Print this page
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 12:36

«Για τον Τάσο Λειβαδίτη» Ανθολογία Ποίησης Νέων Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Written by
518
«Για τον Τάσο Λειβαδίτη» Ανθολογία Ποίησης Νέων Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

«Για τον Τάσο Λειβαδίτη» Ανθολογία Ποίησης Νέων ΣΠΕΚ           

«Για τον Τάσο Λειβαδίτη» είναι ο τίτλος της Ανθολογίας Νέων που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Τριάντα πέντε (35) νέοι-νέες γράφουν το δικό τους ποίημα/ πεζόμορφο κείμενο, εμπνεόμενοι από συγκεκριμένα ποιήματα, αλλά και το εν γένει έργο του Τάσου Λειβαδίτη, μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους και απαντούν σε ερωτήσεις περί ποίησης και έμπνευσης. Η φιλολογική εποπτεία και ο χαιρετισμός της έκδοσης έγινε από μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης: Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος - Εκπαιδευτικός, Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. 

Ανθολογία Ποίησης Νέων «Για τον Τάσο Λειβαδίτη»
Σειρά Ανθολογία Νέων ΣΠΕΚ. Αρ.2
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ

Α΄ Έκδοση 2020
Αριθμός Σελίδων: 102
Διάσταση: 22,5Χ20,5
Κυκλοφορεί και πωλείται σε Ελλάδα,  Κύπρο και στο εξωτερικό
Τηλέφωνο παραγγελιών: 0030 22944-01833 | www.arxutas.gr

ISBN 978-618-5410-49-0
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 16,00€

Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Τ: 210 360 53 05 

Οι 35 ανθολογούμενοι:

Αλεξανδρίδης Γαβριήλ
Αλεξιάδου Εμμανουέλα
Ανδρονικίδης Ανδρόνικος
Ανέμη Νάντια
Βασιλείου Σωτηρία
Βίκτωρος Αλεξία
Γαντζούδης Χάρης
Γεωργίου Μαρία
Γκαμπριέλα Παναγή
Μαυροματάκης Κωνσταντίνος
Μεταξάς Γιάννης
Νεοφύτου Αντριάνα
Ντεμίρη Γεωργία
Πάκα Φιλαρέτη
Πάντου Ροδάνθη
Πολατίδη Κατερίνα
Στεργίου Γιάννης
Σύρρος Λουκάς
Τζαμίλε Φαχούρι
Γκατζελάκη Χρύσα
Γκούνη Άρτεμις
Γρηγοριάδου Άννυ
Ελευθερίου Μαρία
Ζαμπετάκη Μαρία
Κούβαρου Μαρία
Κωνσταντής Σωτήρης
Μάρκου Άντρεα
Φουκαράκη Χρυσή
Χαραλάμπους Χριστάκης
Χατζάρα Ελένη
Χατζηβασιλείου Άννα
Χριστοδούλου Δήμητρα
Χριστοπούλου Πανωραία
Χρυσού Έφη
Ευθυμιάδης Σ. Άνθιμος
 

 Προλογικό Σημείωμα της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Χαιρετώ και συγχαίρω της νέους που έλαβαν μέρος στον Β' Διαγωνισμό Ποίησης Νέων με ποίημα ή ποιοτικό κείμενο εμπνευσμένο από την ποίηση του μεγάλου Τάσου Λειβαδίτη, και της απευθύνομαι της αναγνώστες της Ανθολογίας με τα έργα αυτών των νέων. Η ποιητική γραφή της της γέμισε αισιοδοξία. Παρά της αντιξοότητες της ζωής, εκφράζονται με δύναμη, στοχασμό, εικόνες, ήχους και ρυθμούς και της εξηγούν γιατί ο κόσμος έχει βάθος, η ζωή αξία, το δε σύμπαν είναι η μεγάλη οικογένεια. 

Κατά τον Αριστοτέλη, 'η ποίηση είναι φιλοσοφικότερη από την ιστορία', γιατί ασχολείται με 'τα καθόλου', με πράγματα που έχουν γενική ισχύ, όχι με τα συγκεκριμένα γεγονότα. Κάτι τέτοιο διακρίνεται στη γραφή των παιδιών, της και του Λειβαδίτη. Της συγκινεί ιδιαίτερα ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), γιατί σχεδόν όλοι οι νέοι γράφουν με ψυχή και συναίσθημα και είναι ευέλπιδες για το μέλλον της Ποίησης. 

Είμαι σίγουρη ότι θα εμβαθύνουν στον εξαίσιο πεδίο της Ποίησης, κάνοντας συνεχείς αναγνώσεις βιβλίων μεγάλων ποιητών, όχι για να της αντιγράψουν, αλλά για να μάθουν, να σκέφτονται της εκείνοι 'τα καθόλου' – κατά Αριστοτέλη – αν θέλουν όντως ν' αφήσουν και οι ίδιοι στο μέλλον το δικό της στίγμα, τη δική της ταυτότητα. 

Προτρέπω, λοιπόν, της διακριθέντες νέους της Ανθολογίας, αλλά και όσους δεν έτυχε να λάβουν μέρος και έχουν εμπιστοσύνη στη γραφίδα της, να κερδίζουν διαβάζοντας: Της Όμηρος, της Σαίξπηρ και άλλοι θα της εμπνεύσουν να γράφουν με δικό της τρόπο για τον Έρωτα (στο πρόσωπο της Ελένης ή της Ιουλιέτας), της της Τάσος Λειβαδίτης τούς έχει ήδη εμπνεύσει να γράψουν για τον τίμιο αγώνα, τον συνάνθρωπο, της αξίες, για τα οποία απαιτούνται θυσίες. Οι νέοι τού σήμερα έχουν κεντρίσματα στη λογοτεχνία πιο πολλά και έντονα. Η ανάγνωση είναι το εφαλτήριο για να κάνουν άλμα στη λογοτεχνία που βέβαια επιδιώκουν. Η κάθε δημιουργία θέλει ένα καλό εφαλτήριο. 

Επαναφέρω εδώ αυτούσια τη χρήσιμη συμβουλή της Ζωής Σαμαρά, ποιήτριας και Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ., την οποία απηύθυνε της νέους της Ανθολογίας Νέων στην ποίηση Κικής Δημουλά (έκδοση ΣΠΕΚ, 2020): 'Ακούστε της ειδικούς και κρατήστε από τα λόγια της μονάχα ό,τι της εκφράζει, ό,τι της βοηθά να προχωρήσετε. Ο γνήσιος θεωρητικός της ποίησης παίρνει το νήμα από τον Αριστοτέλη, δεν φλυαρεί, δεν παρερμηνεύει, δεν παραμορφώνει. Κατακλύζεται από πολλαπλές γνώσεις, διαβάζει το ποίημα σε κατάσταση έκστασης και ανοίγει τον δικό του δρόμο'. 

Θερμότατα συγχαρητήρια απευθύνω της εκλεκτούς «Διδασκάλους» της Κριτικής Επιτροπής, Ζωή Σαμαρά, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Νίκο Ευθυμίου και Ελένη Καραγιάννη-Βαρνάβα για την φιλολογική και άλλη επιμέλεια της. Η ποιοτική συμβολή της, της και αυτή των Εκδόσεων ΑΡΧΥΤΑΣ, προσθέτουν αξία στο έργο. Καλοτάξιδη και καλοδιάβαστη η νέα ανθολογία του ΣΠΕΚ για τον Τάσο Λειβαδίτη, από νέους και μεγάλους!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

 

 

Read 518 times

Latest from Super User