Print this page
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 08:30

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το νέο βιβλίο του Νίκου Μπατσικανή, ΦΘΙΑ-ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΕΛΑΣΓΙΑ / Μελέτη περιόδου 1300 – 1200 π.Χ. (Εκδόσεις Βεργίνα)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το νέο βιβλίο του Νίκου Μπατσικανή, ΦΘΙΑ-ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΕΛΑΣΓΙΑ / Μελέτη περιόδου 1300 – 1200 π.Χ. (Εκδόσεις Βεργίνα)

ΦΘΙΑ-ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΕΛΑΣΓΙΑ
Μελέτη περιόδου 1300 – 1200 π.Χ.
Νίκος Μπατσικανής
Εκδόσεις Βεργίνα  

Το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα Νίκου Μπατσικανή τιτλοφορείται ΦΘΙΑ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ – ΠΕΛΑΣΓΙΑ και πρόκειται για μια Μελέτη της περιόδου 1300 – 1200 π.Χ. Μέσα από αυτό το έργο επιχειρείται με διάφορους τρόπους η τεκμηρίωση ότι πόλη διαμονής του Μυρμιδόνα Αχιλλέα και «πρωτεύουσα» της Φθίας υπήρξε το Πελασγικό Άργος, η μετέπειτα Κρεμαστή Λάρισα, ΒΑ. της Πελασγίας Φθιώτιδας (Η Κρεμαστή Λάρισα δεν σχετίζεται με τη σημερινή Θεσσαλική μεγαλούπολη). 

Ο Νίκος Μπατσικανής, με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, νιώθει την εσωτερική ανάγκη να εξετάσει αναλυτικά τις όποιες πληροφορίες μάς δίνουν διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς και ποιητές αλλά και κάποιοι μη προβεβλημένοι αρχαιολογικοί τόποι και να παραθέσει τα όποια “ευρήματά” του στα χέρια του κάθε Έλληνα που αγαπάει την Ιστορία. Γι’ αυτό και το ταξίδι του ξεκινάει με μια όμορφη παιδική μνήμη… «μικροί μαθητές όντες… σκάβοντας με ξύλα, ανασύραμε κάποια μαρμάρινα “κομμάτια”…» 

Με κύρια πηγή τα Ομηρικά έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια αρχίζει μια εξερεύνηση στα βάθη του χρόνου ώστε να αποσαφηνίσει όσο το δυνατό καλύτερα τις συγκεχυμένες πληροφορίες που έχουμε για την καταγωγή του σπουδαίου Ομηρικού ήρωα, Αχιλλέα.  Δεν αρκείται όμως μόνο στα καθαυτό γραπτά τεκμήρια. Τα συγκρίνει και τα εξετάζει με βάση την Αστρονομία, την κοινωνική ζωή, τα έθιμα, την τοπιογραφία, την γλωσσολογία, τα αρχαιολογικά ευρήματα (αγγεία, νομίσματα, επιγραφές κ.ά.) 

Οι πληροφορίες που αποκομίζει ο αναγνώστης από αυτήν τη μελέτη είναι σημαντικότατες και, τολμώ να πω, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Ιδίως όσον αφορά τα θρηνητικά έθιμα κατά τον θάνατο του Αχιλλέα αλλά και την τύχη της σωρού του. Σχετικά με το ίδιο ζήτημα επίσης αποσαφηνίζεται η αλήθεια για τη “δήθεν” ανεύρεση του τάφου του Αχιλλέα πριν από μερικά χρόνια στη Φθιώτιδα. 

Κλείνοντας, είμαι πεπεισμένος ότι ο Νίκος Μπατσικανής μέσα από αυτό το έργο του δεν επιδιώκει μόνο την ιστορική πληροφόρηση αλλά και κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό… Την ανάδειξη και περεταίρω διερεύνηση των συγκεκριμένων αρχαιολογικών θέσεων που, σαν ένα χαμένο παζλ, θα βοηθήσουν περισσότερο να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τόπο καταγωγής του Μυρμιδόνα Αχιλλέα. 

Στο βιβλίο υπάρχουν χάρτες της περιοχής, για να γίνει πιο κατανοητή η έρευνα του συγγραφέα, φωτογραφίες από διάφορες περιοχές αλλά και από έργα Τέχνης που σχετίζονται με τη ζωή του Αχιλλέα.  

Αλέξανδρος Ακριτίδης 
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών – Σύμβουλος Εκδόσεων Αποστακτήριο  

Σελίδα του βιβλίου: http://www.verbooks.gr/e-shop/βιβλία/ιστορία/φθια-αχιλλεασ-πελασγια-νίκος-μπατσικανής.html  

Ο Νίκος Μπατσικανής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πελασγία Φθιώτιδας με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία. Ζει στην Αθήνα και στον τόπο του. Σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία, ως αξιωματικός. Διετέλεσε Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων λογοτεχνικού περιοδικού κι επιμελητής κειμένων εκδοτικού οίκου τής Αθήνας. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Το παρόν είναι το δέκατο όγδοο  βιβλίο του.

 

 

 

Read 1121 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας