Print this page
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 13:29

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα του Φώντα Ξενιού, «Οριακό σημείο» (Εκδόσεις Θερμαϊκός)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη νουβέλα του Φώντα Ξενιού, «Οριακό σημείο» (Εκδόσεις Θερμαϊκός)

«Οριακό σημείο» ονομάζεται η νουβέλα του Φώντα Ξενιού, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός. 

Η νουβέλα αφηγείται το προσωπικό δράμα δυο γυναικών, μέσα σε μια γκρίζα μεγαλούπολη, στην οποία βασιλεύει η παρακμή και η αποσάθρωση. Αποσάθρωση της κοινωνίας, οικονομική και πνευματική. Μια πόλη χωρισμένη σε δυο μέρη και δυο ηρωίδες που ακροβατούν ανάμεσα στην προσωπική ανέχεια και στις ανέσεις που προσφέρει η απατηλή αγκάλη των εύπορων ατόμων. 

Αυτό το βιβλίο είναι ο ορισμός του κοντράστ και του συμβολισμού. Ο συγγραφέας δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει τις διαφορές των δυο, εκ διαμέτρου, αντίθετων κόσμων, όπου η ελπίδα, στη μια περίπτωση πεθαίνει μόνη της και στην άλλη τη σκοτώνουν. 

Οι φτωχές περιοχές των ανέργων, των μεταναστών, των νέων που συντηρούνται από γονείς και παππούδες, χωρίς φως στο τούνελ και χωρίς όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Τα πάντα σάπια και κατεστραμμένα, σαν από πυρηνικό όλεθρο. Τα προσωπικά δράματα και η εμφάνιση της κατάθλιψης σε κάθε έκφανση της ζωής. Το σκούρο σκηνικό συμπληρώνουν τα πλημμυρισμένα υπόγεια της νεροποντής, τα σκουριασμένα κτίρια, τα ερειπωμένα σχολεία και οι διαλυμένες εκκλησίες. 

Από την άλλη, οι πλούσιες περιοχές των ευκατάστατων, με τις υπερβολές, τις σπατάλες, τις διαστροφικές συνήθειες ανθρώπων που έχουν τα πάντα, αλλά εκμηδενίζουν τη λογική για να γεμίσουν τα δικά τους προσωπικά κενά. Με φόντο τους κιτς πίνακες, τις χλιδάτες βίλες, τα σεξουαλικά όργια και τ’ ακριβά ναρκωτικά. 

Μα τα κοντράστ συνεχίζονται σε κάθε εικόνα, ως σκηνοθετικά τρικ που θέλουν να σοκάρουν τον αναγνώστη και να του δημιουργήσουν συνειρμούς. “Τιποτένιοι” και χωρίς αρχές άνθρωποι επιδεικνύουν και εμπορευματοποιούν παράσημα πραγματικών ηρώων, η σεμνή εικόνα της Παναγίας μέσα σε αμαρτωλές κρεβατοκάμαρες, “λειτουργοί” της υγείας και της δικαιοσύνης, που αντί να διάγουν ήθος, διασπέρνουν τη διαστροφή και την ανοησία. 

Στον κόσμο που στήνει ο συγγραφέας, ο έρωτας και η σεξουαλικότητα δεν έχουν τη μορφή που γνωρίζουμε. Ο ίδιος σαρκάζει τα, πολλές φορές, άρρωστα αντρικά ένστικτα σε συνδυασμό με τη δύναμη του χρήματος, που μεταλλάσσει το λογικό σε παράλογο, το νορμάλ σε ανώμαλο. Στον κόσμο της ευμάρειας, που περιγράφεται, κυριαρχούν τα φετίχ, η βία, η ανθρώπινη εκμετάλλευση και η ωμότητα. Η γυναικεία φύση εκμηδενίζεται και γίνεται “εμπορεύσιμο προϊόν”. Μήπως τελικά πράγματι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο, είτε στον πόλεμο, είτε σε καιρό ειρήνης; 

Η δημιουργία του χαρακτήρα της βασικής ηρωίδας, η οποία και περιγράφει τα γεγονότα ως αφηγήτρια, είναι υποδειγματική. Σκληρή, άκαμπτη, ψυχολογικά ασταθής, σοβαρή, απόμακρη, ψυχρή, επιφυλακτική. Πίσω από τις πράξεις και τις σκέψεις της υποβόσκει μια παλιά υπόθεση που την χάραξε βαθιά και την μετουσίωσε. Μα παρά τις εξωτερικές επιρροές, παρά τη δική της ανέχεια, καταφέρνει να εξουσιάζει το “είναι” της και να μην γίνεται θύμα των άρρωστων ορέξεων. Με ένα αριστουργηματικό φινάλε, η ηρωίδα κοιτάζει στα μάτια το θεριό και τα παίζει όλα για όλα. Άραγε θα νικήσει; 

Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα εντυπωσιάζει. Αν και υποχρεώνεται από τις περιγραφές να χρησιμοποιεί κάπου κάπου προκλητική ή πρόστυχη γλώσσα, εντούτοις είναι άριστος πεζογράφος, ικανότατος εικονοπλάστης, με μεστούς φιλοσοφικούς στοχασμούς αλλά και με λογοτεχνική χροιά - όπου του το επιτρέπει η περίσταση. Αν σας πω λοιπόν ότι εντυπωσιάστηκα από τη συνολική εικόνα του έργου, θα ήμουν απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Το «Οριακό σημείο» είναι ένα βιβλίο που δεν φεύγει εύκολα από τη μνήμη σου…

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας 

 

Σελίδα του βιβλίου:  http://thermaikos-books.gr/books.php?cat=16&book=209852

Ο Φώντας Ξενιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε αγγλική φιλολογία, ασχολήθηκε όμως με τη μουσική, αρχικά σαν μέλος συγκροτημάτων, και μετά σαν ηχολήπτης, μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος. Ήταν συνθέτης και ενορχηστρωτής της αθηναϊκής μπάντας Alive She Died, των οποίων η διασκευή στο She's Lost Control των Joy Division επιλέχτηκε από την Gucci για την παγκόσμια καμπάνια ρούχων 2016-2017 τριάντα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία! Σαν ηχολήπτης εργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς και συγκροτήματα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν υπεύθυνος ήχου του αθλητικού συγκροτήματος Ελληνικού ( Hellenic Complex ). Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος για μια δεκαετία στο περιοδικό Ήχος των Τεχνικών εκδόσεων, σαν ειδικός των νέων ρευμάτων της ηλεκτρονικής μουσικής.

 

 

 

 

Read 1916 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας