Print this page
Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 08:42

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ελισάβετ Τάρη, «Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί» (FYLATOS PUBLISHING)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Ελισάβετ Τάρη, «Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί» (FYLATOS PUBLISHING)

«Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί»

Ελισάβετ Τάρη 

FYLATOS PUBLISHING

Και αφού η νεαρή μάγισσα Σουσουρέλα δίδαξε στις υπόλοιπες μάγισσες την αλφαβήτα, ξεκινάει για μια νέα αποστολή, υπό την καθοδήγηση της δημιουργού της, Ελισάβετ Τάρη. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι μάγοι του «Μαγoπλανήτη» επισκέπτονται τον πλανήτη των μαγισσών για να γνωρίσουν τη Σουσουρέλα και τις φίλες της, ώστε να αναπτύξουν όλοι μαζί μια όμορφη φιλία. 

Η «Μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί» είναι ένα διδακτικό παραμύθι, που με ωραίο και έξυπνο τρόπο παροτρύνει τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να γνωρίσουν τον μαγικό αλλά και χρήσιμο συνάμα κόσμο τον αριθμών. Είναι άλλωστε γνωστό πως η δύναμη των εικόνων, σε συνδυασμό με ένα καλογραμμένο κείμενο, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις παιδικές ψυχές και να μεταδώσουν πιο γρήγορα τα προσδοκώμενα μηνύματα, που στην περίπτωση αυτή δεν είναι λίγα. 

Η Σουσουρέλα εκφράζει την ανανέωση, το καινούργιο, την αγάπη για τη μάθηση. Το σπίτι της διαφέρει από των υπολοίπων μαγισσών και αισθητικά δεν έχει την άγρια όψη ενός κλασικού “μαγόσπιτου” με αράχνες και νυχτερίδες. Πετάει με αεροπλάνο, που αντιπροσωπεύει την εξέλιξη και την τεχνολογία, και αφήνει πίσω της τις ιπτάμενες μαγικές σκούπες. Μαγειρεύει σε ηλεκτρικό φούρνο με αγνά υλικά και όχι σε βρώμικα καζάνια, με φίλτρα και παράξενες συνταγές. Φοράει μοντέρνα ρούχα και όχι μακριά μαύρα πανωφόρια και μυτερά καπέλα. Είναι υπέρμαχος της γνώσης, της λογικής και της προσπάθειας, απορρίπτοντας τα υπερφυσικά ξόρκια που δίνουν έτοιμες λύσεις. 

Θα μου πείτε, μήπως έτσι χάνουμε τη μαγεία των παλιών παραμυθιών; Στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ πως όχι, καθώς ο στόχος της συγγραφέως είναι ξεκάθαρος. Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, πρέπει να μάθουμε από πολύ μικρή ηλικία να ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια. Την προκατάληψη από την πρόοδο. Την οπισθοδρόμηση από την αγάπη για τη μάθηση. 

Το παραμύθι κλείνει με όμορφα παιχνίδια αλλά και με έξυπνες προτάσεις για διάφορες δραστηριότητες. Η έξοχη εικονογράφηση είναι του Κωνσταντίνου Χατζηβασδέκη, ενώ η μουσική επιμέλεια των “δημόσιων εμφανίσεων” της νεαρής μάγισσας, ανήκει στον Σούλη Λιάκο, τραγουδοποιό και στιχουργό από τη Βέροια. 

Οι περιπέτειες της Σουσουρέλας είχαν την ευλογία να μετατραπούν σε μια όμορφη θεατρική παράσταση από το Δημοτικό Σχολείο της Κουλούρας Ημαθίας και να αποσπάσουν ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία των Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων «Ακτίς Ονείρου 2017» στη Θεσσαλονίκη. Σε σκηνοθεσία και διασκευή σεναρίου από την Σοφία Παυλίδου, με σκηνικά και μακιγιάζ από την Δέσποινα Περηφανοπούλου και με τη γλυκιά ερμηνεία της Ειρήνης Κουρκούλης στα τραγούδια. 

Εύχομαι στη συγγραφέα, μέσα από νέους δρόμους και τρόπους, να χαρίζει πάντα στους μικρούς φίλους τη γνώση και το χαμόγελο.

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας

 Περισσότερα για το βιβλίο...   

Η Ελισάβετ Τάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και έλαβε την εγκύκλια μόρφωσή της. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενική Αγωγή στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Είναι επίσης πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της ίδιας Σχολής στον Τομέα της Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου, με ειδίκευση στη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση. Διορίστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση και εργάστηκε σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Υπηρέτησε επίσης ως διευθύντρια στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Το 2012 επιλέχθηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην 1η Εκπαιδευτική Περιφέρεια του Ν. Πέλλας.
Ως εκπαιδευτικός, ασχολήθηκε με θέματα αντιρατσιστικής αγωγής, κοινωνικού αποκλεισμού και ισότητας ευκαιριών στην Εκπαίδευση με δημοσίευση άρθρων και παρουσίαση εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με προγράμματα φιλαναγνωσίας στην εκπαίδευση και έχει εκδώσει βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.
 

Read 1569 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας