Print this page
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 11:31

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα της Βάλιας Καραμάνου, "Για σένα" (Εκδόσεις Αστάρτη)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα της Βάλιας Καραμάνου, "Για σένα" (Εκδόσεις Αστάρτη)

«Για σένα»

Βάλια Καραμάνου

Νουβέλα - Εκδόσεις Αστάρτη

Η αλήθεια είναι ότι άργησα να πιάσω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο. Και όποτε το έκανα όλο και κάτι προέκυπτε και ανέβαλε την ανάγνωση. Όμως κάποια πράγματα είναι σαν το κρασί. Τα κρατάς στην κάβα σου και όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος ωρίμανσης, τα βγάζεις και τα γεύεσαι. Αυτό συνέβη λοιπόν με τη νουβέλα «Για σένα» της Βάλιας Καραμάνου.  Η αλήθεια είναι ότι ήμουν σίγουρος για τον δρόμο που περπατούσα καθώς είχα ήδη την εμπειρία του προηγούμενου βιβλίου της, του «Αστεροειδή Γλυκάνισου», που ειλικρινά με είχε εντυπωσιάσει.

Ένας καταξιωμένος γιατρός, εξαιτίας ενός άσχημου γεγονότος στη δουλειά του, αναγκάζεται να επιστρέψει για κάποιο διάστημα στην ιδιαίτερη πατρίδα του ώστε να κρυφτεί από τους διώκτες του. Εκεί όμως θα έρθει αντιμέτωπος με το ίδιο του το παρελθόν και όχι μόνο. Με χαμένες αγάπες, με παιδικές μνήμες, με καταστάσεις ανεξήγητες. Θα έρθει σε  επαφή με τις επιλογές του αλλά και με μυστικά που έμειναν για χρόνια θαμμένα.

Η συγγραφέας με όμορφο αφηγηματικό τρόπο αγκαλιάζει τον αναγνώστη και τον δένει στη ροή του κειμένου της. Ακόμα και όταν η υπόθεση μπλέκεται σε μεταφυσικές και απόκοσμες καταστάσεις, βλέπεις έναν ήρωα να το αντιμετωπίζει ως κάτι απτό, χωρίς ακραίες συναισθηματικές εξάρσεις, χωρίς να βιώνει τον μεγάλο τρόμο και χωρίς να χάνει τον λογικό του ειρμό. Αντιθέτως, αναζητά λύσεις, ψάχνει, ανιχνεύει το παρελθόν. Ο ίδιος ο ήρωας λειτουργεί ως ενδιάμεσος πυλώνας ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Γιατί οι ισορροπίες ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο καταστάσεις είναι λεπτές. Ακόμα και στο τέλος, όταν απελευθερωμένος και λυτρωμένος πια κατευθύνεται προς μια νέα ζωή, εκεί τον περιμένει, εν αγνοία του, ο θάνατος.

Μέσα στη νουβέλα διαφαίνονται έντονα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας, όπως η διατήρηση των ταμπού, η ξεχωριστή προσέγγιση ορισμένων δύσκολων προβλημάτων, οι διαφορετικοί ρυθμοί ζωής, οι παγιωμένες νοοτροπίες. Διαφαίνεται όμως και η πολύ συχνή περίπτωση των νεανικών ερώτων που διαλύονται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών. Τι απογίνονται οι εφηβικές σχέσεις όταν ένας εκ των δυο πρέπει να φύγει μακριά και να προχωρήσει προς την επαγγελματική καταξίωση; Μπορούν να κρατηθούν ή είναι απολύτως λογικός ο χωρισμός;

Η νουβέλα «Για σένα» διαπνέεται από ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Είναι εφικτό τελικά να τα έχεις όλα στη ζωή σου; Δεν θα βιαστώ να απαντήσω, ούτε να βγάλω συμπεράσματα. Απλά θεωρώ πως τα πάντα έχουν το τίμημά τους. Η Βάλια Καραμάνου μας χάρισε μια όμορφη και αρκετά πρωτότυπη νουβέλα, με πιθανά ίχνη και από τα δικά της περιοδικά βιώματα στην όμορφη επαρχία της Αργολίδας. Για μια ακόμη φορά την συγχαίρω και αδημονώ για τα επόμενα έργα της…

 

 

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Λογοτέχνης - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

*Συνέντευξη της Βάλιας Καραμάνου στην Ελένη Παπακώστα

 

 

Το νέο της μυθιστόρημα "Λίβηθρα" από τις εκδόσεις Σαΐτα (2015)

Πατήστε στην εικόνα για να το κατεβάσετε δωρεάν

 

 

 

Read 2318 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας