλαιπωρημένα τους χείλη. Και λέω ταλαιπωρημένα γιατί εκείνες οι γενιές αντιμετώπισαν την πείνα, τους πολέμους, τις δυσχέρειες στην εργασία και τις μετακινήσεις. Αλευράδες με νερόμυλους, κυρατζήδες του σαφρανιού με τα μουλάρια τους, τούρκοι φοροεισπράκτορες, πέτρινα σπίτια. Παρά το μικρό μέγεθος των κειμένων, η αναπαράσταση της εποχής είναι απόλυτα ικανοποιητική, ενώ τα ηθογραφικά στοιχεία είναι προσεκτικά τοποθετημένα στα σημεία που πρέπει, έτσι ώστε να αποδίδεται με πιστότητα η ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου. Η προίκα, η μαμή του χωριού, η προσκόλληση στο εθνικό καθήκον, ως και η μεταφυσική διάσταση, που πρωταγωνιστούσε τότε στα χείλη των ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε εποχές που βασίλευαν οι τοπικοί θρύλοι, οι δεισιδαιμονίες, οι προλήψεις και προκαταλήψεις. 

Αυτό που δεν γνωρίζω λοιπόν είναι αν η συγγραφέας άκουσε αυτές τις ιστορίες ή τις δημιούργησε από μόνη της. Μα και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό, αν δεν έχεις την ικανότητα να τις αποδώσεις γλαφυρά, ώστε να γίνουν όμορφα λογοτεχνικά κείμενα. Και αυτό η Ιωάννα Κύρου το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ όμως πρέπει να σας δώσω ένα παράδειγμα, χωρίς να αναφερθώ αναλυτικά στις καθαυτό υποθέσεις των διηγημάτων. Σε μια από τις οκτώ μικροϊστορίες και πριν να έρθει στο εγκεφαλικό πεδίο του αναγνώστη το τραγικό περιστατικό, η συγγραφέας δημιουργεί εντέχνως ένα δυνατό κοντράστ που επιφέρει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Το κοριτσάκι παίζει ανέμελο, τα πουλάκια κελαηδούνε, η φύση τριγύρω βγάζει τα αρώματά της, η φτερωτή του νερόμυλου μοιάζει σαν να τραγουδά… Όλα τριγύρω λοιπόν σε υποβάλλουν σε μια ευφορία και σε μια απόλυτα χαρμόσυνη κατάσταση. Όμως, μέσα σε αυτό το αρμονικό περιβάλλον, ο ήρωας ξαφνικά προσπαθεί να βάλει τέλος στη ζωή του. Αυτό λοιπόν ονομάζεται συγγραφική ικανότητα και δείχνει αν μη τι άλλο ότι η Ιωάννα Κύρου είναι έτοιμη να δημιουργήσει εξαιρετικά έργα και σε πολύ μεγαλύτερες φόρμες, όπως τα εκτενή διηγήματα και τα μυθιστορήματα. Της εύχομαι ειλικρινά να έχει μια πολύ όμορφη διαδρομή στον κόσμο της λογοτεχνίας. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
     

Η Ιωάννα Κύρου είναι εκπαιδευτικός και κατάγεται από τον Κρόκο Κοζάνης. 

https://www.121words.com

 

 

Read 1094 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας