Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 10:32

O Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα του Νικόλα Καραβά «Συμβαίνουν κάθε μέρα» (Εκδόσεις Quercus)

O Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα του Νικόλα Καραβά «Συμβαίνουν κάθε μέρα» (Εκδόσεις Quercus)

 

 

«Συμβαίνουν κάθε μέρα»

Νικόλας Καραβάς

Εκδόσεις Quercus

 

Κάτω από τον συγκεκαλυμμένο τίτλο «Συμβαίνουν κάθε μέρα», κρύβεται μια από τις πιο πρωτότυπες και περίεργες, συνάμα, νουβέλες που έχω διαβάσει. Έργο  του συγγραφέα Νικόλα Καραβά και των Εκδόσεων Quercus, που αν και σου προκαλεί αρχικά μια σύγχυση στο να κατανοήσεις τι συμβαίνει, στο τέλος τα πράγματα μπαίνουν σε μια συγκεκριμένη σειρά και τίθενται κάτω από μια ιδιαίτερη λογική και φιλοσοφία.

Ένας νέος μετακομίζει σε μια πολυκατοικία όπου και αρχίζει να γνωρίζει τους υπόλοιπους ενοίκους της. Στο νέο του ωστόσο περιβάλλον αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά, αρχίζει να βιώνει κάποιες περίεργες και εξωπραγματικές καταστάσεις. Άνθρωποι εκκεντρικοί, γεμάτοι μυστήριο, τόποι φανταστικοί έξω από τα όρια του νου, ταξίδια και συναντήσεις μακριά από τα δεδομένα της λογικής. Ο ήρωας, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο θα βρεθεί κάτω από σημαντικά ψυχολογικά διλλήματα σχετικά με το τι είναι υπαρκτό και τι δημιούργημα της φαντασίας.

Ο συγγραφέας σκηνοθετεί ένα σουρεαλιστικό ταξίδι, με φόντο όχι ένα μέρος μαγικό και παραμυθένιο, αλλά το κέντρο μιας μεγαλούπολης. Μια ενέργεια που κάνει περισσότερο ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο καθώς το φέρνει σε πλήρη εναρμόνιση με αυτό που ζούμε σήμερα οι περισσότεροι. Τον θορυβώδη, τον γκρίζο, τον πολυπολιτισμικό, αστικό κόσμο. Τον κόσμο των μυστικών και των αγνώστων γειτόνων. Των τεχνολογικών εφαρμογών και της ανάμειξης των διαφορετικών ανθρώπων, τόσο σε χαρακτήρα όσο και σε κουλτούρα.

Όλη η αφήγηση θυμίζει την μη συγκροτημένη σκέψη ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει κάποια ψυχική νόσο. Γρήγορη και ανορθόδοξη ροή του συλλογισμού, ξαφνική αλλαγή διάθεσης και βίαια μεταπήδηση από θέμα σε θέμα. Ένα οπτικό σκανάρισμα του περιβάλλοντος με πράγματα που λέγονται και πράγματα που, αν και τα σκεφτόμαστε, δεν τα συμπεριλαμβάνουμε στον λόγο μας. Συχνά, ακόμα και ο ίδιος ο ήρωας διερωτάται εάν το υποσυνείδητό του τού παίζει κάποιο παιχνίδι ή εάν είναι δυνατόν να συμβαίνουν πράγματα που θεωρείται απίθανο να συμβούν.

Κι εκεί που προσπαθείς να κατανοήσεις τι πραγματικά συμβαίνει, έρχεται στο τέλος ο συγγραφέας και θέτει κάποια καίρια φιλοσοφικά ερωτήματα, τα οποία λίγο πολύ έχουμε όλοι σκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Μήπως υπάρχει τελικά κάτι παραπέρα από τα στάνταρ που βιώνουμε, αλλά το μυαλό μας δεν είναι εκπαιδευμένο στο να τα συλλαμβάνει; Μήπως ό,τι θεωρούμε παράλογο, πρέπει να το θέσουμε κάτω από ένα νέο διερευνητικό διάλογο; Βέβαια αυτά τα ερωτηματικά που προκύπτουν από το βιβλίο, μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική βάση για μια μεγάλη συζήτηση που μπορεί να αφορά το μεταφυσικό, την έντεχνη δημιουργία ψευδαισθήσεων, την ίδια την επιστημονική φαντασία. Άραγε είναι δυνατόν να «Συμβαίνουν κάθε μέρα» πράγματα που θωρούμε απίθανο να συμβαίνουν; Είναι στην ευχέρεια του καθενός να ψάξει και να αναζητήσει τις απαντήσεις του…

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα ρηχό και εύκολο βιβλίο, αν και σαφώς εμπεριέχει τις δυσκολίες του για τον μη πεπαιδευμένο αναγνώστη. Γιατί είναι αλήθεια πως συχνά το αναγνωστικό κοινό, μέσα στην πίεση της καθημερινότητας, ψάχνει για πιο εύπεπτα και ευκολοδιάβαστα βιβλία, που δεν σε βάζουν στη διαδικασία να οδηγήσεις τους συνειρμούς σου σε ένα άλλο διαφορετικό επίπεδο.

Θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια στο Νικόλα Καραβά, με νέους πρωτότυπους συγγραφικούς πειραματισμούς.

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών

 

 

 

Γνωρίστε τον συγγραφέα...

Ο Νικόλας Καραβάς είναι περιβαλλοντολόγος, διδάκτορας με ειδίκευση στη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο στη λογοτεχνική του γραφή ασχολείται με διαφορετικά θέματα. Το πρώτο του μυθιστόρημα είναι το "Θα" ενώ υπογράφει και το σενάριο για το comic "Υπάλληλοι". Τα γραπτά του φιλοδοξούν να ντύσουν πραγματικές καταστάσεις και συλλογισμούς με το φανταστικό στοιχείο αποκαλύπτοντας τελικά μισές αλήθειες και ολόκληρα παραμύθια.

 

 

Read 2040 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας