Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 10:50

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο: Cubanacan, Απόστολος Θηβαίος (Εκδόσεις 24 Γράμματα)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο: Cubanacan, Απόστολος Θηβαίος (Εκδόσεις 24 Γράμματα)

Μελέτη - Εκδόσεις 24 Γράμματα 

Το βιβλίο, που έφτασε στο Αποστακτήριο, με τον τίτλο «Cubanacan» δεν είναι ένα ακόμα λογοτεχνικό δημιούργημα. Είναι μια μελέτη για τη λογοτεχνία και μάλιστα μιας ξένης και άγνωστης στους περισσότερους από εμάς, χώρας. Αποτέλεσε συνεπώς μια ευχάριστη έκπληξη για μένα το γεγονός ότι βρέθηκα αντιμέτωπος με κάτι τόσο ξεχωριστό. Ο συγγραφέας και ποιητής Απόστολος Θηβαίος ακολουθεί με χρονολογική σειρά τα βήματα της Κουβανικής Λογοτεχνίας δίνοντας στον αναγνώστη μια ιδιαίτερα αναλυτική περιγραφή της πολιτικό - κοινωνικής κατάστασης της χώρας, περίπου από τα τέλη του 15ου αιώνα.  

Τι θα βρούμε με λίγα λόγια σ’ αυτή τη μελέτη; Την κατάληψη από τους Ισπανούς το 1492, την άφιξη των αφρικανών αποίκων στις αρχές του 16ου αιώνα, τους πρώτους αγώνες για την ανεξαρτησία από τους Ισπανούς το 1826, τις μετέπειτα εξεγέρσεις του 1884, την ανάληψη της εξουσίας από το επαναστατικό κίνημα του Φιντέλ Κάστρο το 1959 αλλά και τη νέα διακυβέρνηση του αδερφού του, Ραούλ.  

Μέσα από τη μελέτη του συγγραφέα θα γνωρίσουμε τη μορφή του σπουδαίου ποιητή της ελευθερίας Jose Marti, του Alejo Carpentier, του Lezama Lima, του Reinaldo Arenas και πολλών άλλων αξιόλογων λογοτεχνών της Κούβας.  

Ο Απόστολος Θηβαίος, διεξοδικά και εμπεριστατωμένα, συνδέει τα εκάστοτε καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως τον συμβολισμό, τον υπερρεαλισμό, το νεοκλασικισμό, τον ρομαντισμό, το μπαρόκ, τον μοντερνισμό κ.ά., με την ποιητική και συγγραφική παραγωγή του νησιού. Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης η επεξήγηση και περιγραφή των εννοιών «θαυμαστό πραγματικό» και «negrista», που συνδέονται επίσης με την εξέλιξη της λογοτεχνίας στη χώρα. Σημαντικοί παράγοντες στη γέννηση και πορεία της κουβανικής λογοτεχνίας αποτέλεσαν επίσης η κουλτούρα των ιθαγενών κατοίκων, ο βίαιος εκδυτικισμός τους από τους Ισπανούς, τα στοιχεία που μετέφεραν οι άποικοι από την Αφρική αλλά και η εμπλοκή τον Ηνωμένων Πολιτειών στα διάφορα «περίεργα» παιχνίδια εξουσίας.  

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί όλα αυτά δεν δύναται να μεταφερθούν δια του δικού μου σχολιασμού. Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική εργασία, με λόγο μεστό και προσεκτικό, που για τους ερευνητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και όχι μόνο, θα αποτελέσει ένα άρτιο εγχειρίδιο.  

Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα.  

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης 

 

 

 

 

Read 2450 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας