Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 09:11

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Federica Ambroso, «Με τις βαλίτσες γεμάτες ήλιο / Con le valigie piene di sole» (Εκδόσεις Ελκυστής)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο της Federica Ambroso, «Με τις βαλίτσες γεμάτες ήλιο / Con le valigie piene di sole» (Εκδόσεις Ελκυστής)

 «Με τις βαλίτσες γεμάτες ήλιο / Con le valigie piene di sole»
Federica Ambroso
Εκδόσεις Ελκυστής 

«Με τις βαλίτσες γεμάτες ήλιο / Con le valigie piene di sole» ονομάζεται η νέα δίγλωσση συλλογή διηγημάτων της Federica Ambroso, η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής. 

Ο τίτλος αντικατοπτρίζει άριστα το περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς μέσα στις σελίδες του “πρωταγωνιστούν” δύο χώρες που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ιταλία και Ελλάδα. Δύο χώρες γεμάτες ήλιο, θάλασσα και χιλιάδες ταξιδιώτες με βαλίτσες, οι οποίοι όλες τις εποχές του χρόνου τις κατακλύζουν για να θαυμάσουν τις ομορφιές τους. Συνήθειες, πολιτισμικά στοιχεία και εικόνες μια όμορφης γειτονιάς του κόσμου, που κεντρίζουν τη σκέψη του αναγνώστη και τον οδηγούν στα δικά του ταξίδια μνήμης ή φαντασίας. Γιατί πράγματι, σε αυτό το βιβλίο κάποιοι ήρωες κάνουν πραγματικά ταξίδια, αλλά κάποιοι άλλοι βαδίζουν στο όνειρο ή και σε σουρεαλιστικές καταστάσεις που ενδεχομένως θα ήθελαν να βιώσουν. Η Κατερίνα, η Ντόρις, η Εμίλια. 

Αυτή η σύνδεση του ρεαλισμού με τη φαντασία δίνει σε αυτό το βιβλίο ένα ξεχωριστό στίγμα, που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Από την κουτσομπόλα-πολυλογού στο αεροδρόμιο, που όλοι λίγο πολύ συναντήσαμε στη ζωή μας, στο σουρεαλιστικό ταξίδι μέσα από μια βαλίτσα - χρονομηχανή που σε οδηγεί σε ένα Μιλάνο του 1909, που, με προφητικό για τη συγγραφέα τρόπο, είναι μια πόλη έρημη, χωρίς την ανθρώπινη οχλαγωγία ή την συμφόρηση των οχημάτων, χωρίς ίχνος τουριστών… Αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα λόγω της πανδημίας. 

Αναλύοντας με μεγαλύτερη προσοχή τα διηγήματα της Federica Ambroso, κατανοείς αρχικά ότι αφορούν εικόνες που ενδεχομένως η ίδια κατέγραψε στον σκληρό δίσκο της μνήμης της, όντας και η ίδια ταξιδεύτρια πόλεων, χωρών, λιμανιών, σταθμών,  τρένων και αεροδρομίων. Όμως πέρα από αυτό, που είναι το επιφανειακό στοιχείο των διηγημάτων, κρύβονται σαφέστατα βαθύτερα νοήματα. Τα απωθημένα μιας ζωής που δε ζήσαμε, οι φίλοι που χάσαμε, η μοναξιά, η διαφορετικότητα σε κάθε της έκφανση, η μετανάστευση, η εφηβεία, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που τίθενται προς συζήτηση στο “τραπέζι” της αφήγησης. Και εδώ θα σταθώ στα νοσταλγικά ταξίδια κάποιων ηρώων στην παιδική τους ηλικία και στους τόπους καταγωγής τους. Όταν πιθανόν ένα μη ικανοποιητικό παρόν αναζητάει λύσεις σε ένα αγνό παρελθόν, σε μια σύνδεση με τις ρίζες μας. Η Μάρω και η Τζινέβρα στρέφουν το βλέμμα τους στο παρελθόν με δυνατούς μονόλογους αυτογνωσίας, που, αν μη τι άλλο, επιφέρουν συγκίνηση σε κάθε αναγνώστη. 

Έχοντας ήδη διαβάσει δείγματα δουλειάς της Federica Ambroso, που αφορούσαν παιδική λογοτεχνία, ποίηση και μελέτες, θεωρώ ότι με αυτό το βιβλίο, αρχίζει επίσημα μια διαδρομή στην πεζογραφία, «με τις βαλίτσες γεμάτες ελπίδα», θα παράφραζα εγώ, καθώς έχει τα εχέγγυα για να γράψει πολύ όμορφα πράγματα. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών    
  

Σελίδα του βιβλίου: https://elkistis.gr/product/με-τις-βαλίτσες-γεμάτες-ήλιο-con-le-valigie-piene-di-sole/ 

Η Federica Ambroso γεννήθηκε στην Ιταλία, κοντά στη Βερόνα, το 1993. Σπούδασε Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές λογοτεχνίες και πολιτισμούς. Είναι σήμερα υποψήφια διδάκτορας στο πλαίσιο του διεθνούς διδακτορικού D.E.S.E. Doctoratd’ Etudes Supérieures Européennes στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια σε συνεργασία με πανεπιστήμια όλου του κόσμου μεταξύ των οποίων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από μικρή ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, παραμυθιών και μυθιστορημάτων. Τα τελευταία χρόνια κέρδισε 60 λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ιταλικά λογοτεχνικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε ανθολογίες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παιδικό της βιβλίο Ο Μάγειρας των Εποχών και η μυστική συνταγή της Άνοιξης από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία. Η αγάπη της για τα βιβλία συνοδεύεται από την αγάπη για την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της. Επίσης, είναι μεταφράστρια και τραγουδίστρια. Έκανε σπουδές φωνητικής, μουσικής (ακορντεόν) και χορού. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ελκυστής η δίγλωσση συλλογή διηγημάτων της, με τίτλο "Με τις βαλίτσες γεμάτες ήλιο", και η Μελέτη «Από το "σκοτεινό δάσος" στο "εκατόφυλλο ρόδο"» (2019).

 

Read 1051 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας