Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 10:08

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Λιβυκού, «Ισμήνη» (Εκδόσεις Ελκυστής)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Λιβυκού, «Ισμήνη» (Εκδόσεις Ελκυστής)

«Ισμήνη»
Μαρία Λιβυκού
Εκδόσεις Ελκυστής

Το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Λιβυκού ονομάζεται «Ισμήνη» και κυκλοφόρησε προσφάτως από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Η υπόθεση του βιβλίου αφορά την ιστορία της Ισμήνης. Ένα παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας, που μεγαλώνει μέσα στις ανέσεις και την ασφάλεια. Η μοίρα είχε όμως άλλα σχέδια για τη ζωή της Ισμήνης. Η οικογενειακή άνεση και η θαλπωρή θ’ αντικατασταθούν από τον πόνο και την ανασφάλεια για καθετί που ξημερώνει. Ο απρόοπτος θάνατος του πατέρα της έμελλε ν’ αλλάξει τη ζωή, τόσο της ίδιας όσο και της μητέρας της. Ένας πατέρας ανήμπορος ν’ ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του και που, δυστυχώς, δεν έλαβε υπόψιν του τον ψυχικό κόσμο του παιδιού του, αλλά και τις συνέπειες των πράξεών του στη μετέπειτα πορεία του. Τα ερωτηματικά που γεννιούνται, πολλά. Πώς ένας άνθρωπος που κρατά σταθερά το τιμόνι της ζωής, νιώθει ξαφνικά να βουλιάζει και δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση; Η αυτοχειρία στην πραγματικότητα είναι πράξη των αδύναμων ψυχικά ανθρώπων ή των δυνατών και γενναίων, που δεν διστάζουν ν’ αφαιρέσουν την ίδια τους τη ζωή;

Διαβάζοντας το βιβλίο «Ισμήνη» και λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της ηρωίδας και το αντίκτυπο μιας αυτοκτονίας στη ζωή ενός παιδιού, κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο αυτόχειρας είναι απλά ένας θολωμένος άνθρωπος με έλλειψη έλλογης σκέψης. Η συγγραφέας, Μαρία Λυβικού, μέσα από το μυθιστόρημά της, μας υπενθυμίζει πως οι λάθος επιλογές μπορούν να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στις ζωές τρίτων αλλά και πως η ζωή είναι γεμάτη απρόσμενα γεγονότα που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε.

Με λόγο απλό και παραστατικό η συγγραφέας μάς σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της ηρωίδας και μας γνωστοποιεί τον εσωτερικό της κόσμο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου, προκαλώντας μου πληθώρα έντονων συναισθημάτων. Με κέρδισε από τη πρώτη στιγμή, εφόσον ο ρυθμός της αφήγησης απαιτεί μια ανάγνωση απνευστί. Τα γεγονότα εξελίσσονται το ένα μετά το άλλο, προσδίδοντας στο κείμενο ζωντάνια και αμεσότητα. Αφέθηκα στην ιστορία της ηρωίδας, της μητέρας της, αλλά και των υπόλοιπων προσώπων, απολαμβάνοντας έναν έντεχνο τρόπο γραφής που ξετυλίγει αβίαστα την πλοκή του βιβλίου. Εύκολη ταύτιση με την πραγματικότητα αλλά και τροφή για σκέψη. Σ’ έναν κόσμο απρόβλεπτο, σκοτεινό, με γεγονότα που εξελίσσονται με θυελλώδεις ρυθμούς, η Ισμήνη ψάχνει, βρίσκει και δημιουργεί φωτεινούς διαδρόμους, ώστε να οδηγηθεί σε μονοπάτια που δεν θα της είναι πλέον δύσβατα. Οι συγκυρίες άλλοτε την προωθούν κι άλλοτε αποτελούν τροχοπέδη για την πορεία της. Η δύναμη, που κρύβει μέσα του όμως ένας άνθρωπος, μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που να τρομάζει και τον ίδιο.

Θέλω να συγχαρώ την Μαρία Λιβυκού, διότι η πένα της είναι ικανή να συνεπάρει κάθε τύπο αναγνώστη, χαρίζοντας όμορφα συγγραφικά ταξίδια που, αν μη τι άλλο, σε κάνουν να συλλογίζεσαι.

Μουλαρτζή Θ. Χρυσούλα Πτυχιούχος φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Ψυχολογίας

Σελίδα του βιβλίου: https://elkistis.gr/product/ισμήνη/

Η Μαρία Λιβυκού γεννήθηκε στην Άνω Βιάννο, στο Ηράκλειο Κρήτης, το 1963. Το 1981 έφυγε για σπουδές στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1983 πήρε τη μετεγγραφή στο δεύτερο έτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1987. Από το 1993 εργάζεται ως καθηγήτρια σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, όπου και ζει μόνιμα. Το Λιβυκό Πέλαγος είναι η θάλασσα κοντά στην οποία μεγάλωσε και όπου της αρέσει να περνάει τα καλοκαίρια της. Λατρεύει το απέραντο γαλάζιο της και είναι ένα από τα λίγα πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το σώμα της. Ως εκ τούτου, το “Λιβυκού” θέλησε να είναι το ψευδώνυμο που θα τη συνοδεύει στη συγγραφική της πορεία. Το πραγματικό της επίθετο είναι Κοντονασάκη. Η συγγραφή ήταν μια επιθυμία ζωής κι ένας τρόπος για να εκφράσει συναισθήματα και απόψεις για πράγματα και καταστάσεις που πολλές φορές την έκαναν να χαίρεται, να λυπάται, να αγανακτεί ή να θυμώνει. Μέσα από τον κόσμο της φαντασίας και μαζί με τους ήρωες των βιβλίων της φτιάχνει τον δικό της καλύτερο κόσμο, στον οποίο κυριαρχεί η ψυχική δύναμη, η ελπίδα και η αγάπη. Το γράψιμο τη γαληνεύει και ταυτόχρονα απελευθερώνει το μυαλό της από οτιδήποτε μπορεί να το κρατεί στάσιμο. Βασικός της στόχος είναι να καταφέρουν οι αναγνώστες της να ταυτιστούν με τους ήρωες που εκείνη έπλασε με τη φαντασία της και να παλέψουν μαζί, για να βρουν τη λύτρωση. Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι δύο από τα θετικά χαρακτηριστικά της ως άνθρωπος. Κατά συνέπεια, τα βιβλία της δε θα μπορούσαν να μην έχουν ένα αίσιο τέλος. Τον Οκτώβριο του 2018 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «ΕΝΑΣ ΑΝΙΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη γυναίκα και τον αγώνα που δίνει καθημερινά για να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες που η ζωή φέρνει στον δρόμο της.

 

 

 

Read 1922 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων