Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 13:15

«Υποψία Πύρινη» Βασιλική Εργαζάκη (Εκδόσεις Μέγας Σείριος)

Written by
2336
«Υποψία Πύρινη»  Βασιλική Εργαζάκη (Εκδόσεις Μέγας Σείριος)

 

 

«Υποψία Πύρινη»

Βασιλική Εργαζάκη

Ποίηση

Έκδοση: Α'

ISBN: 978-960-7350-99-2

Σελίδες: 86

Εκδόσεις Μέγας Σείριος

 

 

 

Σημείωμα του Εκδότη

Η ζωή είναι γεμάτη παραινέσεις και εναύσματα, προσφέροντας συνεχώς μικρές υποψίες για αυτό που υπάρχει στο βάθος της, στην ουσία της. Ποιητής είναι αυτός που στέκεται τις στιγμές αυτές - στις οποίες φανερώνεται το μεγαλείο της ζωής, η πύρινη φύση της - και μεταφέρει στους στίχους του αυτό που αντίκρισε όχι ως απόκτημα προσωπικό αλλά ως βίωμα πανανθρώπινο.

Η Βασιλική Εργαζάκη, ως γνήσια ποιήτρια, ανοίγει την αγκαλιά της και αναπνέοντας τον καθαρό αέρα των στιγμών, μοιράζεται με τον αναγνώστη τη δική της υποψία γι' αυτό που υπάρχει πίσω και πέρα από τα φαινόμενα.

Στη δεύτερη ποιητική της συλλογή, το κάθε ποίημα είναι ένα λουλούδι που μόλις έχει ανοίξει, αγκαλιάζοντας στα πέταλα του άρωμα κρυφό ακόμα, ένα νόημα, μια ιδέα, μια έννοια αφανέρωτη. Για να μη χαθούν τα λουλούδια αυτά στους ανέμους της ζωής, τα κάναμε γιρλάντα, που παραδίνουμε με σεβασμό στην ανθρωπότητα, να σκύψει και να μυρίσει το κρυμμένο άρωμα, να φτάσει στα εσώτερα των ποιημάτων και να ξετυλίξει τα πέταλα τους, περνώντας από την υποψία στην πραγμάτωση του αληθινού ανθρώπινου πνεύματος.

 

Ανδρέας Χ. Δρίτσας

Υπεύθυνος των Εκδόσεων Μέγας Σείριος

 

 

 

Δείγμα γραφής:

 

 

Εικόνα

 

 

Ανυπόταχτη Γη,

των Ανέμων πηγή,

να χαθώ στη νυχτιά δε μ' αφήνεις

τα μεγάλα μικρά

και τα λίγα πολλά

μου τα δίνεις.

 

 

Του απείρου παλμός

της ελιάς ο ανθός

και στο χώμα η φλέβα που θρέφει

σ' ένα κλήμα φτερό

τον ευώδη χυμό

και τη μέθη.

 

 

Στων ματιών το βυθό

-σ' όποιο ζόφος βρεθώ-

ανατέλλει γαλάζια εικόνα

που 'ναι ο Ήλιος χρυσός

και ραμφίζει το φως

χελιδόνα.

 

 

Και στοχάζομαι πως

όλα είναι από φως

και η πάσα οδύνη στη φύση

έχει λόγο, γιατί

καθαρή μια πηγή

θα γεννήσει.

 

 

 

Η Βασιλική Κ. Εργαζάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να ασχολείται με την ποίηση από μικρή ηλικία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί, έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ποιητικά ημερολόγια καθώς και σε παγκόσμιες ποιητικές ανθολογίες. Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή συνέδρια Ποίησης και η ποίησή της έχει βραβευτεί. Έχει επίσης βραβευτεί και σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποίησης. Είναι μέλος του «Λογοτεχνικού Εργαστηρίου» των εκδόσεων «Μέγας Σείριος» και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών, Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Αλβανίας “Pegasi”.  Η πρώτη της ποιητική συλλογή «μικροί ναοί στο κύμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέγας Σείριος» και έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, έχει λάβει αξιόλογες κριτικές από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η ποιητική συλλογή βραβεύτηκε από το περιοδικό Λόγου Τέχνης και Πολιτισμού «Κελαινώ» σαν ένα από τα καλύτερα βιβλία του έτους 2011-2012.

Είναι παντρεμένη με τον φυσικό και συγγραφέα διδακτικών βιβλίων Θανάση Κ. Σκαλωμένο και έχει δυο παιδιά. Σήμερα ζει στην Αθήνα και διδάσκει σε σχολείο της μέσης εκπαίδευσης.

 

 

Read 2336 times

Latest from apostaktirio team