Print this page
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 14:55

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Σάββα Καλιοντζή «Εκτός ορίων» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το βιβλίο του Σάββα Καλιοντζή «Εκτός ορίων» (Άνεμος Εκδοτική)

 

 

Σάββας Καλιοντζής

«Εκτός ορίων»

'Ανεμος Εκδοτική

 

Τον Σάββα Καλιοντζή δεν τον γνωρίζω προσωπικά, μα είχα τουλάχιστον την ευκαιρία, μέσα από το βιβλίο του «Εκτός ορίων» να αποκρυπτογραφήσω πολλά στοιχεία του εαυτού του. Διότι, όπως είναι γνωστό, οι συγγραφείς αφήνουν πάντα στα έργα τους ένα προσωπικό στίγμα που τους προσδιορίζει και τους χαρακτηρίζει. Ο Σάββας Καλιοντζής λοιπόν είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το μυστήριο, την περιπέτεια και τις παράξενες ιστορίες. Οδηγεί σε συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις τους αναγνώστες τους και αδημονεί για τις αντιδράσεις τους.

Το βιβλίο «Εκτός ορίων» δεν είναι ούτε μυθιστόρημα, ούτε συλλογή διηγημάτων, με βάση την έκταση των κειμένων του. Πρόκειται λοιπόν για τρεις αυτοτελείς ιστορίες μυστηρίου, ενώ στο τέλος υπάρχει και μια παραλλαγή ενός λαϊκού μύθου, που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι. Τρία ψυχολογικά θρίλερ με περιπετειώδη πλοκή, υπέρμετρη αγωνία, μυστήριο και ζωηρότατες σκηνές. Ένα έγκλημα που ζητάει εξιλέωση μέσα από τα μάτια και την ψυχή του βασικού ήρωα – αυτόπτη μάρτυρα, μια ιδιαίτερη εμπειρία ενός ζευγαριού σε ένα απόμερο ξενοδοχείο, ένας φοιτητής που πιάνει δουλειά σε ένα γραφείο τελετών. Εντυπωσιάστηκα με το σχεδόν Χιτσκοκικό «Ένα πλήρες δείπνο» που, όχι μόνο σε καθηλώνει, αλλά που σε κάθε σκηνή, επιδιώκεις να βρεις τον ένοχο ή την πιθανή λύση της αινιγματικής υπόθεσης. Η περιγραφική ικανότητα του συγγραφέα είναι τέτοια, που θαρρείς πως παρακολουθείς στην οθόνη τα τεκταινόμενα ή ότι ακούς τους διάφορους ήχους του περιβάλλοντος χώρου. Ένα θρίλερ που αγγίζει την παράνοια του «Fargo», χωρίς ουδέποτε πάραυτα να έχεις έρθει σε επαφή με κάποια μακάβρια σκηνή. Και αυτό είναι από μόνο του επιτυχία…  Πολύ δυνατό επίσης το «Ζητείται νέος», που εκτός από την περιέργεια που σου προκαλεί ώστε να κατανοήσεις τι πραγματικά συμβαίνει, δεν λείπουν οι στιγμές που το χιούμορ κάνει την εμφάνισή του και ελαφραίνει την ατμόσφαιρα. Χιούμορ σαρκαστικό και σκανδαλιστικό που σου αφήνει μια πικρόγλυκη γεύση.

Ιδιαίτερα ευρηματικές όλες του οι ιστορίες, που σε κρατούν σε εγρήγορση και σε ωθούν να “ρουφάς” κάθε σελίδα. Όχι, ο Σάββας Καλιοντζής δεν έχει σκοπό να μας προσφέρει ένα λογοτεχνικό έργο “διδακτισμού” ή ηθογραφικών στοιχείων. Δεν πλατειάζει άσκοπα και δεν μεταφέρει περιττές πληροφορίες. Παίζει αντιθέτως με την ψυχολογία του ατόμου, τους φόβους του και τις αντιδράσεις του κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις. Όπως και ο ίδιος ομολογεί στο τέλος, ο κύριος στόχος του είναι να ανεβάσει την αδρεναλίνη μας, να “τεστάρει” τις αντοχές μας και ως αποτέλεσμα όλων αυτών, να μας κάνει ανθρώπους που αντιδράμε και παλεύουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Μας παροτρύνει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με το άγνωστο, το μη λογικό ή αν θέλετε με το μεταφυσικό, όχι απαραιτήτως επειδή ο ίδιος συντάσσεται μαζί του, αλλά γιατί ο φόβος του άγνωστου πάντα εξάρει την φαντασία μας και τέρπει την ψυχή μας. Άλλωστε με τέτοιες ιστορίες μεγαλώσαμε, γελάσαμε, γνωρίσαμε τα γενετήσια ένστικτά μας.

Εύχομαι το «Εκτός ορίων» να πετύχει τους επιθυμητούς του στόχους και να αγγίξει τις ψυχές των αναγνωστών, με τον τρόπο που ο Σάββας Καλιοντζής επιθυμεί. Σ’ εμένα πάντως άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός πως το περιεχόμενό του διέφερε σημαντικά από τις συνήθεις μορφές αναγνωσμάτων που περνούν από τα χέρια μου…

Καλή συνέχεια του εύχομαι.

 

 

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/ektos-orion.html

 

 

Ο Σάββας Καλιοντζής γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1967 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το Αγγελοχώρι του ομώνυμου νομού. Ασχολείται με την πεζογραφία και την ποίηση. Γράφει διηγήματα μυστηρίου, θεατρικά έργα και αποφθέγματα. Έχει εκδώσει το βιβλίο Ρήσεις (Μαλλιάρης Παιδεία 2010), έχει συμμετάσχει στο ανθολόγιο ποίησης Η μοναξιά είναι χάρισμα (Μαλλιάρης Παιδεία 2011) και το 2014 εξέδωσε το βιβλίο Σκιές (Άνεμος Εκδοτική).

 

 

Read 2433 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας