Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 10:18

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το θεατρικό έργο της Δελινάς Βασιλειάδη, «Παράδεισος κατ’ οίκον» (Κάπα Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το θεατρικό έργο της Δελινάς Βασιλειάδη, «Παράδεισος κατ’ οίκον» (Κάπα Εκδοτική)

«Παράδεισος κατ’ οίκον»
Δελίνα Βασιλειάδη
Κάπα Εκδοτική 

Η πολυγραφότατη συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδη επανεμφανίζεται με ένα νέο και ανατρεπτικό θεατρικό έργο, που τιτλοφορείται «Παράδεισος κατ’ οίκον». 

Τέσσερις εκ διαμέτρου διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά κλεισμένοι μέσα σε έναν οίκο. Σε μια κατοικία δηλαδή που, δίχως να το έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει, προορίζεται να γίνει ο τελευταίος τους προορισμός. Εκεί ο καθένας αναδύει τα στοιχεία του χαρακτήρα του, τις πεποιθήσεις του, τα απωθημένα από την “προηγούμενη” ζωή του, ως τη στιγμή που βρέθηκε στον Παράδεισο... Εκεί υπάρχουν όλες οι ανέσεις, πολλά δωμάτια, μπάνια, τζακούζι, σάουνα και γυμναστήριο. Υπάρχει επάρκεια τροφίμων και όλα φαίνονται να λειτουργούν άψογα. Επίσης οι εξωτερικοί θόρυβοι μαρτυρούν πως στον υπόλοιπο κόσμο τα πάντα συνεχίζουν να διαδραματίζονται με μια κανονικότητα. Κι όμως μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, οι ήρωες αντιλαμβάνονται ότι ο Παράδεισος που έχουν βρεθεί με άγνωστο τρόπο, δεν είναι και τόσο ρόδινος… Είναι μια χρυσή φυλακή που δεν μπορούν να αποδράσουν… 

Η συγγραφέας μέσα από ένα δυνατό ψυχογράφημα εξετάζει διαδοχικά κάθε έναν από τους ήρωές της, ξεσκεπάζοντας σταδιακά τα λάθη τους, τα προβλήματά τους, τα όσα βρίσκονται χαραγμένα μέσα τους. Ανάμεσα στις αντιπαραθέσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πραγμάτων, ο εγκλεισμός στον Παράδεισο γίνεται για ορισμένους η χειρότερη φυλακή, αλλά για κάποιους άλλους ένα μέρος που επιτέλους έχουν αυτά που για πολλούς δεν είναι αυτονόητα, όπως η επάρκεια τροφής και η ασφάλεια μιας στέγης. Τελικά τι είναι ο Παράδεισος και πόσο ιδανικό μέρος είναι; Μήπως ο συσχετισμός του με την Κόλαση δεν είναι και τόσο μακρινός; Οι παλιότερες γενιές έλεγαν: εδώ είναι η Κόλαση εδώ και ο παράδεισος, υπονοώντας ότι μόνο σε αυτή τη ζωή θα βιώσουμε είτε το κακό είτε το καλό, είτε και τα δύο μαζί που είναι και το λογικό. Καθώς κανενός η ζωή δεν έχει μια συγκεκριμένη γραμμικότητα κατά την οποία όλα είναι στρωμένα με ροδοπέταλα… Βιώνεις την απόλυτη χαρά αλλά και αρκετές λύπες. 

Στο τέλος με μια έξυπνη τεχνική, ανάλογη με τη Δίκη του Κάφκα, όλα έρχονται στη θέση τους. Η βασική ηρωίδα Μαρκέλλα – λειτουργώντας ως αγγελιοφόρος που ήρθε από μια άλλη μεταφυσική διάσταση – συνειδητοποιεί τι πρέπει να αλλάξει στη δική της ζωή αλλά και στη ζωή των άλλων. Ο Παράδεισος λοιπόν γίνεται ένα μάθημα για τα όσα δεν κάνουμε σωστά και πρέπει να διορθώσουμε, για τον πολύτιμο χρόνο που οφείλουμε να αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, για την αποδοχή της διαφορετικότητας, για την αλληλεγγύη απέναντι στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Διότι κάπου εκεί έξω θα ελλοχεύει πάντα ένας “Παράδεισος”, μια μετάβαση δηλαδή στην αιωνιότητα από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, δεν υπάρχει μετάνοια. Άρα ας φροντίσουμε, όσο ζούμε, να διατηρούμε τις ηθικές μας αξίες και ας αντιμετωπίζουμε την κάθε μας μέρα σαν να είναι η τελευταία. Δίνοντας σε αυτή αλλά και τους γύρω μας την αξία που τους πρέπει. 

Θέλω να συγχαρώ τη Δελίνα Βασιλειάδη, διότι κατάφερε να παντρέψει με άψογο τρόπο, διαλόγους, που τους διακρίνει ένας ιδιότυπος ρεαλισμός, με ένα φανταστικό περιβάλλον το οποίο λειτουργεί ως καθαρτήριο ψυχών και συνειδήσεων. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών   
  

Σελίδα του βιβλίου: https://www.kapaekdotiki.gr/product/delina-vasileiadi-paradeisos-kat-oikon/ 

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη. Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε από πολύ νεαρή ηλικία κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη (www.lizetavasiliadi.gr), αλλά και στα εργαστήρια γνωστών δασκάλων των εικαστικών τεχνών, κυρίως του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε μια πειραματική σχολή Καλών Τεχνών για παιδιά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις τηλεοπτικές εκπομπές της Κρατικής Τηλεόρασης «Μικροί Ζωγράφοι». 

Σπούδασε Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, αφού κατόρθωσε να πάρει υποτροφίες σε όλα τα έτη των σπουδών, τελικά πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της. Σπούδασε συγγραφή κινηματογραφικού σεναρίου και θεατρικού έργου, υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στο εργαστήρι δραματικής τέχνης «Παράθλαση» και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ παρακολούθησε πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο. 

Aπό φοιτήτρια ξεκίνησε να εργάζεται στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα κατέχοντας υπεύθυνη θέση σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, πλέον έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και, φυσικά, τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. 

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου Το ράφι της αγάπης. 

Για χρόνια συνεργαζόταν ως πολιτιστική συντάκτρια με διάφορα blogs και με την εβδομαδιαία free press εφημερίδα «Εξώστης». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται αποκλειστικά ως πολιτιστική συντάκτρια με το «φιλμ νουάρ» παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά κυρίως γράφοντας άρθρα και κριτικές για το θέατρο και τα εικαστικά. Από τον Μάιο 2019 εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του www.likewoman.gr, αρθρογραφώντας κείμενα με θέμα «το παιδί». 

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου-από το 2013 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, σε video art projects και ντοκιμαντέρ για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις. Κείμενά της έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στο ραδιόφωνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική και πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε ελληνικά και αμερικανικά βιβλία τέχνης. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν η δουλειά της παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.delinavasiliadi.gr

Read 894 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας