Print this page
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 22:52

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Μαύρου «Ανάσταση ψυχών» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Μαύρου «Ανάσταση ψυχών» (Άνεμος Εκδοτική)

Η «Ανάσταση ψυχών» είναι το δεύτερο κατά σειρά μυθιστόρημα του συγγραφέα και σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρου, το οποίο κυκλοφορεί επίσης από την Άνεμος Εκδοτική. 

Πρόκειται για τη συνέχεια των περιπετειών της Ελληνίδας αρχαιολόγου και καθηγήτριας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Ελένης Νάκου. 

Ο καλός της φίλος και συνεργάτης Αιγύπτιος αρχαιολόγος, Ζάχι Χαβάς εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω του σημάδια και αναπάντητα ερωτηματικά. Η Ελληνίδα αρχαιολόγος, έχοντας στα χέρια της το προσωπικό του σημειωματάριο, θα ακολουθήσει τα ίχνη του, βαδίζοντας σε άγνωστα και επικίνδυνα, για εκείνη, μονοπάτια. Η εξαφάνιση του Ζάχι Χαβας, συνδέεται άρρηκτα με μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τη “χαμένη” γνώση της ανθρωπότητας.  

Η «Ανάσταση ψυχών» είναι ένα συγγραφικό ταξίδι σε διάφορες χώρες της Μεσογείου, σε περιοχές που σημάδεψαν το παγκόσμιο, ενδεχομένως, ιστορικό γίγνεσθαι. Όλα είναι κομμάτια ενός αρχαίου πάζλ, που η ηρωίδα, πιασμένη χέρι χέρι με τον αναγνώστη, καλείται να συμπληρώσει. Πυθαγόρεια φιλοσοφία, σχέσεις μεταξύ θρησκειών, ιστορικότητα σημαντικών προσώπων, αιρέσεις και πολιτικά κινήματα. Άραγε η εμφάνιση του Χριστού στη γη είχε προβλεφτεί από τα πανάρχαια χρόνια; Άραγε η συμβατική ιστορία χρίζει αναθεωρήσεων; Άραγε πίσω από τα πολιτικο-οικονομικά λόμπυ κρύβονται αρχέγονα και θανατηφόρα μυστικά; 

Ο Εμμανουήλ Μαύρος χτίζει βήμα βήμα μια κινηματογραφική περιπέτεια με νικητές και θύματα. Τονίζει την πανανθρώπινη πάλη του καλού με το κακό, η οποία δυστυχώς θα συνεχίζεται εσαεί. Δεν έχει σημασία αν ο αναγνώστης συμφωνεί ή διαφωνεί με τις διάφορες θεωρίες που αναπτύσσει ο συγγραφέας. Θεωρώ πως ο στόχος του είναι κυρίως να μας βάλει να σκεφτούμε πως ίσως υπάρχει και κάτι πιο πέρα από αυτό που βλέπουμε. Από το ορατό και το αισθητό. Εξάλλου η ιστορική και αρχαιολογική γνώση, εξαρτώμενες από τις συνεχόμενες ανασκαφές και τις σταδιακές αποκαλύψεις “χαμένων” αρχείων, πάντα θα εξελίσσονται ή και θα ανατρέπονται σε ορισμένα σημεία. Αν λοιπόν δεν έχουμε “κλειδωμένα” τα πιστεύω μας, μας δίνεται μια πρώτης τάξεως αφορμή να εισέλθουμε σε μια διαδικασία σκέψης και έρευνας, που ίσως μας φανερώσει νέα δεδομένα.    

Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και τρίτη συνέχεια αυτής της “περιπέτειας χωρίς σύνορα”, αλλά τέτοιους είδους υποθέσεις έχουν πάντα πολλά να μας δώσουν... Εύχομαι στο συγγραφέα να βρίσκει πάντα απαντήσεις στις βαθυστόχαστες αναζητήσεις του. 

Αλέξανδρος Ακριτίδης, Συγγραφέας - Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών 

Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/anastasi.html

 

 

 

 

Read 4652 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας