Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 12:47

Νέα έκδοση: Μάνος Ελευθερίου, Μαλαματένια λόγια

Written by
425
Νέα έκδοση: Μάνος Ελευθερίου, Μαλαματένια λόγια

Μάνος Ελευθερίου
Μαλαματένια λόγια

καταγραφή - επιμέλεια: Σπύρος Αραβανής, Ηρακλής Οικονόμου
H ζωή του Μάνου με τα δικά του λόγια. Μια αφήγηση με οδηγό τη μνήμη και το συναίσθημα.
 
Η αυτοβιογραφική αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, όπως προέκυψε από την τρίχρονη (2010-2013) συστηματική συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό, είναι ένα σπάνιο βιβλίο θησαυρός που θα συγκινήσει βαθιά όσους από εμάς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, όσους από εμάς τον αγαπήσαμε μέσα από τους στίχους, τα πεζά του και τα αξέχαστα τραγούδια του, αλλά και όσους δεν έτυχε να σκύψουν πάνω από το έργο αυτού του αυθεντικού και σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.
Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο το βιβλίο ξεδιπλώνει πτυχές από τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μάνου στη Σύρο, από τη νεανική του ηλικία στην Αθήνα, από την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας, την επταετία της Χούντας, καθώς και αναμνήσεις από τα τραγούδια του και από ποιητές φίλους του.
Στο Παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν σελίδες από τα προσωπικά του ημερολόγια, ως πρόσθετες αυτοβιογραφικές μαρτυρίες, ενώ η έκδοση συνοδεύεται από ανέκδοτο-σπάνιο φωτογραφικό υλικό και από ορισμένα χειρόγραφά του.

 
Η ιδέα να συγγράψουμε, συνομιλώντας με τον Μάνο Ελευθερίου, τη βιογραφική (μυθ)ιστορία του μας ήρθε όπως έρχονται οι ωραίες ιδέες. Τυχαία, μια αυγουστιάτικη βραδιά στις κοινές μας διακοπές, το 2010. Τον γνωρίζαμε ήδη μερικά χρόνια, έχοντας αναπτύξει μια φιλική σχέση. Τον ξέραμε όμως καλά, πολλά χρόνια πριν από αυτή τη γνωριμία, μέσα από το έργο του, που είχε σημαδέψει τη νεότητά μας. Όταν του αποκαλύψαμε, Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, τις προθέσεις μας, δεν απάντησε τίποτα σαφές. Είπε μόνο: «Σας περιμένω την Κυριακή στις 10.30». Έτσι, για τα επόμενα τρία χρόνια συναντιόμασταν τα κυριακάτικα πρωινά, στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό, και εκείνος, καθισμένος στην πολυθρόνα του, ορμώμενος από τις ερωτήσεις μας, άφηνε αβίαστη τη μνήμη του να κυλάει σε τόπους όπου τον πήγαινε η ανάμνηση και το συναίσθημα.
Σ.Α.-Η.Ο.
 
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 

Read 425 times

Latest from Super User