Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 21:44

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο της Σοφίας Παπαηλιάδου «Το κύμα και η θάλασσα δεν χώρισαν ποτέ» (Άνεμος Εκδοτική)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το βιβλίο της  Σοφίας Παπαηλιάδου «Το κύμα και η θάλασσα δεν χώρισαν ποτέ» (Άνεμος Εκδοτική)

Το βιβλίο «Το κύμα και η θάλασσα δεν χώρισαν ποτέ» της Σοφίας Παπαηλιάδου δεν συγκαταλέγεται με σαφήνεια ούτε στην κατηγορία των μυθιστορημάτων αλλά ούτε σ’ αυτή των διηγημάτων. Θα έλεγα ότι μοιάζει περισσότερο με μια συλλογή ιδιαίτερων κειμένων που εστιάζουν στη ζωή, στον έρωτα και στην προδοσία της έννοιας “αγάπη”. Το εν λόγω βιβλίο θα μπορούσε να ιδωθεί επίσης κι ως ένα εγχειρίδιο ζωής στην επίτευξη της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας. 

Κεντρικός μύθος δεν υπάρχει αφού κορμός του έργου είναι η ειλικρινής κατάθεση κάθε προσωπικής σκέψης με έντονα εξομολογητική διάθεση. Αυτή η κατάθεση δεν ενδύεται κανένα αυστηρό λογοτεχνικό κανόνα παρά μόνο συντροφεύεται από ένα πηγαίο αυθορμητισμό και γνήσιο συναίσθημα. Οι λέξεις γίνονται καθρέφτης στον οποίο σχηματίζεται το είδωλο μας. Άραγε πόσοι από εμάς πια δίνουμε σημασία στην αγάπη και πόσοι από εμάς αφιερώνουμε χρόνο στη θεραπεία της ψυχής; 

Ήρωες είναι το ‘’εγώ’’ και το ‘’εσύ’’. Κάθε ‘’εγώ’’ που ζητά κάτι παραπάνω, περισσότερη αγάπη, περισσότερο έρωτα, περισσότερη ειλικρίνεια, περισσότερη κατανόηση. Κάθε ‘’εσύ’’ που άλλοτε ανταποκρίνεται στις προσδοκίες κι άλλοτε αποδεικνύεται κατώτερο. Όμως, αυτή η τριβή του ‘’εγώ’’ και του ‘’εσύ’’ παλεύει να γίνει ‘’εμείς’’ μέσα στη δίνη της συναισθηματικής αναισθησίας και αστάθειας.  

«Το κύμα και η θάλασσα δεν χώρισαν ποτέ» είναι ένα έργο που αξίζει της προσοχής μας καθώς στις σελίδες του μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ερωτήματα που κυριαρχούν στις ατέρμονες φιλικές συζητήσεις. Εύχομαι στη συγγραφέα το βιβλίο αυτό να βρει τον στόχο του και ν’ αγγίξει σε βάθος κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που καταχωνιάζει τα συναισθήματά της στα μυστικά ερμάρια της ψυχής της. 

Δήμητρα Γούτση, Φιλόλογος

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Ακριτίδης, Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών - Συγγραφέας  

 

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/kyma.html

 

 

Read 1907 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος