Print this page
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 20:59

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Ελίζας Νάστου «Στο αντίθετο ρεύμα» (Γκοβόστης)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το μυθιστόρημα της Ελίζας Νάστου «Στο αντίθετο ρεύμα» (Γκοβόστης)

 

 

«Στο αντίθετο ρεύμα»

Ελίζα Νάστου

Εκδόσεις Γκοβόστη

 

Το μυθιστόρημα «Στο αντίθετο ρεύμα» της Ελίζας Νάστου αποτελεί τη συνέχεια του μυθιστορήματος «Εκτός τροχιάς». Η ηρωίδα Νάστια, πλησιάζοντας στην ενηλικίωσή της και “αφήνοντας πίσω” την έφηβη κοπελίτσα, όπως  την συναντήσαμε στο προηγούμενο βιβλίο, κάνει όνειρα και περιμένει τη στιγμή που θα είναι ελεύθερη να ορίζει τη ζωή της, χωρίς να χρειάζεται να δίνει λογαριασμό σε κανένα και χωρίς να υποκρίνεται. Ο διακαής της πόθος είναι να συναντήσει επιτέλους, μετά από 3 χρόνια, τον αγαπημένο της Ιλίρ. Όλα δείχνουν ότι πάνε κατ’ ευχήν. Τι θα συμβεί όμως όταν θα πλησιάσει η ώρα της εκπλήρωσης του σχεδίου της; Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα;  Θα ζήσει επιτέλους η Νάστια τη ζωή που ονειρεύτηκε ή η μοίρα θα ορίσει την πορεία των πραγμάτων; Μπορεί η αγάπη να βγει αλώβητη μέσα από δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις;

Η συγγραφέας κινείται στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο μυθιστόρημά της, διατηρώντας παρόμοιους θεματικούς προσανατολισμούς. Με ιδιαίτερα εκφραστικό και παραστατικό τρόπο περιγράφεται η ψυχοσύνθεση μιας ερωτευμένης κοπέλας που εμμένει να ζήσει τον έρωτά της ακόμη κι αν χρειαστεί να φλερτάρει με τον κίνδυνο και να ρισκάρει τα πάντα. Γι’ αυτό και τολμά να περάσει «στο αντίθετο ρεύμα», όπως μας δίνεται ο τίτλος του βιβλίου.

Το κοντράστ ανάμεσα στον κόσμο της Νάστια και του Ιλίρ είναι έντονο. Στο μυθιστόρημά της η Ελίζα Νάστου διεισδύει στον “λαμπερό” κόσμο ορισμένων πλουσίων οικογενειών, που πασχίζουν να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή κοινωνική εικόνα χωρίς συχνά να ενεργούν, όπως πραγματικά νιώθουν. Διαπροσωπικές σχέσεις ή γάμοι που στηρίζονται στο συμφέρον, στην υποκρισία και στο ψέμα. Ο υλισμός και η αλαζονεία έχουν κυρίαρχη θέση στη ζωή τους. Πολλοί από τους γόνους αυτών των οικογενειών έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία σε σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς πολλές φορές να έχουν τα κατάλληλα προσόντα.

Αντιθέτως με τα προλεγόμενα, η συγγραφέας μάς παρουσιάζει και την “σκοτεινή” όψη του νομίσματος κάποιων περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Εκεί όπου κυριαρχεί η ενδοοικογενειακή βία και η ένδεια. Περιγράφεται η ατυχία κάποιων παιδιών που μεγαλώνουν μέσα σε νοσηρές καταστάσεις, κάτω από άθλιες συνθήκες και με μόνιμο σύντροφο το φόβο. Πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτά τα παιδιά να ξεφύγουν από αυτόν τον κλοιό και να μετεξελιχθούν σε κάτι καλύτερο, δίχως να ακολουθήσουν τη λάθος πορεία ορισμένων παραβατικών γονέων;

Η συγγραφέας ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Με λιτό και κατανοητό τρόπο, θίγει και επιμέρους ζητήματα, όπως ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός, η νεανική αφέλεια στις αποφάσεις, η σεξιστική συμπεριφορά κάποιων ανδρών απέναντι στο γυναικείο φύλο, η δύναμη της φιλίας.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, μέθοδος που προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια στη συγγραφέα να περιγράψει με ευκρίνεια την ψυχολογία της ηρωίδας της.  Η ροή της αφήγησης γίνεται ταχύτατη στα τελευταία κεφάλαια και προσφέρει στον αναγνώστη στιγμές αγωνίας και εγρήγορσης. Σκηνές με πολλές εναλλαγές και δυνατές ανατροπές, που δημιουργούνται με παραστατικό και κινηματογραφικό τρόπο. Θα λέγαμε πως το “ερωτικό σκηνικό” δίνει τη σκυτάλη του σε μια αγωνιώδη περιπέτεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο αισιόδοξο μήνυμα που περνάει στον αναγνώστη η συγγραφέας: η ελπίδα πρέπει να βασιλεύει διαρκώς μέσα μας. Ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή μπορούν να υπάρξουν ακόμα και όταν ένα ένοχο και σκοτεινό παρελθόν βαραίνει την ψυχή μας. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν μια καλύτερη τύχη.

Θέλω να ευχηθώ στην Ελίζα Νάστου καλή συνέχεια στο συγγραφικό της έργο και να την παροτρύνω, ως αναγνώστρια πρωτίστως, να μπαίνει με μεγαλύτερη ορμή «στο αντίθετο ρεύμα». Καθώς διακρίνεται στη γραφή της μια ιδιαίτερη ικανότητα στις περιπετειώδεις και ανατρεπτικές σκηνές, που πολλές φορές είναι δυνατότερες από τα στερεότυπα του αισθηματικού πεδίου. Η Ελίζα Νάστου έχει το ταλέντο και τη γνώση να πετύχει ακόμα υψηλότερους στόχους.

 

 

Παπακώστα Ελένη

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

 

 

 

 

Επιμέλεια κειμένου:

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

Read 2236 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.