Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 12:13

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Άννας Πουλιάση, "Δρασκελιές στο φως" (Εκδόσεις Πολύτροπον)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Άννας Πουλιάση, "Δρασκελιές στο φως" (Εκδόσεις Πολύτροπον)

Άννα Πουλιάση
«Δρασκελιές στο φως» 
Μυθιστόρημα - Εκδόσεις Πολύτροπον 

«Δρασκελιές στο φως» ονομάζεται το μυθιστόρημα της Άννας Πουλιάση που πρόσφατα λάβαμε και μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Στο βιβλίο ουσιαστικά ξετυλίγεται η ζωή τριών γυναικών, συγγενών μεταξύ τους, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους που η καθεμιά με τη σειρά της και από διαφορετική κάθε φορά εποχή κάνει τις δικές της «δρασκελιές στο φως». 

Σαν σε ταινία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κυλάει η ζωή της Άννας, της κυρίως ηρωίδας, γεννημένη στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που από την παιδική ηλικία, τα ξέγνοιαστα  νεανικά χρόνια, την εισαγωγή της στην Ιατρική, τους φοιτητικούς αγώνες του λεγόμενου κινήματος “1-1-4” * και τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη, έπειτα από πολλές περιπέτειες φτάνει στη βαθιά ωριμότητα κάνοντας έναν απολογισμό ζωής.  Η ζωή της ηρωίδας είναι πολυτάραχη, γεμάτη απίστευτες συμπτώσεις, που σαν Οδυσσέας αναζητά την δική της Ιθάκη,  ταλαντεύεται από πόλεμο σε πόλεμο, από χώρα σε χώρα, από δυσκολία σε  δυσκολία, από εσωτερικές αναζητήσεις, σκοτώνοντας τους «μνηστήρες του συστήματος», ώσπου να βρει τον τελικό της προορισμό… 

Η γραφή της Άννας Πουλιάση απλή, φιλοσοφημένη, σε σημεία – σημεία ποιητική, αποδίδει με πιστότητα κάθε εποχή και κατάσταση. Προσπαθεί να παρουσιάσει τη ζωή με άλλη οπτική γωνία  πιο ανθρώπινη, πιο αληθινή. Οι ήρωες της άνθρωποι με άλλες προτεραιότητες. Η συγγραφέας, μέσω της πρωταγωνίστριάς της, θέλει να μας παρουσιάσει ένα πρότυπο στοχαστικού ανθρώπου που, έχοντας αγνές και αλτρουιστικές προθέσεις, διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης και δε λακτίζει εύκολα μπροστά στις δυσκολίες της ζωής. Η Άννα Πουλιάση  δίνει μαθήματα ζωής στις νεότερες γενιές ώστε να τολμούν, να τα βάζουν με γίγαντες, να μην φοβούνται την ήττα και  να μη «βολεύονται», ούτε να συμβιβάζονται εύκολα. 

Η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος με έφερε σε επαφή με μια κοινωνία του παρελθόντος την οποία εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε βιώσει. Με νοοτροπίες, συνήθειες και ιδανικά που δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας. Τέτοια βιβλία αποτελούν για τους αναγνώστες «φάρους» ζωής, που μπορούν να σε οδηγήσουν, να σε κατευθύνουν και να σε αποτρέψουν απ’ τις κακοτοπιές. 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το όμορφο ταξίδι που μας πρόσφερε! 

Παπακώστα Ελένη 

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

*Κίνημα της δεκαετίας του ΄60, που συγκροτήθηκε από τους νέους της περιόδου και διεκδικούσε την προστασία της συνταγματικής νομιμότητας, όπως επέτασσε το άρθρο 114 του Συντάγματος.

 

 

 

 

 

 

Read 2157 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.