Print this page
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 15:31

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ελισάβετ Τάρη, "Η καμήλα που ήθελε να γνωρίσει το χιόνι" (FYLATOS PUBLISHING)

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ελισάβετ Τάρη, "Η καμήλα που ήθελε να γνωρίσει το χιόνι" (FYLATOS PUBLISHING)

Ελισάβετ Τάρη

Η καμήλα που ήθελε να γνωρίσει το χιόνι

FYLATOS PUBLISHING

Άραγε η καμήλα της Ελισάβετ Τάρη είναι μια καμήλα σαν όλες τις άλλες; Μα όχι φυσικά! Γιατί αυτό; Διότι δεν ήθελε να παραμείνει στον τόπο της, όπως οι άλλες καμήλες, αλλά ήθελε να ταξιδέψει και να γνωρίσει το χιόνι, όπως και ο ομώνυμος τίτλος του παραμυθιού, “Η καμήλα που ήθελε να γνωρίσει το χιόνι”. Θα καταφέρει λοιπόν να πραγματοποιήσει το όνειρό της ή θα παραμείνει στη ζωή που έκανε έως τώρα; Τελικά η νοσταλγία για την πατρίδα είναι τόσο δυνατή ώστε να μην μπορούμε να ζήσουμε μακριά της; Ας το ανακαλύψουμε λοιπόν! 

Στο παιδικό αυτό βιβλίο, μέσα από τις περιπέτειες της πρωταγωνίστριάς του, της καμήλας, ο μικρός αναγνώστης ανακαλύπτει πως στον πλανήτη μας υπάρχουν μέρη με διαφορετικό φυσικό περιβάλλον, αλλιώτικες κλιματολογικές συνθήκες και διαφορετικά είδη ζώων. Επομένως είναι μια καλή αφορμή για το παιδί να κατανοήσει την έννοια “διαφορετικότητα” και ν’ αντιληφθεί πως πρέπει να τη σεβόμαστε και να τη δεχόμαστε. Κι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από τα μάτια της καμήλας, η οποία βλέπει πως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ενδυματολογικές προτιμήσεις, δε μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν έχουν το ίδιο χρώμα, δεν ζουν με τον ίδιο τρόπο, η κάθε πόλη έχει τη δική της ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ρυμοτομία. Επίσης στο ταξίδι της καμήλας, αναφέρονται τα κυριότερα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και σημαντικές λέξεις που προσδιορίζουν συναισθήματα, όπως ενδεικτικά «… περιέργεια,  απορημένη, ξαφνιάστηκε, λυπήθηκε, ενθουσιάστηκε, απογοήτευσε, χαρούμενη,  κατατρόμαξαν, φοβισμένη, έκπληκτος, απορία, χαρά, λυπημένη, αναπολούσε….» Φυσικά σε όλα τα παραπάνω προστίθεται ο σεβασμός και η αγάπη για όλα τα ζώα του κόσμου. 

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, η Ελισάβετ Φράγκου έχει δημιουργήσει όμορφες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, για τους μικρούς φίλους που θα θελήσουν να  ξετυλίξουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι της καμήλας.   

Να συγχαρώ λοιπόν τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό, Ελισάβετ Τάρη, για το όμορφο κείμενο που μας προσέφερε, όπως και τον Ηρακλή Αγαθαγγελίδη, που το στόλισε με υπέροχες εικόνες. 

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ στους μικρούς αναγνώστες, να απολαύσουν το μακρινό ταξίδι της καμήλας, και μέσα απ’ αυτό, να αποκτήσουν κι εκείνοι τη θέληση να ανακαλύπτουν συνεχώς καινούρια μέρη και πράγματα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούν πως η γνώση κρύβει δύναμη!

Παπακώστα Ελένη   

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. 

Περισσότερα για το βιβλίο...   

Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και έλαβε την εγκύκλια μόρφωσή της. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενική Αγωγή στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.  Είναι επίσης πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της ίδιας Σχολής στον Τομέα της Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου, με ειδίκευση στη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση.

Διορίστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση και εργάστηκε σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Υπηρέτησε επίσης ως διευθύντρια στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Το 2012 επιλέχθηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην 1η Εκπαιδευτική Περιφέρεια του Ν. Πέλλας. 

Ως εκπαιδευτικός, ασχολήθηκε με θέματα αντιρατσιστικής αγωγής, κοινωνικού αποκλεισμού και ισότητας ευκαιριών στην Εκπαίδευση με δημοσίευση άρθρων και παρουσίαση εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με προγράμματα φιλαναγνωσίας στην εκπαίδευση και έχει εκδώσει δύο βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.

 

 

 

 

 

 

Read 1767 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.