Print this page
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 19:27

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα «Ελληνικός διπλός, σκέτος» του Νίκου Σακκά

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα «Ελληνικός διπλός, σκέτος» του Νίκου Σακκά

 

 

Νουβέλα - Εκδόσεις ArtDrop

 

Το νέο βιβλίο του καθηγητή και συγγραφέα Νίκου Σακκά έχει τίτλο «Ελληνικός διπλός, σκέτος» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ArtDrop. Είναι ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις, δίνοντας έμφαση στη φιλία και τον έρωτα.

Δυο φίλοι γνωρίζουν τον έρωτα, βιώνουν τη συμβίωση με το αντίθετο φύλο, ενθουσιάζονται, πονάνε, δοκιμάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Η υπόθεση εστιάζει περισσότερο στη σχέση του Μηνά και της Άννας, αναδεικνύοντας περίτεχνα την ψυχοσύνθεση των ηρώων αλλά και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε χαρακτήρα.

Το βιβλίο θέτει αλλεπάλληλα ερωτήματα για την έννοια "έρωτας" και το πώς αντιμετωπίζεται από τον καθένα μέσα στη σχέση. Άλλος αναζητά συντροφικότητα, άλλος συμπληρώνει τα δικά του κενά, άλλος εγκλωβίζεται στα γρανάζια του και άλλος επιζητεί περισσότερες ελευθερίες. Πρόσωπο - κλειδί η Άννα και η "καλλιτεχνική" της φύση που την ορίζει και την καθοδηγεί. Αναζητά την αγάπη αλλά και τον δικό της εσωτερικό κόσμο, της διαφυγής και της δημιουργίας. Σημαντικός παράγοντας σε κάθε αντίδραση ή απόφαση είναι σαφώς το νεαρό της ηλικίας των πρωταγωνιστών και η μειωμένη εμπειρία τους σε ανάλογους χειρισμούς. Γι’ αυτό και οι συναισθηματικές εξάρσεις είναι έντονες ή κλίνουν προς την αθεράπευτη απογοήτευση.

Ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να εγκλωβίζει τον περιβάλλοντα χώρο μιας σκηνής και να την παρουσιάζει σχεδόν με οπτικό τρόπο στον αναγνώστη. Διεισδύει στην ψυχή των ηρώων του και, ανοίγοντας μεγάλες παρενθέσεις, αναδεικνύει τον εσωτερικό τους κόσμο. Έτσι, μέσα από αυτές τις ενδόμυχες σκέψεις, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τα πραγματικά αίτια μια κρίσης. Από τι οδηγείται το ένστικτο; Από τι η τάση διαφυγής; Από τι η αναζήτηση του εγώ; Άνθρωποι καθημερινοί, μα τόσο διαφορετικοί. Άνθρωποι που ο έρωτας τους δίνει φτερά ή που τους στερεί τον προσωπικό τους χώρο.

Όπως προανέφερα, ο συγγραφέας περνά από ισχυρά τεστ την έννοια της φιλίας και το πόσο μπορεί να αντισταθεί στις παρεμβάσεις τρίτων. Κατά τη γνώμη μου, η φιλία των δύο ηρώων αποτυγχάνει πλήρως, καθώς στις δύσκολες στιγμές είναι ουσιαστικά απούσα. Με την πρώτη εισβολή του έρωτα στο κόσμο των πρωταγωνιστών, η φιλία παραμερίζεται και καθοδηγείται απόλυτα από το γυναικείο φύλο, που έρχεται με παρεμβατικό τρόπο στη ζωή των δυο αντρών. Αυτή είναι μια διαδικασία που λίγο πολύ την ζήσαμε όλοι στη ζωή μας. Εάν το άτομο δεν αναπτύξει άμυνες στα θέλω του συντρόφου του, εύκολα ξεχνά φιλίες και εύκολα απομονώνεται από τις συνήθειες της προηγούμενης ζωής του. Μπορεί στο τέλος του βιβλίου να υπάρχει επανασύνδεση, αυτό όμως επιτυγχάνεται μόνο μετά την κατάρρευση των σχέσεων ή των προσδοκιών τους.

Το βιβλίο κλείνει με την παρέμβαση του πεπρωμένου, που όπως σε ως αρχαία τραγωδία, αφήνει να εννοηθεί πως υφίστανται κάποιες εξωτερικές δυνάμεις που καθορίζουν την πορεία μας στο χρόνο. Ο οιωνός δίνεται στο Μηνά, μα σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, οι "άγνωστες δυνάμεις" δεν παρεμβαίνουν ποτέ στις ανθρώπινες αποφάσεις. Υπάρχει πάντα η "ανθρώπινη ελευθερία" στην τελική επιλογή. Πεπρωμένο λοιπόν, αλλά εναρμονιζόμενο με τον χαρακτήρα και την στάση ζωής του καθενός.

Μήπως τελικά είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούμε το πεπρωμένο μας ή απλά έρχεται με πονηριά να μας δοκιμάσει και να μας σκανδαλίσει; Την απάντηση δε θα την μάθουμε ποτέ…

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Λογοτέχνης - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

 

 

 

Read 3228 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας