Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 11:56

Ο Θεόδωρος Πάλλας σχολιάζει το βιβλίο της Κωνσταντίνας Σώζου-Κύρκου, «Καρπούζι με φέτα» (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες)

Ο Θεόδωρος Πάλλας σχολιάζει το βιβλίο της Κωνσταντίνας Σώζου-Κύρκου, «Καρπούζι με φέτα» (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες)

 «Καρπούζι με φέτα»
Κωνσταντίνα Σώζου-Κύρκου
Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Διαβάζοντας το βιβλίο «Καρπούζι με φέτα», το πρώτο βιβλίο της Κωνσταντίνας Σώζου-Κύρκου, την πρώτη μου εντύπωση την προκάλεσε ο πρόλογος της ίδιας της συγγραφέως. «Καρπούζι με φέτα, γλυκό με αλμυρό, όλες οι ευχάριστες εμπειρίες και τα συναισθήματα της ζωής μας που έρχονται σε αντιπαράθεση με τόσες άλλες δυσάρεστες στιγμές…». Είναι όμως έτσι; Πράγματι, προχωρώντας στο βιβλίο, είδα πως αυτό που η συγγραφέας καταφέρνει πολύ καλά είναι μέσα από τις σελίδες του να ξεπηδούν διηγήματα που σου αφήνουν άλλα μια γλυφή γεύση και άλλα μια γλυκιά. Μια εναλλαγή που δεν σε κουράζει, αλλά συνεχίζεις ευχάριστα περιμένοντας το επόμενο διήγημα να σε γεμίσει με άλλα συναισθήματα, να σε εκπλήξει ευχάριστα. Γιατί αυτό κάνουν τα διηγήματα της Κωνσταντίνας Σώζου - Κύρκου. Σου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σαν να πρόκειται για μυθιστόρημα που θέλεις να το φτάσεις ως το τέλος.

37 διηγήματα, 37 ιστορίες που τις δένει η συγκίνηση όσο και αν ο λόγος φαίνεται απλός. Πρωτότυπα θέματα, ιστορίες που το τέλος τους είναι ανατρεπτικό, άλλες τόσο σουρεαλιστικές, άλλες που πρέπει να τις ξαναδιαβάσεις, ίσως για να τις νιώσεις καλύτερα, άλλες τόσο επίκαιρες. Καθεμία και ένα όμορφο λουλούδι διαφορετικό από τα άλλα. Αδυναμίες ανθρώπων, αγώνας ανθρώπων, πόνος και ευτυχία. Ο έρωτας που έσβησε, η ζωή που θα έρθει. Και εκεί που λες πως βρήκες τον ρυθμό, ένα απροσδόκητο τέλος, μη αναμενόμενο, σε ταράζει ευχάριστα.

Όλες οι ιστορίες είναι σύντομες, όλες όμως σου γεννούν σκέψεις, σε προβληματίζουν. Λέξεις απλές οδηγούν σε δυναμικές πράξεις με πρωταγωνιστές όχι μόνον αυτούς που λέμε της διπλανής πόρτας αλλά και τους δικούς σου ανθρώπους. Ιστορίες που μπορεί να τις έχουμε ζήσει ή να τις έχουμε ακούσει, αλλά η συγγραφέας τις δένει άριστα με τις μνήμες μας. Μνήμες ξεπηδούν από τις διηγήσεις και εικόνες δυνατές. Το χιούμορ, όπου χρειάζεται, σπάει την σκοτεινότητα κάποιων άλλων ιστοριών. Μικρά ξεπετάγματα με περιγραφές, μικρά τόσο ώστε να μην ξεφεύγει η συγγραφέας από τον στόχο της, είναι τιτιβίσματα ενός λόγου που τρέχει χωρίς να βιάζεται.

Η κατά πώς φαίνεται απλή περιγραφή των ανθρώπων δυναμιτίζει καταστάσεις, υποθάλπει χαρακτήρες που η συγγραφέας στους προσφέρει προς κρίση. Πολλές από τις ιστορίες σου αφήνουν μια διαφορετική, αλλιώτικη και μη αναγνωρίσιμη γεύση και σου ξυπνούν ταξίδια της ζωής σου, που έζησες ή ονειρεύτηκες. Σε άλλες νομίζεις πως ήρθε η ζωή η ίδια δίπλα σου και σου ανοίγεται λιτά, αλλά τόσο νοσταλγικά και όμορφα.

Όλα τα διηγήματα είναι δοσμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο και τόνο που δείχνουν τη σιγουριά της συγγραφέως και μια υφέρπουσα δυναμική που μπορεί στην αρχή να σε ξαφνιάζει, μετά όμως γίνεται το ντύμα της διήγησης.

Το πρώτο πρόσωπο, που φοβάσαι πως θα κουράσει στα κείμενά της, είναι ένα άλλο δυνατό σημείο της Κωνσταντίνας. Οι ιστορίες, δοσμένες τόσο ζωντανά στο πρώτο πρόσωπο, σου φαίνονται τόσο οικείες της που θαρρείς πως τις έχει βιώσει. Η γραφή τις κάνει τόσο αληθινές λες και έχουν ξεπηδήσει από τον κόσμο της. Σε αυτόν τον κόσμο σε καλεί  η Κωνσταντίνα Σώζου-Κύρκου να κοινωνήσεις και εσύ αποδέχεσαι την πρόσκληση, μιας και ο κόσμος που προβάλλεται είναι ο κόσμος μας.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που τις ιστορίες του θα τις κρατήσεις μέσα σου, γιατί είναι λουλούδια που δεν θα μαραθούν ποτέ.  

Θεόδωρος Πάλλας, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας   

Διαβάστε για το βιβλίο: https://paraxenesmeres.gr/2019/11/18/καρπούζι-με-φέτα-νέο-βιβλίο/ 

Η Κωνσταντίνα Σώζου-Κύρκου γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε σ’ ένα μικρό ορεινό χωρίο του Ξηρομέρου. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1985 για σπουδές, όπου και μένει από τότε με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (σχολή που ποτέ δεν συμπάθησε) και γι’ αυτό μελέτησε και απέκτησε το Diploma for Overseas Teachers of English με σκοπό να διδάξει Αγγλικά σε φροντιστήρια, που πάντα αγαπούσε. Κατόπιν σπούδασε Λογοτεχνία με το Βρετανικό Open University και πήρε το Μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή με το Lancaster University. Ειδικεύτηκε στη γραφή διηγημάτων και πολλά απ’ αυτά (άλλοτε γραμμένα στην Αγγλική, άλλοτε στα Ελληνικά), έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολόγια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ άλλα έχουν διακριθεί σε διεθνείς αλλά και Ελληνικούς διαγωνισμούς. Δεν μπορεί να προσδιορίσει η να περιορίσει τη θεματολογία των ιστοριών της παρά να της δώσει τη γενικευμένη ορολογία ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση, θέματα οικουμενικά και διαχρονικά, θέματα που θέτουν ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις.

Η συγγραφέας έχει διακριθεί πολλές φορές στο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του eyelands και μια από τις ιστορίες της είναι και εφέτος στη συλλογή με τα καλύτερα διηγήματα του 9ου διαγωνισμού με θέμα «Γύρω στα μεσάνυχτα». Η συλλογή θα παρουσιαστεί στις 23 Νοεμβρίου στο Polis Art Cafe, στις 12 το μεσημέρι από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

 

 

Read 1218 times