Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 19:50

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο: DEAD END - Νικόλαος Λυκομήτρος (Vakxikon.gr)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο: DEAD END - Νικόλαος Λυκομήτρος (Vakxikon.gr)

Θεατρικό έργο - Εκδόσεις Vakxikon.gr 

Το έργο… 

DEAD END ονομάζεται το θεατρικό έργο του Νικόλαου Λυκομήτρου. Κι επειδή ο καλός λογοτέχνης φαίνεται από την εξοικείωσή του με τα διάφορα είδη του γραπτού λόγου, πραγματικά με εντυπωσίασε αυτή η αλλαγή ρότας του συγγραφέα. Από μια ποιητική συλλογή γεμάτη διαμαρτυρία και θλίψη πέρασε σε ένα θεατρικό γεμάτο ζωντάνια και αληθινή ζωή.

Ένας παντρεμένος γιάπης, που αναζητά τρόπους να εκτονώσει την ανιαρή καθημερινότητά του και ένας καλλιτέχνης της σύγχρονης εποχής, που βιώνει την απόρριψη και την γενικότερη πνευματική κρίση. Λάθος άτομο σε λάθος εποχή καθώς είναι σχεδόν αδύνατον ένας νέος ποιητής να δει το έργο του σ’ αυτήν την χώρα να εκτιμάται με σοβαρότητα από κάποιον μεγαλοεκδότη. Η αγκαλιά της Μολδαβής χορεύτριας αποκούμπι και ελπίδα για τον άμαθο στα τερτίπια της νύχτας ποιητή.  Δίχως ο ίδιος να θέλει ν’ αλλάξει στάση ζωής επιδιώκει την δική της απεμπλοκή από το μαγαζί που εργάζεται. Αλλά χωρίς να έχει την παραμικρή γνώση για την λειτουργία των γραναζιών του υπόκοσμου και της εμπορίας λευκής σαρκός. 

Συσχετισμοί…

Η Στέλλα του Ν. Λυκομήτρου ζει στον δικό της μικρόκοσμο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετος από τον κοινωνικό περίγυρο του ευκατάστατου ιδεολόγου ποιητή, Tristan. Όπως άλλωστε και ο έρωτας του αριστοκράτη Αλέκου για την αρτίστα πρωταγωνίστρια του Κακογιάννη, Στέλλα. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει επίσης ο κώδικας του περιθωριοποιημένου μαγαζιού. Τότε ήταν τα μπουζούκια με το ρεμπέτικο και τώρα τα στριπτιτζάδικα με τις παράνομες αλλοδαπές. Και οι δύο ερωτευμένοι άντρες, υπακούοντας στην πατριαρχική αντίληψη για τη θέση της γυναίκας, που "οφείλει" να είναι σεμνή και ενάρετη, προσπαθούν να τις πείσουν να αλλάξουν ζωή. Κι αν το  μελόδραμα του παλιού κινηματογράφου χαρακτηριζόταν από την μη ύπαρξη happy end, αυτό το σύγχρονο "μητροπολιτικό ψυχόδραμα", όπως το προσδιορίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, καταλήγει επίσης σε ένα τραγικό dead end. Καθώς και στις δυο περιπτώσεις το τέλος των απελπισμένων αντρών έρχεται να ολοκληρώσει το αδιέξοδό τους. 

*   *   *

Δεν θα πω περισσότερα διότι πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε. Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν οι τολμηρές του σκηνές θα μπορούσαν να αποδοθούν στο σανίδι, αλλά σίγουρα ως ανάγνωσμα θα μείνει για καιρό χαραγμένο στη μνήμη σας. Σύγχρονο, επίκαιρο, σκληρό, αλλά συνάμα τόσο αληθινό… 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε ψηφιακή μορφή στον παρακάτω σύνδεσμο:


http://issuu.com/vakxikon.gr/docs/lykomhtros

 

 

 

 

Read 2232 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας