Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 21:29

Νίκη Βλάχου ‘‘Αρχιτεκτονικές στίχου’’, μια συλλογή με σημαντικές διακρίσεις

Written by
3735
Νίκη Βλάχου ‘‘Αρχιτεκτονικές στίχου’’, μια συλλογή με σημαντικές διακρίσεις

Η νέα βραβευμένη ποιητική συλλογή της Νίκης Βλάχου με τίτλο ''Αρχιτεκτονικές στίχου''. Η παρούσα ποιητική συλλογή έτυχε δύο σημαντικών  διακρίσεων: Απόσπασμά της έλαβε το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ''ΚΕΛΑΙΝΩ'' 2011 του Λογοτεχνικού Ομίλου Ζαλώνη, ενώ το σύνολό της απέσπασε από  το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ‘’ΤΕΧΝΗ’’ Κιλκίς το Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ''ΚΟΥΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ'' 2012...


Το μικρό μεγέθους βιβλίο, κοσμημένο με σκίτσα της ίδιας της λογοτέχνιδας, εκθέτει με οργανωμένο τρόπο τις βασικές αρχές του στίχου. Αποτελεί εγχειρίδιο για ποιητές που θέλουν να πειραματιστούν σε διάφορες ποιητικές φόρμες, από ελληνικές παραδοσιακές, μέχρι μαλαισιακές, ιταλικές, γιαπωνέζικες κ. ά. Έτσι, στη συλλογή συναντούμε ποιήματα όπως: παντούμ, ρένγκα, τάνκα, βιλανέλα, ροντέλο, τριολέτο, λίμερικ, σένριου, χαϊκού, σονέτο, οκτάβα …


Εκδόσεις ''ΟΙΩΝΟΣ''



Δείγμα γραφής:

Προσεύχομαι ν’ αναστηθείς Πατρίδα 
(Τερτσίνες)

Ποτίσαμε της γνώσης τα παρτέρια,
σπείραμε, θερίσαμε τον ουρανό,
μαζέψαμε στις χούφτες μας τ’ αστέρια,

παραδώσαμ’ ένα θόλο ορφανό.
Ξάφνου φυτρώσανε νέοι ‘‘πλανήτες’’,
τ’ όνειρό μας συγκρατήσαν ζωντανό,

πέσαν περιπλανώμενοι ‘‘κομήτες’’,
κάψαν και το τελευταίο οχυρό.
Αυτούς τους προβιβάσαμε σε θύτες

και υπόσχονται ένα μέλλον… ανθηρό!
Υπόδουλος λαός δίχως ικμάδα,
διακονιάρηδες με μάτι βλοσυρό,

στο στόμα μας μια μόνιμη στυφάδα,
μα στην καρδιά μας ήλιος και ελπίδα.
Του πνεύματος είσαι το φως Ελλάδα,

προσεύχομαι ν’ αναστηθείς Πατρίδα…




Η Νίκη Βλάχου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε γραφικές τέχνες και διακόσμηση εσωτερικού χώρου στο ART & DESIGN COLLEGE, A.K.T.O. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής, βιομηχανικού σχεδίου, γλυπτικής, κοσμήματος και Ιστορίας της Τέχνης. Είναι Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, Σύμβουλος Έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού ‘‘ΚΕΛΑΙΝΩ’’, Αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, μέλος Φιλανθρωπικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαμιέων.

Έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος: της Ελεγκτικής Επιτροπής του Δημοτικού Κυνοκομείου Λαμίας, Σωματείων Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Κίνησης Φθιώτιδας Ενάντια στα Μεταλλαγμένα και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας.

Έχει εικονογραφήσει 6 ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά βιβλία (εκδόσεις: The Iguana Project). Έργα της έχουν εκτεθεί σε 20 ατομικές και 14 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις (Λαμία, Θεσσαλονίκη, Άμφισσα, Καρπενήσι, Καμένα Βούρλα κ.α.).
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή - άλμπουμ ‘‘Διάτρητη από άστρα’’, η οποία απέσπασε Βραβείο Βιβλίου 2011 - 2012 ‘‘Λογοτεχνικού Ομίλου Ζαλώνη’’, το πεζογράφημα ‘‘Το θνητό μας ταξίδι’’ και προσφάτως, την ποιητική συλλογή ‘‘Αρχιτεκτονικές στίχου’’, βραβευμένη με ‘‘Αριστείο Κελαινώ’’ 2011 και Β΄ Πανελλήνιο Βραβείο ‘’Κούρος Ευρωπού’’ 2012. Το 2015 θα κυκλοφορήσει η επίσης βραβευμένη ποιητική της συλλογή ‘‘Μυχιοθήκη’’ - Β΄ Πανελλήνιο Βραβείο ‘‘Κούρος Ευρωπού’’ 2008 και η ποιητική συλλογή ‘‘Ταξίδι στη γνώση’’ - ποιήματα για παιδιά.

Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Επίσης, το 2012 της απονεμήθηκε Δίπλωμα Τιμής «ως άθλον Πνεύματος υμίν» από το «‘ξάστερον» και το 2013 Δίπλωμα τιμής από το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε Ανθολογίες και «σελίδες» του Διαδικτύου. Είναι η δημιουργός του ετήσιου ‘‘Διεθνή Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ζωοφιλίας’’, μέλος κριτικών επιτροπών σε Παγκόσμιους και Πανελλαδικούς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και επιμελείται παρουσιάσεις διακεκριμένων λογοτεχνών και εκθέσεις εικαστικών.

 

 

Read 3735 times

Latest from apostaktirio team