Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 17:37

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Θράσου Καμινάκη, «Το Λαζαρέτο της Σύρου» (Εκδόσεις Φίλντισι)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Θράσου Καμινάκη, «Το Λαζαρέτο της Σύρου» (Εκδόσεις Φίλντισι)

«Το Λαζαρέτο της Σύρου»
Θράσος Καμινάκης
Εκδόσεις Φίλντισι 

«Το Λαζαρέτο της Σύρου» είναι μια εξαιρετική μελέτη του πολυδιάστατου συγγραφέα, ανταποκριτή και σκηνοθέτη Θράσου Καμινάκη. 

Τα Λαζαρέτα ήταν κρατικά κτίρια τα οποία λειτουργούσαν ως λοιμοκαθαρτήρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ασθένειες που λάμβαναν διαστάσεις επιδημίας και αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό. Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι ενέργειες του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του 1821, της κυβέρνησης του Καποδίστρια αλλά και των υπολοίπων κυβερνητικών σχημάτων ως την εποχή της Αντιβασιλείας. 

Με επίκεντρο το Λαζαρέτο της Ερμούπολης, ο συγγραφέας μάς καταθέτει σπανιότατο υλικό για τις διαδικασίες της καραντίνας, για πολλά περιστατικά που συνέβησαν σε διάφορα λιμάνια της χώρας, για την ισχύουσα νομοθεσία της εποχής, για το πόσο οι αρρώστιες επηρέαζαν το θαλάσσιο εμπόριο και γενικά τις θαλάσσιες επικοινωνίες. Περιγράφει τη ζωή στο Λαζαρέτο, τη δομή της διοίκησης, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, καθώς και συμβάντα που καταγράφηκαν σε δημόσια αρχεία ή στα αρχεία ξένων επιστημόνων. Με έμφαση την μαρτυρία του ιατρού και γραμματέα του ανωτάτου συμβουλίου υγείας της Γαλλίας Segur Dupeyron, ο οποίος μάς παρέδωσε πλούσιο υλικό που κατέγραψε στις αποστολές του στην Ελλάδα. 

Κατά την άποψή μου, το βιβλίο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα επίκαιρο, διότι βρήκα πολλές ομοιότητες στην εφαρμογή της καραντίνας, με τα όσα ζήσαμε προσφάτως παγκοσμίως με τον COVID-19. Τα χρονικά όρια των δύο εβδομάδων, οι τρόποι απολύμανσης, η απομόνωση των μολυσμένων ατόμων μού θύμισαν σκηνές του σήμερα που αποδεικνύουν πως, αν μη τι άλλο, η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως η ετοιμότητα μιας χώρας σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει τεράστιο ρόλο στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης επικίνδυνων ασθενειών. Τέλος, η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την τωρινή κατάσταση του Λαζαρέτου, το οποίο παλεύει πια με τον χρόνο για να σταθεί όριο, ξεχασμένο πλέον από τις μνήμες των ανθρώπων. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
  

Σελίδα του βιβλίου: http://filntisi.gr/el/-/240--.html 

Ο Θράσος Καμινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Νομική της Σχολή. Στο Παρίσι μπλέχτηκε στους κύκλους της Εγκληματολογίας, που άφησε μαζί με ένα διδακτορικό που ολοκλήρωσε πάνω στην Ιστορική Νοσολογία για να ασχοληθεί με τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τη Στιχουργική Τέχνη. Από νωρίς, στα φοιτητικά του χρόνια, απέσπασε το 1ο βραβείο στον μεγάλο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και έκτοτε δεν εγκαταλείπει ποτέ το χούι της αφήγησης. Εργάζεται ως ανταποκριτής κινηματογράφου σε διεθνή φεστιβάλ και ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα. Παραμύθια του (Lost love stories), τραγούδια και θεατρικά του έργα («Ένα κομμάτι θάνατο όλοι παίρνουν μαζί τους για το δρόμο», «Φεγγαροβδομάδα», «Blitz», «Αποσπάσμα τα βουλιμικού λόγου», «Οι γυναίκες που οι άντρες τους λείπουν», «Τα πρόσωπα της πείνας», «Dreamstreet») βλέπουν σποραδικά το φως της δημοσιότητας. Ίδρυσε το Μικρό Πολυτεχνείο πριν 18 χρόνια και διδάσκει στίχο, αυτόματη γραφή και μυθοπλασία μικρής φόρμας (Το αφήγημα Μπονζάι).

 

Read 1069 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας