Print this page
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 07:29

«Εκτέλεση» του Ασωνίτη Αλέξανδρου από τις Εκδόσεις Πατάκη

Written by
337
«Εκτέλεση» του Ασωνίτη Αλέξανδρου από τις Εκδόσεις Πατάκη

«Εκτέλεση» του Ασωνίτη Αλέξανδρου από τις Εκδόσεις Πατάκη

Σύνοψη

17 Ιουλίου 2011, χαράµατα: Στα κατεχόµενα της Κύπρου βρίσκονται δολοφονηµένα και τα 94 παιδιά που είχαν πέσει θύµατα απαγωγής δυο µέρες πριν.

17 Ιουλίου 2011, απόγευµα: Φορώντας ένα κατακόκκινο µατωµένο κουστούµι παραδίδεται ως αυτουργός των φόνων ο Βραζιλιάνος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων Κάρλος Λόπεζ Εντίνιο Αλβάρο.

Ποια σχέση µπορεί να έχει µε αυτούς τους φόνους ένας θυρωρός του Δροµοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκοµείου Αττικής, ο αποκαλούµενος Βήτα;

Η Εκτέλεση αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου, του Διονύση Ταλλανδιανού, που, τριάντα επτά χρόνια µετά την εξολόθρευση της οικογένειάς του κατά την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο το 1974, επιστρέφει µε άλλη ταυτότητα, αγοράζει ένα εγκαταλελειµµένο ξενοδοχείο έξω απ' την Κερύνεια και ετοιµάζει ένα εφιαλτικό σχέδιο.

Η Εκτέλεση αποτελεί το πρώτο µέρος της µυθιστορηµατικής τριλογίας Πένθος και Έξαρση, την οποία ο Αλέξανδρος Ασωνίτης έγραφε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

...καταπίνοντας την πίκρα και τον σπαραγµό της που δεν θέλησε, ο Νιονίζιό της, να ξεχάσει, αλλά πάνω-πάνω µόνο, µόνο στα ψέµατα να ξέχναγες, Νιονίζιο, και να συνέχιζες κανονικά την ζωή σου, γιατί και το να ξεχνάς έπος άγραφτο αραψώδητο είναι, αν πρόκειται να επιζήσεις για να θυµάσαι ό,τι ξέχασες επίτηδες, αλλά και γιατί όποιο δράµα δεν αποδραµατοποιείται χάνει την ικµάδα του πένθους του.

Ασωνίτης, Αλέξανδρος Μ.

Ο Αλέξανδρος Μ. Ασωνίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Νοµικά. Το 1995 εξέδωσε το πρώτο του µυθιστόρηµα, Η συνείδηση της αιωνιότητας (Δελφίνι, Εκδ. Πατάκη, 1999). Ακολούθησαν τα Λάλον ύδωρ (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2002), Γεια σου, τηλεόραση! (αφήγηµα, Εκδ. Καστανιώτη, 2006), Το µνηµειώδες σχέδιο του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (νουβέλες, Εκδ. Καστανιώτη, 2009), Εκτέλεση (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2018) και Εκδίκηση (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2019) που αποτελούν τα δύο πρώτα βιβλία της µυθιστορηµατικής τριλογίας Πένθος και Έξαρση.

Έχει γράψει το θεατρικό Η µάνα του Σολωµού, η µάνα του Κάλβου (Πόρφυρας, 2010).

Έχει µεταφράσει από τα αρχαία ελληνικά το µυθιστόρηµα Αλεξάνδρου Βίος του Ψευδοκαλλισθένη (Εκδ. Πατάκη, 1998). Διηγήµατά του έχουν συµπεριληφθεί σε πολλές συλλογές. Συνεργάζεται µε περιοδικά, ιστοσελίδες και εφηµερίδες. Διευθύνει τη σχολή σεµιναρίων Ανοιχτή Τέχνη στην Αθήνα.

Read 337 times

Latest from apostaktirio team