Print this page
Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 16:43

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παραμύθι της Σωτηρίας Κυρμανίδου «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα»

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παραμύθι της Σωτηρίας Κυρμανίδου «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα»

 

 

Κυρμανίδου Σωτηρία «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα»

 

Το καινούριο παραμύθι της Σωτηρίας Κυρμανίδου, φέρει τον τίτλο «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα». Περιπλανώμενος ο Καπνούλης, φεύγει από το μέρος που ζει και ανακαλύπτει τυχαία μια χώρα με πολύ διαφορετικά δεδομένα, από αυτά της δικής του αρνητικής καθημερινότητας. Εκεί γνωρίζει έναν άλλο κόσμο, καλύτερο και καθαρότερο…

Ο τίτλος από μόνος του εμπεριέχει μια αντίφαση, όπως επίσης και η πολύ ωραία εικόνα του εξώφυλλου, η οποία δείχνει δυο ήρωες να μην έχουν καμιά σχέση εμφανισιακά μεταξύ τους. Απ’ την μια ο Λαμπίκος, λαμπερός, αστραφτερός, χαμογελαστός και καλοσυνάτος και απ’ την άλλη ο Καπνούλης, ατημέλητος, βρώμικος, με μια δυσωδία που αναδύεται από το σώμα του και με μια έκφραση αμηχανίας, ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις για την ιστορία που θ’ ακολουθήσει.

Όλο το παραμύθι είναι γεμάτο από αντιθέσεις: Αστραφτοχώρα – Διπλανή πολιτεία, Λαμπίκος – Καπνούλης, καθαρά ρούχα  - βρώμικα ρούχα, μυρωδάτοι άνθρωποι απαίσια μυρωδιά. Με αυτόν τον ευφυή τρόπο, η συγγραφέας επιχειρεί να περάσει ένα αντικαπνιστικό μήνυμα στα παιδιά, μεταδίδοντάς τους μια αρνητική εικόνα για την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Σύμμαχος στην προσπάθειά της η πολύ ωραία εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά, που συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη εμπέδωση αυτών των μηνυμάτων.

Στο βιβλίο θίγονται επίσης κάποιες αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές, που δεν αφορούν ωστόσο μόνο το κάπνισμα. Η ελλιπής μέριμνα των γονέων προς τα παιδιά τους, η μη τήρηση της ατομικής υγιεινής, η αδιαφορία πολλών ενεργητικών καπνιστών για την επιβάρυνση της υγείας τους ή των “αθώων” παθητικών καπνιστών. Αναδεικνύονται ωστόσο και ορισμένα θετικά στοιχεία του ανθρώπινου χαρακτήρα, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η καλοσύνη, η φιλοξενία, η διακριτικότητα.

«Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα» είναι ένα υπέροχος συνδυασμός λόγου και εικόνας, που έλκει από την πρώτη στιγμή την προσοχή των παιδιών, τα κάνει να προβληματίζονται, να σκέφτονται, να εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή το περιβάλλον που ζουν, να αποδοκιμάζουν ή να επιδοκιμάζουν συμπεριφορές. Γι’ αυτό και θεωρώ πως οι στόχοι της συγγραφέως επιτυγχάνονται με τον καλύτερο τρόπο.

Είχα επίσης την έμπνευση να καταγράψω επακριβώς τις εντυπώσεις κάποιων παιδιών μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Σας παραθέτω λοιπόν αυτούσια ορισμένα σχόλιά τους:

 

 

«Ο Λαμπίκος είναι όμορφος, πολύ καθαρός, με άσπρα ρούχα. Είναι ευγενικός. Δεν είπε στον Καπνούλη ότι βρωμάει και δεν τον έδιωξε» 

«Η εικόνα της Αστραφτοχώρας είναι πολύ ωραία, αλλά δεν μου άρεσε η άλλη πολιτεία, γιατί είναι βρώμικη, δεν έχει δέντρα και φύση» 

«Μου άρεσε το παραμύθι επειδή οι περισσότεροι άλλαξαν συνήθειες και κατάλαβαν το λάθος τους» 

«Μου άρεσε που ο Λαμπίκος δεν τον έδιωξε επειδή βρωμούσε, αλλά τον έκανε φίλο του» 

«Στο τέλος ο Καπνούλης έλαμπε…»

 

Τα συγχαρητήρια μου στην κυρία Κυρμανίδου, με την ευχή να συνεχίσει να χαρίζει στους αναγνώστες της, όμορφες ιστορίες, γεμάτες με χρήσιμα μηνύματα.

  

Παπακώστα Ελένη

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

 

 

Πληροφορίες για το βιβλίο και επικοινωνία με τη συγγραφέα, στο email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

Read 3230 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.