Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 14:53

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Γιούλας Κωνσταντοπούλου, «Αμέλια» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα της Γιούλας Κωνσταντοπούλου, «Αμέλια» (Άνεμος Εκδοτική)

 «Αμέλια»
Γιούλα Κωνσταντοπούλου
Άνεμος Εκδοτική 

«Αμέλια» ονομάζεται το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Γιούλας Κωνσταντοπούλου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την πάντα σοβαρή και αξιόλογη, Άνεμος Εκδοτική. 

Πράγματι τα Ιστορικά γεγονότα, που πλαισιώνουν την υπόθεση του βιβλίου, δεν αποτελούν απλά ένα background που λειτουργεί ως άψυχος πίνακας πίσω από τις ζωές των πρωταγωνιστών. Αντιθέτως, μπλέκονται άρρηκτα με τη ζωή τους, την επηρεάζουν και πολλές φορές την καθορίζουν. Άλλωστε πώς θα ήταν διαφορετικά όταν η πολύπαθη Κωνσταντινούπολη και ο Ελληνισμός της βίωσαν τόσες κοσμογονικές αλλαγές, τόσα άδικα χτυπήματα, τόσα ματωμένα και σκληρά χρόνια. 

Η ανάπλαση της εποχής είναι πολύ προσεγμένη εκ μέρους της συγγραφέως και αφορά τις συνήθειες, τα κοινωνικά φαινόμενα, τη γλώσσα, τις ανθρώπινες συναλλαγές ως και τον ενδυματολογικό κώδικα των πρωταγωνιστών. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η αδιαμφισβήτητη Ιστορική έρευνα που, όπως προείπα, φωτίζει με τον καλύτερο τρόπο τις σημαντικότερες στιγμές της Πόλης και των ανθρώπων της. 

Η Αμέλια λοιπόν είναι μια τραγική ηρωίδα που αναζητά την αγάπη και την ευτυχία. Στο πρόσωπο ενός άντρα θα βρει αρχικά όλα αυτά που ζητούσε, ώσπου η μοίρα σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα μυστικά και τα πάθη θα γκρεμίσουν τα όνειρά της και θα τη ρίξουν σε μια θαλασσοταραχή, χωρίς να υπάρχει κανένα απάνεμο λιμάνι κοντά της. Φίλοι, συγγενείς, γνωστοί και άγνωστοι συμπληρώνουν το παζλ του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου, όπου ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο του, άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό. 

Η Αμέλια επίσης ανήκει σ’ εκείνη τη γενιά των ανθρώπων της Πόλης που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να έρθουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1955. Σε μια νέα πατρίδα που δεν τους υποδέχτηκε όλους με ανοιχτές αγκάλες και που άργησε αρκετά να τους ενσωματώσει, όπως βέβαια είχε συμβεί και παλαιότερα με τους Θρακιώτες, Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες των αρχών του εικοστού αιώνα. Η συγγραφέας αντικατοπτρίζει άριστα όλα εκείνα τα συναισθήματα που μετέφεραν αυτοί οι άνθρωποι, τον πόνο τους, την ευρύτερη αίσθηση της αδικίας. Άλλωστε δεν είναι λίγο να χάνεις για πάντα το σπίτι σου και ό,τι άλλο αγαπούσες λόγω πολιτικών και άλλων εθνικιστικών σκοπιμοτήτων. 

Η Αμέλια λοιπόν δεν είναι μόνο ένα Ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά πάνω απ’ όλα ένα συναισθηματικά φορτισμένο έργο, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της ζωής αυτών των ανθρώπων αλλά και μιας Πόλης που αποτελούσε και θα αποτελεί για το ελληνικό στοιχείο, μια από τις βασικότερες πολιτισμικές του κοιτίδες. Συγχαρητήρια λοιπόν στη συγγραφέα για το βιβλίο της, του οποίου η ανάγνωση πληροφορεί, ψυχαγωγεί αλλά και διδάσκει. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών     

Σελίδα του βιβλίου: https://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/amelia.html 

H Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε για χρόνια στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος MSc του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και PhD της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει διηγήματα. Στην επιστημονική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται πάνω από πενήντα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Το έργο της "Αμέλια, Ιχνηλατώντας μνήμες των Ρωμιών της Πόλης" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. 

Εργογραφία: 

"Κερτεζίτες αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821", Αθήνα 1996.
"Homere, L' ILIADE illustre par la ceramique grecque", Δημιουργία, 1998.
"Ο Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κέρτεζη Καλαβρύτων", Αθήνα 1999.
"Η Εκπαίδευση στην επαρχία Καλαβρύτων κατά την οθωνική περίοδο (1833-1862)", έκδοση Νομαρχίας Αχαΐας, 2009.

 

 

 

 

Read 1043 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας