Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 18:08

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Βάνας Πράνταλου, «Αστερινή - Ταξίδι στον Κόσμο των Ψυχών» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Βάνας Πράνταλου, «Αστερινή - Ταξίδι στον Κόσμο των Ψυχών» (Εκδόσεις Πηγή)

«Αστερινή – Ταξίδι στον Κόσμο των Ψυχών»
Βάνα Πράνταλου
Εκδόσεις Πηγή 

«Αστερινή – Ταξίδι στον Κόσμο των Ψυχών», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή,  ονομάζεται η πρώτη ενδιαφέρουσα συγγραφική απόπειρα της Βάνας Πράνταλου. 

Η ιστορία αρχίζει με το μυστηριώδες ναυάγιο και την εξαφάνιση του κρουαζιερόπλοιου “Γαλάζια Πόλη”. Από τους οκτακόσιους επιβαίνοντες σώζεται μόνο η έξι μηνών Αστερινή, της οποίας το μεγάλωμα αναλαμβάνουν οι δυο γιαγιάδες της, Έλλη και Αύρα. Όλοι μαζί, αποφασίζουν να μετακομίσουν σε μια παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη, κατοικώντας σε ένα απομακρυσμένο σπίτι. Η παιδική ηλικία της Αστερινής κυλά ήρεμα συντροφιά με τον φίλο της Καρμέλο αλλά και με τις δυο γιαγιάδες, που μόνο ως “συνηθισμένες” δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, καθώς κάτι μυστηριακό της περιβάλλει! Με την ενηλικίωσή της, η Αστερινή με τον  Καρμέλο καλούνται να αναμετρηθούν με δύσκολους και σκληρούς αντιπάλους, έχοντας στο πλευρό τους τον σκύλο Καίσαρα και την γάτα Κλεοπάτρα. Σκοπός των δυο ηρώων είναι να βοηθήσουν την “Αδελφότητα των Σοφών” να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη στον κόσμο αλλά και να πολεμήσουν το κακό ώστε να επέλθει η συμπαντική ισορροπία. Η περίεργη εξαφάνιση της Αστερινής, θα γίνει μετά από δεκαετίες, το βασικό αντικείμενο έρευνας για τον νεαρό Άρη. Με οδηγό το κρυμμένο ημερολόγιό της και με την προτροπή του ηλικιωμένου κύριου Αντώνη θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τα ίχνη της χαμένης κοπέλας… 

Το βιβλίο «Αστερινή – Ταξίδι στον Κόσμο των Ψυχών» συγκαταλέγεται στα μυθιστορήματα του φανταστικού. Ζώα που μιλούν, ήρωες με υπερφυσικές ικανότητες που μεταμορφώνονται ή τηλεμεταφέρονται από τόπο σε τόπο, κατάλυση του χρόνου,  εξαΰλωση ανθρώπων ή ζώων είναι ορισμένα από τα στοιχεία που εξιτάρουν τη φαντασία του ανάγνωση, οδηγώντας τον σε έναν κόσμο όμορφο και συνάμα εξωπραγματικό. Χωρίς ωστόσο το βιβλίο να υστερεί σε στοιχεία που παραπέμπουν στο μυστήριο και το θρίλερ. 

Η Βάνα Πράνταλου, μέσω των ηρώων της και των περιπετειών τους, μας υπενθυμίζει την ανορθόδοξη πορεία της ζωής, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στο καλό και το κακό. Διότι συχνά, εκεί που συναντάμε την φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, αρκετά κοντά ελλοχεύει και το “κακό”, που στις σελίδες του βιβλίου, ενσαρκώνεται από μαύρους και υποχθόνιους γλάρους. Πλάσματα σκοτεινά που προσπαθούν αδηφάγα να κατασπαράξουν και την τελευταία λαμπερή αχτίδα, που χαρίζει αγάπη στον κόσμο. 

Επίσης, μέσα από συγκεκριμένες φράσεις, η συγγραφέας μάς παρουσιάζει έμμεσα και τη δική της κοσμοθεωρία. «Η άγνοια του ανθρώπου γέννησε τους Θεούς, η φιλαρχία του ανθρώπου γέννησε τους τυράννους, η αλαζονεία του ανθρώπου γέννησε την ασέβεια, η απληστία του ανθρώπου γέννησε τον πόλεμο»... Στα θετικά του βιβλίου προσμετρείται και η ενασχόλησή του με θέματα όπως η δύναμη της φιλίας, η ανιδιοτέλεια, ο έρωτας, η προδοσία, η ελεύθερη βούληση, η ανεργία και οι συνέπειες που αυτή επιφέρει στη ζωή των ανθρώπων. 

Η Βάνα Πράνταλου, αν και “νεοεμφανιζόμενη” στο χώρο της λογοτεχνίας, δείχνει μια ωριμότητα και μια άνεση στο να δημιουργεί έργα με όμορφη πλοκή, με έντονες και κινηματογραφικές σκηνές. Αυτό όμως που αποτελεί το κύριο προτέρημά της είναι η γραφή της. Μια γραφή πλούσια σε ποιότητα, σε μεταφορές, σε παρομοιώσεις, που, με τη χρήση όμορφων λογοτεχνικών λέξεων, σχηματίζει ένα σωστά δομημένο έργο. Η εναλλαγή της αφήγησης από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη γραφή προσδίδει στο κείμενο περισσότερη ζωντάνια. Το μεταφυσικό, το μαγικό και το ανεξήγητο κερδίζουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, ενώ, όσο η ιστορία περιπλέκεται, εξάπτεται περισσότερο η αγωνία του και κανείς δεν μπορεί να μαντέψει την τελική τροπή των γεγονότων. Η ανατροπή είναι συνεχής... 

Εν κατακλείδι, θέλω να συγχαρώ την Βάνα Πράνταλου και να της ευχηθώ καλή συγγραφική συνέχεια. Αν και η μάχη του Καλού με το Κακό είναι αέναη, ας ευχηθούμε ότι κάποτε το ανθρώπινο είδος θα συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη, η φιλία και η αλληλεγγύη είναι τα μόνα στοιχεία που οδηγούν στην ευτυχία. Ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος του βιβλίου: «Αστερινή - Κοσμοδίνες και Χρονοδρόμια»... 

Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.   

Σελίδα του βιβλίου: https://www.pigi.gr/?product=asterini 

Η Βάνα Πράνταλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσήνη. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Είναι παντρεμένη και εργάζεται με τον σύζυγό της σε οικογενειακή επιχείρηση. Ζει στις Αλυκές Βόλου με τα τρία τους σκυλιά και τον γάτο τους. Το βιβλίο «Αστερινή – Ταξίδι στον κόσμο των ψυχών», είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα.

 

 

Read 1526 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.