Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 17:33

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παραμύθι της Σοφίας – Άννας Παϊδούση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας... Και μετά τι;»

Η Ελένη Παπακώστα σχολιάζει το παραμύθι της Σοφίας – Άννας Παϊδούση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας... Και μετά τι;»

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας... Και μετά τι;»

Σοφία – Άννα Παϊδούση 

Πόσες φορές, όταν ήμασταν παιδιά, δεν είχαμε ακούσει ή διαβάσει τα χιλιοειπωμένα κλασσικά παραμύθια της Χιονάτης, της Σταχτοπούτας, της Πεντάμορφης και του Τέρατος; Και πώς τελειώνουν συνήθως όλα αυτά τα  παραμύθια; «Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…». Με αίσιο δηλαδή τέλος, καθώς όλες οι ηρωίδες τους καλοπαντρεύονται. 

Έλα όμως που η Σοφία – Άννα Παϊδούση μας κάνει να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε, ανατρέποντας αυτό το κατεστημένο με τον τίτλο του παραμυθιού της: «Η Πεντάμορφη και το Τέρας... Και μετά τι;» Τι να συνέβη άραγε σ’ αυτό το τόσο ερωτευμένο ζευγάρι μετά το γάμο του; Κύλησαν όλα ομαλά στην κοινή τους πορείας; Η ζωή των βασιλιάδων είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα και χωρίς σκαμπανεβάσματα; Θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσουν στο διάβα του έγγαμου βίου τους; Δε μας μένει παρά να το ανακαλύψουμε! 

Όπως η ζωή όλων των ανθρώπων, έτσι και της Πεντάμορφης και του Τέρατος – Αλέξανδρου έκρυβε πολλές εκπλήξεις και δυσκολίες, που οι ίδιοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Αλλά για να μην χαλάσω τη μαγεία της αφήγησης, δε θα γίνω πιο αποκαλυπτική. 

Μέσα στις σελίδες αυτού του παραμυθιού συναντάμε ζητήματα, όπως η υιοθεσία και η στάση των θετών γονέων απέναντι στα υιοθετημένα παιδιά, η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης και το πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει τη ζωή μας, η αδερφική ζήλια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης κλπ. Η μαγεία, όπως είναι φυσικό, δεν λείπει απ’ αυτό το παραμύθι, με την εμφάνιση του μάγου Τζέρεμις, που προσφέρει τις “μαγικές” του υπηρεσίες στην πριγκίπισσα Θάλεια, αλλά όπως πάντα, με ανταλλάγματα. 

Το εγχείρημα αυτό της συγγραφέως είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση διακειμενικότητας. Η ιστορία κινείται στο ίδιο μοτίβο με τον αρχικό μύθο και ακολουθεί τον ίδιο προβληματισμό: Η ομορφιά παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας ή αυτό που μετράει είναι τα ψυχικά χαρίσματα του καθενός μας; Οι άλλοι τελικά μας ερωτεύονται γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε ή για αυτό που αντικρίζουν; 

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη συγγραφέα για την πρωτότυπη σύλληψη της ιδέας, να ευχηθώ στους μικρούς αναγνώστες ένα ευχάριστο και απολαυστικό ταξίδι, που σίγουρα θα τους προσφέρει η γραφή της Σοφίας - Άννας Παϊδούση και να τους υπενθυμίσω τα λόγια της Πεντάμορφης: «Η ευτυχία και η αγάπη δεν κρύβονται πίσω από την ομορφιά». 

Παπακώστα Ελένη   

Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  

Σελίδα της συγγραφέως: https://fairytalesbysapaidousi.blogspot.gr/

Read 1563 times

Latest from Παπακώστα Ελένη - Πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.